Generálny prokurátor dá preveriť, či výrokmi o Sime Magušinovej nedošlo k trestnému činu

Debatou novinárov na sociálnej sieti sa bude zaoberať Úrad špeciálnej prokuratúry. Rozhodol o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka. V debate sa totiž hovorí napríklad: "Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým."

17.11.2021 16:32
Dobré srdce, Sima Martausová Foto: ,
Sima Magušinová na galavečere pri príležitosti odovzdávania ocenení Dobré srdce. Archívna foto.
debata (199)

Debata novinárov z denníka Sme sa týka speváčky Simy Magušinovej (predtým Martausovej). Vyplýva z nej, že tvorbu hodnotia ako „povrchný gýč, obmedzený práve jej kresťanstvom“. Alebo aj: „Ona je taký Heger medzi speváčkami.“ Pričom jeden z debatujúcich konštatuje, že „každá náboženská viera je z môjho pohľadu mentálna diagnóza“. A neskôr, že „by ju mali zašiť, aby nemala deti“.

Na stranu Magušinovej sa postavilo aj niekoľko politikov, pričom všetci odsudzujú najmä verbálne útoky na vieru Magušinovej.

Generálny prokurátor na sociálnej sieti uviedol, že „považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári“.

Preto Úrad špeciálnej prokuratúry, pod ktorý spadajú trestné činy extrémizmu, vyšetrí, či „hrubým znevažovaním urážlivými verejnými víkendovými výrokmi na Twitteri komentátora denníka SME na adresu speváčky Simy Magušinovej, nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia“.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Sima Martausová #Maroš Žilinka #Sima Magušinová