Matovič bude niesť zodpovednosť, tvrdí Fico

Smer požiada Ústavný súd, aby posúdil najnovšie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. "Máme povinnosť úplne jasne a zreteľne povedať, že za to, v akom stave sa nachádza táto krajina vzhľadom na pandémiu, nesie súčasná vládna koalícia," vyhlásil predseda opozičnej strany Smer Robert Fico.

19.11.2021 13:45
fico Foto: ,
Robert Fico
debata (945)

Vládnej koalícii vyčíta, že zlyhala tak pri druhej, ale aj tretej vlne pandémie. „Toto je ich maslo na hlave. A príde deň, keď sa téma obetí covidu stane témou zodpovednosti dnešnej vládnej koalície,“ povedal s tým, že strana berie na vedomie a rešpektuje závažnosť situácie.

VIDEO: Fico: Matovič bude niesť zodpovednosť.
Video

Fico koalícii vyčíta, že nepracuje s pozitívne testovanými. „Žiadame vládu, aby okamžite začala pracovať s ľuďmi, ktorí sú pozitívne testovaní. Ak hneď teraz dala pripraviť milión balíkov liekov, kde by boli antibiotiká, vitamíny a podporné liečivá, tak to stojí menej peňazí ako tá stupidná očkovania lotéria,“ pritvrdil Fico s tým, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) raz „bude niesť zodpovednosť za vyhadzovanie peňazí do luftu“. Na druhej strane, Smer sľubuje, že nebude kritizovať prípadné navyšovanie deficitu a verejného dlhu, ak „budú zdroje použité rozumne pre ľudí a na predchádzanie pandémii“.

Smer sa v pondelok chystá obrátiť na Ústavný súd a žiada, aby obe vyhlášky, ktoré začnú platiť v pondelok 22. novembra, vyhlásil za protiústavné. „Zasahujú do práv a slobôd ľudí bez akéhoľvek dôvodu,“ zdôraznil Fico.

Strana žiada, aby Ústavný súd okamžite pozastavil účinnosť oboch vyhlášok. „Cieľom týchto vyhlášok je nahnať ľudí očkovania. Ak budú fungovať v praxi, budú spôsobovať ústavnoprávne ujmy ľuďom, pretože budú obmedzovaní na svojich právach,“ vysvetlil Fico.

© Autorské práva vyhradené

945 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd #Smer