Štát pritvrdil. Čo sa mení pre očkovaných, čo pre neočkovaných, čo je OP?

Vláda jednoznačne tlačí na ľudí, aby sa dali zaočkovať. Od pondelka sa do obchodných centier na celom Slovensku nedostanú ani s testom. Nový Covid automat však obmedzí aj plne zaočkovaných. Hygienici už pripravili aj vyhlášky, ktoré na Covid automat nadväzujú.

19.11.2021 07:00
nemocnica, Ružinov, COVID-19, nemocnice Foto: ,
debata (565)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V čiernych okresoch, ktorých bude od 22. novembra už 54, nepustia do reštaurácie ani hostí, ktorí si vakcínu dali pichnúť. „Zavádzame Covid automat s výrazne prísnejšími opatreniami pre nezaočkovaných. Áno, je to lockdown pre nezaočkovaných,“ ozrejmil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Po novom sa zrovnoprávnia ľudia, ktorí prekonali COVID–19, s plne zaočkovanými.

Slovensko teda podľa Hegera na tri týždne zavádza rakúsky model lockdownu. „Ak sa situácia zlepší aj na budúci týždeň, pristúpime k uvoľňovaniu opatrení aj skôr. Ale na druhej strane, ak uvidíme, že sa situácia zhoršuje, budeme musieť opatrenia sprísniť,“ varoval Heger.

Premiér dodal, že epidemiologická situácia na Slovensku nedovoľuje uvoľniť opatrenia pre zaočkovaných. Najskôr chce vláda tri týždne počkať a pripraviť ďalšiu verziu Covid automatu, ktorá by v čiernych okresoch uvoľnila prevádzky. Zároveň však platí, že ak sa stav v nemocniciach nezlepší, prísnejšie podmienky budú platiť dlhšie.

Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva začnú platiť od pondelka 22. novembra. Nadväzujú na nový Covid automat, ktorý vláda schválila len vo štvrtok. Prečítajte si, aké zmeny ľudí čakajú od pondelka.

Čo sa mení?

Režim „kompletne zaočkovaní“ sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Znamená to, že ľudia, ktorí prekonali COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Po novom sú teda stanovené režimy “OP”, “OTP” (očkovaní, testovaní, prekonaní) a “základ” (všetci, bez ohľadu na imunitný status).

Prevádzky (mimo esenciálnych obchodov) sú pre režim OTP a základ v červenej až čiernej farbe zatvorené.

V červenej až čiernej farbe sa pre režim OTP zavádza jednotný limit pre hromadné podujatia do počtu šesť osôb. Pre režim OP sa limity v červenej až čiernej farbe znižujú na 200, 100 a 50.

© Autorské práva vyhradené

565 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat