Pellegrini: Koalícia oklamala Čaputovú. Varujeme pred strachom a napätím

Mimoparlamentná strana Hlas vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, "aby tak, ako prejavila starosť o ústavnú čistotu referenda, dnes prejavila starosť aj o demokratické právo vyše pol milióna občanov Slovenskej republiky, ktorí o referendum právoplatne požiadali."

17.11.2021 11:01
hlas pellegrini Foto: ,
debata (217)

„Pani prezidentka, žiadame vás, zvolajte ako najvyššia ústavná činiteľka okrúhly stôl s predstaviteľmi politických strán, ktoré majú zastúpenie v Národnej rade. Využitie svoje ústavnú právomoc a autoritu a vyzvite ich, aby urýchlene konali a naplnili kľúčový odkaz Novembra 1989, že demokracia znamená vládu ľudu,“ povedal líder strany Hlas Peter Pellegrini pred bránami Prezidentského paláca v Bratislave.

VIDEO: Hlas vyzýva prezidentku, aby zvolala okrúhly stôl k referendu.

Video

„Je mi ľúto, v akej atmosfére tento deň dnes prežívame. November nebol o nenávisti, nebol o pomste. Naopak, bol o spolupatričnosti, nádeji v budúcnosť a vieru v ľudské dobro,“ vyhlásil Pellegrini.

Pred Prezidentským palácom ďalej povedal, že spoločnosť je roztrieštená a vyzval k súdržnosti a pokoju. „Nie nadarmo hovoríme, že November bol sviatkom demokracie. Bol kľúčom k tomu, aby sa moc vrátila k ľuďom. Bol historickým prísľubom, že toto právo sa im už nikto nikdy nepokúsi zobrať. Žiaľ, 32 rokov po Novembri sa státisíce ľudí po celom Slovensku pýtajú, či im naozaj nikto neberie ich demokratické práva. A to dokonca jedno z práv najvyšších – možnosť rozhodovať vo všeľudovom hlasovaní, teda vo voľbách alebo referende,“ pokračovať.

Pripomenul, že 600-tisíc ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu za vyhlásenie referendum, čaká. Prezidentka Zuzana Čaputová referendovú otázku dala preveriť sudcom Ústavného súdu, ktorí skonštatovali, že referendová otázka je protiústavná.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Referendové otázky Smeru sú vzájomne podmienené, čo je protizákonné

Pellegrini aj koaličným poslancom pripomenul, že sľubovali zmenu ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie poslancov.

„Vyzývame lídrov koaličných strán, aby bezodkladne začali pripravovať novelu Ústavy SR a predložili ju do legislatívneho procesu. Musíme spolu s odborníkmi na ústavné právo zmeniť ústavu tak, aby umožnila skrátenie volebného obdobia referendom a aby Národná rada bola povinná takéto rozhodnutie akceptovať,“ dodal.

Pellegrini vysvetlil, že Hlas nie náhodou stojí práve pred Prezidentským palácom. „Pani prezidentka podaním na Ústavný súd SR prevzala na seba zodpovednosť za možnosť, že osud 600-tisíc podpisov občanov bude iný ako osud podpisov pod petíciami v minulosti. Pani prezidentka bezprostredne po rozhodnutí súdu ponúkla Národnej rade návod, ako sa k referendu dopracovať. Návodom mala byť okamžitá zmena ústavy tak, aby sa odstránil technický nedostatok namietnutý Ústavným súdom SR. A sľúbila potom aj referendum vypísať,“ myslí si Pellegrini s tým, že prezidentku oklamali koaličné strany.

Hlas je pripravený v tomto smere podporiť zmenu slovenskej ústavy. Pellegrini vyzval aj koaličných lídrov, vládu, aby takúto zmenu čím skôr pripravili.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Hlas #Peter Pellegrini