Vláda zavádza dočasný lockdown pre nezaočkovaných

Vláda schválila úpravu Covid automatu. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) zdôraznil, že ide o úpravu dočasnú s cieľom znížiť nápor na nemocnice. Čiastočné obmedzenia pribudnú aj očkovaným. Neočkovaní sa od pondelka nedostanú do nákupných centier a do obchodov, kde nepredávajú základné potreby. V práci bude povinný OTP režim. Hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných, znížili sa však kapacity. Opozícia je nespokojná, hovorí o segregácii či nelogickosti.

18.11.2021 14:02 , aktualizované: 16:23
debata (962)
VIDEO: Premiér Heger a ministri približujú presné znenie aktualizovaného Covid automatu.
Video

„Lekári sa musia rozhodovať, komu pomôcť a komu nie,“ podotkol Heger s tým, že Slovensko sa do tejto situácie nechcelo dostať. „Je dôležité, aby sme pravidlá dodržiavali,“ zdôraznil. Problém v nemocniciach podľa neho zašiel tak ďaleko, že zdravotná starostlivosť je ohrozená tak pre covid pacientov, ako aj pre pacientov s urgentnými zdravotnými problémami.

„Zavádzame Covid automat s výrazne prísnejšími opatreniami pre nezaočkovaných. Áno, je to lockdown pre nezaočkovaných,“ pokračoval Heger s tým, že kategóriu očkovaných Covid automat rozširuje o prekonaných. Takže ľudia, ktorí prekonali COVID-19, sú podľa premiéra rovnoprávni s očkovanými.

Eduard Heger / Richard Sulík / Čítajte viac SaS nepodporila sprísnenie protipandemických opatrení, prekážajú jej obmedzenia pre očkovaných

Heger sa opäť obrátil na verejnosť s prosbou, aby sa ľudia dali zaočkovať. „Covid chodí hlavne po nezaočkovaných,“ uviedol s tým, že prísnejší Covid automat má chrániť práve nezaočkovaných. Mali by sa posilniť kapacity v očkovacích centrách. „Využite tento čas, aby ste potom mohli využívať výhody pre očkovaných,“ dodal Heger.

Úpravy opatrení budú záležať od vývoja situácie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) prizvukoval, že aj očkovaní majú právo na využívanie zdravotného systému. „Mrzí ma, že aj zaočkovaní budú musieť strpieť niektoré obmedzenia, ale to vydržíme,“ povedal minister. „Ak prídete do reštaurácie, žiadajte o kontrolu, aby ste si boli istí, že ste v bezpečnom prostredí,“ dodal.

„Ako premiér mám zodpovednosť a nechcem hazardovať s vašimi životmi. Ak sa situácia zlepší aj na budúci týždeň, pristúpime k uvoľňovaniu opatrení aj skôr. Ale na druhej strane, ak uvidíme, že sa situácia zhoršuje, budeme musieť opatrenia sprísniť,“ pokračoval Heger s prosbou, aby ľudia dodržiavali opatrenia.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) tiež požiadal verejnosť, aby limitovala svoje pohyb. Politické strany zasa požiadal, aby situáciu nezneužívali a mysleli na dodrživanie obmedzenia pohybu. „Dnešným dňom nasadzujeme 400 príslušníkov ozbrojených síl na riešenie covidovej situácie. A nasadíme ich ešte viac,“ povedal Naď.

Prevádzkové hodiny sa niekde obmedzia

Zaočkovaní a tí čo ochorenie prekonali sa podľa Hegera nemusia dva krát týždenne testovať do práce.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že vláda prijala regionálny lockdown pre nezaočkovaných, zrovnoprávnili očkovaných a prekonaných. Zároveň sa doplnil vstup do zamestnania, ktorý bude od červeného okresu podmienení dokladom o očkovaní, negatívnom teste či prekonaní ochorenia.

Platnosť negatívnych testov by mala platiť ako do teraz – antigénový test 48 hodín a PCR 72 hodín.

Zároveň sa zavádza obmedzenie prevádzkových hodín v bordovej a čiernej farbe okresu, pričom neesenciálne prevádzky budú obmedzené od 05. hodiny do 22. hodiny. V červených okresoch nie je žiadne obmedzenie prevádzkových hodín.„Ak je drogéria v obchodnom centre, otestovaný sa do nej nedostane,“ spresnila hlavná odborníčka na pediatriu Elena Prokopová.

Pre neočkovaných je od červeného okresu obmedzené všetko

Hromadné podujatia budú už len v režime OP a znížili sa kapacity v červenej, bordovej a čiernej farbe.

Kým bohoslužby budú v OTP, teda pre očkovaných, testovaných a tých čo ochorenie prekonali, dostane sa na nich v červených, bordových a čiernych okresoch len šesť ľudí. Pre OP je to v červených okresoch 200 ľudí, v bordových 150 a v čiernych 100.

„Pre neočkovaných je od červeného okresu všetko obmedzené,“ zjednodušene vysvetlil nové pravidlá Heger. „V pandémii nemôžeme robiť politiku. Chápem, že sú tu rôzne názory, ale ja mám zodpovednosť. Nebudem hazardovať so zdravím občanov. Ani zaočkovaných, ktorí sú ohrození tým, že rastú počty reprofilizovaných lôžok. Nebudem s nimi hazardovať, vážim si zodpovednosť, ktorú majú a prosím ich o chvíľku trpezlivosti, kým si nezaočkovaní nerozmyslia a dajú sa zaočkovať,“ povedal premiér.

Heger sa na záver obrátil na opozíciu so slovami: „Vy dobre viete, čo robíte? Nabádate ľudí, aby zhadzovali rúška a tí potom končia v nemocniciach.“

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

© Autorské práva vyhradené

962 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #koronavírus #Covid automat #Hegerova vláda