SaS nepodporila sprísnenie protipandemických opatrení, prekážajú jej obmedzenia pre očkovaných

Vláda schválila nový Covid automat, ktorý zavádza prísnejšie protipandemické opatrenia. Potvrdil to vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), ktorý zároveň uviedol, že liberáli sa zdržali hlasovania pri opatreniach obmedzujúcich zaočkovaných. Podľa predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej (SaS) to však v prípade sprísnenia pre zaočkovaných "nie je nič, s čím by sa nedalo žiť".

18.11.2021 05:45 , aktualizované: 13:50
debata (738)

Ako uviedol Sulík, situácia na Slovensku je kritická, aktuálna pandémia je však podľa neho pandémiou neočkovaných. Ak pritom štát občanom hovorí, že očkovanie prináša slobodu, nemôžu podľa neho súhlasiť s dokumentom, ktorý ich obmedzuje. S ostatnými opatreniami liberáli súhlasia. „Očkovaní nie sú problém. Nevidím zmysel v tom, aby sme očkovaných obmedzovali,“ uzavrel Sulík.

Eduard Heger Čítajte viac Vláda zavádza dočasný lockdown pre nezaočkovaných

Bittó Cigániková uviedla, že na rokovaní vlády spolu s ministrom Sulíkom obhajovala väčšiu slobodu pre očkovaných. Poslankyňa tento postoj na sociálnej sieti zdôvodnila tým, že očkovaní roznášajú vírus o 40 až 63 percent menej ako neočkovaní a tvoria drvivú menšinu ťažkých prípadov v nemocniciach. Za ďalší dôvod označila, že stoja daňových poplatníkov oveľa menej peňazí, lebo nepotrebujú pravidelné testovanie, ani ťažké lieky či 24-hodinovú starostlivosť sestier a lekárov. Rovnako sa podľa poslankyne pre očkovaných nerušia plánované operácie.

VIDEO: Sulík a Cigániková k prísnejším opatreniam.
Video

Minister školstva Branislava Gröhling (SaS) tvrdí, že sa novému automatu teší, mala však prísť väčšia podpora očkovaným. Podľa vlastných slov sa rozhodol, že sa hlasovania o ňom nezúčastní.

Nové opatrenia obsahujú obmedzenia pre očkovaných aj prekonaných. Týkajú sa pritom hromadných, ale napríklad aj športových podujatí či bohoslužieb.

Lengvarský žiadal lockdown

Riešenia, ktoré mala prijať vláda v utorok, mali byť radikálne. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) žiadal lockdown.

Na utorkové zasadnutie vlády išiel Lengvarský s jasnou požiadavkou: Uzavretie krajiny. Lockdown mal platiť pre všetkých – pre zaočkovaných aj nezaočkovaných. Až keď by sa krivka nárastu novoinfikovaných zlomila, mal lockdown pokračovať len pre nezaočkovaných.

VIDEO: Matovič pred vládou: Opakuje sa situácia spred roka, keď zomrelo veľa ľudí. Kritizoval SaS a chce, aby sa o prijatých opatreniach rozhodlo konsenzom.

Video

Lengvarského podržali členovia Konzília odborníkov. Ale cez jednotlivých ministrov jeho návrh neprešiel. Hoci odborníci pracovali nad opatreniami štyri dni, nakoniec ich museli šesťkrát prepisovať, aby vyhoveli šéfom jednotlivých rezortov.

V utorok ako prví z rokovania vlády odišli ministri za SaS – Richard Sulík, Mária Kolíková, Branislav Gröhling, Ivan Korčok. Ospravedlnili to neodkladnými pracovnými stretnutiami.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pred štvrtkovým rokovaním vlády uviedol, že rozhodnutie vlády o sprísnení protipandemických opatrení sa v utorok odložilo na žiadosť ministrov SaS, ktorí chceli návrhy prediskutovať v strane. Povedal, že kabinet má v záujme rozhodnúť o nových opatreniach ako celok, nie väčšinou, aby to časť koalície negatívne komunikovala. Naď verí, že sa na štvrtkovom rokovaní podarí dohodnúť a schváliť nové opatrenia, ktoré pomôžu zlomiť negatívnu krivku. „Keby to bolo na mne, prijal by som opatrenia, ktoré znížia mobilitu, ale zároveň nebudú trestať zaočkovaných,“ povedal minister.

VIDEO: Minister obrany Jaroslav Naď pred rokovaním vlády.
Video

Podľa Matoviča sa SaS správa nezodpovedne

Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) otvorene označil správanie strany SaS za nezodpovedné, pripomína mu to jej postoj pred rokom. Očakáva, že si koaličný partner uvedomí vážnosť situácie. „Dúfam, že sa dnes prijmú zodpovedné opatrenia,“ uviedol pred začiatkom rokovania kabinetu. Zdôraznil, že je dôležité, aby sa sprísnené opatrenia schválili na vláde konsenzom, upozornil, že tak bude ich efekt vyšší.

Ostatní ministri vrátane predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) i ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) sa pred rokovaním vlády vyjadrovať nechceli, médiá odkázali na brífingy po rokovaní.

Koaličné strany si v stredu mali prejsť nový návrh Covid automatu, preto sa vláda musela opäť stretnúť vo štvrtok a hlasovať.

koronavírus očkovanie mobilné autobus Čítajte viac Pribudli desiatky obetí koronavírusu. Testovanie odhalilo viac ako 7600 nakazených

„Aktuálnou úlohou vlády je, aby sme čo najviac motivovali ľudí k očkovaniu, pretože práve vďaka nemu máme nižší nápor na nemocnice a našich zdravotníkov. To ale nedokážeme tak, že tých, ktorí boli ochotní sa očkovať, zavrieme doma, ako tých, ktorí sa rozhodli opačne,“ napísala v utorok ešte počas rokovania vlády šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) na sociálnej sieti.

Po rokovaní vlády premiér Eduard Heger (OĽaNO) v utorok viackrát zopakoval, že Slovensko pôjde podľa vzoru iných krajín, ktoré zaviedli lockdown pre nezaočkovaných. On spomínal najmä Rakúsko. „Ak nebude toto pritvrdenie postačujúce a bude sa zvyšovať nápor na nemocnice, tak budeme musieť pristúpiť k prísnejším pravidlám,“ dodal Heger. Pripustil, že ak sa epidemiologická situácia zlepší, je ochotní dať viac slobody očkovaným.

Nové pravidlá, ktoré výrazne obmedzujú pohyb neočkovaných, majú platiť tri týždne. Až potom by sa podľa dohody koalície mal dostať na rad lockdown.

© Autorské práva vyhradené

738 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #lockdown #Covid automat