Lengvarský varuje pred humanitárnou krízou, slovenských pacientov budú prijímať aj v zahraničí

V zahraničí sú pripravení pomôcť Slovensku zvládnuť nápor pacientov s ochorením COVID-19. Uviedol to v piatok v rozhlasovej relácii Braňo Závodský naživo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

19.11.2021 13:21 , aktualizované: 14:35
lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (79)

Vysvetlil tiež, že súčasných šesť až sedem tisíc koronavírusových infekcií, ktoré denne odhalia PCR testy, uvidíme v nemocniciach o dva týždne.

Opatrenia v súvislosti s novým Covid automatom majú pomôcť zvrátiť ďalšiemu zhoršeniu situácie v nemocniciach. Ak sa tak nestane, minister varuje pred humanitárnou krízou.

nemocnica, Ružinov, COVID-19, nemocnice Čítajte viac Štát pritvrdil. Čo sa mení pre očkovaných, čo pre neočkovaných, čo je OP?

Lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou v nemocniciach, ktoré robia bielu medicínu, je stále dostatok, uviedol ďalej minister zdravotníctva. Vysvetlil však, že nie je možné všetky pľúcne ventilácie nechať pre pacientov s COVID-19, nakoľko sa musia liečiť aj iné ochorenia a riešiť urgentné prípady. Minister zdôraznil, že situácia sa v nemocniciach zhoršuje veľmi rýchlo.

Počet prvoočkovancov sa za posledné týždne viac ako zdvojnásobil

V minulom týždni sa nechalo prvou dávkou proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať 29-tisíc ľudí, týždeň predtým to bolo iba 11-tisíc, uviedol Lengvarský. Nárast počtu prvoočkovancov je teda zjavný. Všetci podľa ministra dúfajú, že sa tempo očkovania bude ďalej zvyšovať.

Minister v relácii zareagoval aj na kritiku ministra financií Igora Matoviča, ktorý tvrdil, že očkovacia kampaň je nedostatočná. Lengvarský vysvetlil, že nechceli ísť agresívnou cestou, akú si vybrali napríklad v susednej Českej republike. Dodal, že je ťažké povedať, či za lepšiu zaočkovanosť Čechov môže práve ich agresívna očkovacia kampaň alebo skôr pozastavenie preplácania testov.

Lengvarský pripustil, že kampaň nepovažuje za „geniálnu”, no omnoho dôležitejšie je podľa neho robiť reálne kroky na podporu očkovania. Myslí tým posilnenie činnosti výjazdových očkovacích tímov, zvýšenie tempa očkovania v zariadeniach sociálnych služieb či úzku spoluprácu so samosprávami pri vytipovaní rizikových pacientov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #koronavírus #Vladimír Lengvarský