Pandémia valcuje Slovensko. Krajčí pred rokom plakal, bude aj Lengvarský?

Smer a OĽaNO sa bijú o odkaz Novembra'89. „Ani Robert Fico, ani Igor Matovič ho ale nereprezentujú,“ povedal v podcaste Marián Repa.

20.11.2021 07:00
Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte...
Pocuvajte pravdu
debata (300)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Sprísnenie pandemických opatrení pre nezaočkovaných ľudí nemusí zastaviť prudký nárast ochorení na COVID-19. Tvrdia to epidemiológovia, ktorí žiadali politikov o nepopulárne rozhodnutie už pred dvomi týždňami. Vláda rozhodla až po 17. novembri.

„Chýba politická odvaha, stále dobiehame rozbehnutý vlak,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa. Podľa neho sa nevyhneme lockdownu pre celú krajinu, čo zrejme vedia aj politici. „Len si zobrali oddychový čas na zásadné rozhodnutie,“ dodal komentátor denníka Pravda.

Z kritiky vládnej garnitúry vyčleňuje ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), ktorý podľa neho pôsobí vo vláde ako „cudzí element“.

Repa oceňuje jeho razantnú a jasnú komunikáciu, ale aj evidentnú slobodu pri návrhoch riešenia pandémie. „Nie je zaťažený politickým tlakom, lebo nie je straník. A nie je zaťažený ani strachom z pádu preferencií,“ vysvetlil.

Tvrdenie, že kabinet podľahol strachu zo straty podpory voličov dokumentuje tým, že ministri odmietli rozhodnúť o sprísnení už v utorok, teda pred štátnym sviatkom k Novembru '89.

Na druhej strane Repa chápe takýto krok vlády Eduarda Hegera (OĽaNO): „Nechceli vyhrocovať situáciu na ohlásených protestoch.“ V podcaste si vypočujete komentár k snemom Smeru a OĽaNO, ktoré lídri prekvapujúco zorganizovali v deň výročia novembrových udalostí.

„Bijú sa o odkaz Novembra '89, ale ani jeden z nich ho nereprezentuje,“ konštatoval Repa. Protestný míting pred parlamentom, na ktorý prišli stovky prívržencov opozičného Smeru, hodnotí od Fica ako pokrytectvo. Vychádza z nedávnych slov lídra opozície, keď priznal, že prekonal koronavírus. „On sám v nahrávke z poľovníckej chaty hovorí „o strašnej chorobe“, a potom sa postaví pred masu ľudí bez rúšok a natlačených na jednom mieste,“ znela výtka komentátora.

Pozíciu Fica, ktorý sa pridal spôsobmi aj rétorikou k extrémistom, hodnotí ako sklamanie a „nečakaný regres“.

Prečo sa politika stala arénou „nepolitikov“ a strán bez zodpovednosti a programu? Kto za to môže? Dozviete sa z podcastu Počúvajte pravdu, v ktorom Marián Repa z denníka Pravda komentuje udalosti politického týždňa.

© Autorské práva vyhradené

300 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu