SLK žiada prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za napadnutie zdravotníkov

Slovenská lekárska komora žiada z dôvodu stupňujúcej sa agresivity ľudí, minimálne do skončenia pandémie koronavírusu, urýchlené prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za psychické a fyzické napadnutie lekára, sestry, záchranára a každého zdravotníka.

18.11.2021 10:16
Slovenská lekárska komora Foto:
debata (137)

SLK o tom informovala vo štvrtok. Komora zároveň dodala, že aktuálne sú zdravotnícki pracovníci vystavení verbálnym útokom počas svojej práce, no aj vo svojom mimopracovnom čase.

„Zdravotnícki pracovníci stoja aj počas veľmi ťažkej tretej vlny pandémie koronavírusu pri svojich pacientoch, bojujú o ich zdravie a životy. Nepochopenie a nevďak ľudí väčšina našich pracovníkov vie akceptovať, aj keď nás mrzia, trápia, rozčuľujú. Povznesieme sa nad ne, predýchame ich. Nechápeme však agresivitu zdravých ľudí voči nám, pričom mnohí z nich budú zajtra odkázaní práve na našu obetavosť," uviedla SLK vo svojom stanovisku.

Podľa zákona, ktorý pred pár dňami vyšiel v Zbierke zákonov, sa už nevyžaduje núdzový stav alebo výnimočný stav, postačuje mimoriadny stav (ktorý od začiatku covidu pretrváva doteraz) na nariadenie pracovnej povinnosti.

Inými slovami, zjednodušil sa proces možného nariaďovania pracovnej povinnosti komukoľvek, netýka sa to len zdravotníckych pracovníkov. „My lekári a zdravotníci pracujeme aj bez toho, aby nám to niekto z parlamentu alebo z iných orgánov štátu pripomínal. Nedostatok lekárov a sestier nemožno nahrádzať príkazmi, ale zlepšením ich pracovných podmienok, ochranou zo strany štátnych orgánov a poskytnutím spravodlivej odmeny za našu prácu," dodala SLK s tým, aby štát nechal zdravotníkov v pokoji pracovať a hľadal iné cesty na zmiernenie ich boja v prvej línii s koronavírusom.

Erika Jurinová, antivaxeri Čítajte viac Antivaxeri v akcii. Tentoraz pred domom županky Jurinovej
137 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #koronavírus