Protestujúci pred úradom vlády použili pyrotechniku, zranili sa dvaja policajti

Protestujúci sa z bratislavského Šafárikovho námestia v stredu podvečer presunuli pred Úrad vlády (ÚV) SR. Dav tvorený viacerými stovkami občanov pritom zablokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach.

17.11.2021 17:34 , aktualizované: 20:20
protest úrad vlády polícia Foto: ,
Protestujúci pred Úradom vlády v Bratislave. 17. november 2021.
debata (935)

VIDEO: Protestujúci sa presunuli pred Úrad vlády.

Video

Protestujúci počas stredajšieho zhromaždenia pred úradom vlády použili pyrotechniku, pri explózii sa zranili aj dvaja policajti. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Krátko po 18.30 h došlo zo strany účastníkov verejného zhromaždenia na Námestí slobody, v blízkosti Úradu vlády SR k použitiu pyrotechnických predmetov. Pri následnej explózii utrpeli dve osoby – príslušník Policajného zboru a príslušník Mestskej polície Bratislava zranenia, vyžadujúce si ošetrenie,“ uviedol. „Na mieste vytiahol z davu člen Útvaru zásahovej jednotky a kynológie podozrivého, ktorý hodil medzi policajtov dymovnicu. Ďalších páchateľov bude stotožňovať Policajný zbor z kamerových záznamov mestského kamerového systému,“ priblížila mestská polícia.

Protest neďaleko Úradu vlády na Námestí slobody... Foto: Pravda, Martin Martiš
protest námestie slobody Protest neďaleko Úradu vlády na Námestí slobody v Bratislave. 17. november 2021.

Policajti následne vytlačili demonštrantov do parku pri fontáne, kde zostali zhromaždené posledné skupinky ľudí. Protest sa medzi 19.00 a 20.00 postupne končil.

Polícia počas stredajších protestov v Bratislave obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb. Situáciu v hlavnom meste naďalej monitoruje.

K presunu protestujúcich vyzval na akcii na Šafárikovom námestí jeden z poslancov NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek. Na pódiu hovoril o prechádzke celou Bratislavou a vyslaní silného politického signálu i signálu boja, odvahy a túžby po slobode. „A keď táto vláda nebude počúvať, pôjdeme a urobíme všetko preto, aby táto vláda skončila zo dňa na deň,“ vyhlásil s tým, že už nie je čas na referendum a vyzval vládu k okamžitej demisii.

VIDEO: Protest na Šafárikovom námestí.

Video

Na Šafárikovom námestí vystúpili rôzne osobnosti aj poslanci z hnutia Republika. Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou. Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav tvorili stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.

Z dôvodu presunu protestujúcich bola v hlavnom meste aj prerušená premávka liniek MHD.

Účastníci sa presúvajú počas protestu... Foto: SITA, Brano Bibel
protest policajt polícia Účastníci sa presúvajú počas protestu organizovanom hnutím Republika proti vláde a pandemickým obmedzeniam, 17. november 2021.

Krátko popoludní sa konalo aj zhromaždenie iniciované opozičným Smerom pred parlamentom. Po skončení sa pred Národnou radou usídlila ĽSNS. Z davu zneli antivaxerské heslá, nadávky na súčasnú vládu a podpichovanie aktuálne najvyššie postavených politikov.

protest smer Čítajte aj Na protest pred parlament prišli stovky ľudí, Smer si pripomenul Dubčeka
935 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest #17. november 1989 #Republika