Vládne strany podľa komory neplnia predsavzatie zvyšovať platy učiteľom

Pedagogickí zamestnanci sú frustrovaní z toho, čo sa deje v odmeňovaní začínajúcich aj dlhoročných učiteľov. Vládne strany pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcich pedagógov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Vo štvrtok to pripomenul prezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman.

18.11.2021 11:32
crmoman SKU Foto: ,
Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman na snímke vpravo.
debata (43)

Hnutie OĽANO, Sme rodina aj strana SaS sa pred parlamentnými voľbami zhodli, že je nutné zvýšiť mzdy začínajúcich učiteľov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve. „Tá bola v roku 2020 na úrovni 1133 eur. Začínajúci učiteľ podľa tabuliek však stále zarába 915 eur. Rozdiel v platovej tarife je tak 218 eur. Tým, že sa neplnia volebné sľuby, prichádza pedagóg o peniaze,“ poukázal Crmoman.

VIDEO: Výzva učiteľov vláde, pripomenuli sľuby o platoch.

Video

Pripomenul, že strana Za ľudí v predvolebnom programe presadzovala myšlienku zvyšovania platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve na úroveň 100 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. „Momentálne učitelia zarábajú asi 70 percent tohto priemeru a na splnenie tohto sľubu by museli platy narásť v tomto roku o 34 percent,“ skonštatoval Crmoman.

SKU upozorňuje na hrozbu, že platy učiteľov neporastú už druhý rok za sebou. Pripomenula tiež, že doteraz nebol predstavený plán na zvyšovanie platov pedagógov. „Platy je potrebné zvýšiť o 11 percent, ak chceme dosiahnuť atraktivitu profesie učiteľa,“ dodala SKU.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #Vladimír Crmoman #Slovenská komora učiteľov