Heger pripúšťa povinné plošné očkovanie všetkých

Ideálna cesta v boji s pandémiou koronavírusu by bolo povinné očkovanie vybraných vekových skupín, uviedol v diskusnej relácii Sobotné dialógy predseda vlády Eduard Heger. Doplnil, že o takomto riešení diskutuje nielen s lekármi, ale aj právnikmi už dva týždne. Peter Pellegrini však varuje, že takéto rozhodnutie bude rozbuškou.

20.11.2021 13:27 , aktualizované: 20:52
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger
debata (1509)

Podľa Hegera (OĽaNO) je v tejto súvislosti potrebné posúdiť súlad s ústavou. „Tu je veľmi dôležité, aby sa ústavní právnici vyjadrili, či povoľuje naša ústava očkovať istú vekovú skupinu obyvateľstva," povedal premiér s tým, že očkovať treba hlavne skupiny 65+, ale aj 60+, prípadne aj 50+. Tieto skupiny považuje za najrizikovejšie. „Ak by to bolo možné, toto bude jednoznačne môj návrh," zdôraznil Heger.

Podľa premiéra nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie. „Vírus si nevyberá podľa profesie. Na druhej strane potrebujeme chrániť všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu so seniormi, ak chceme chrániť seniorov," skonštatoval s tým, že personál, ktorý prichádza do kontaktu so seniormi, by mal byť zaočkovaný. „Ak zistíme, že to je ústavné, budem to iniciovať,“ dodal predseda vlády.

V prípade, že nebude možné pre ústavné prekážky povinne očkovať vybrané skupiny, teda podľa veku, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným očkovaním celého obyvateľstva. „Toto už bolo diskutované niekoľkokrát, len na to nebola zatiaľ politická odvaha. Ale ja si myslím, že po vzore Rakúska aj iných krajín budeme vidieť, aj na príklade úmrtí, že inej cesty niet," dodal Heger.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Záujem o očkovanie proti koronavírusu rastie

„Som presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny, ak nechceme mať opakované vlny a lockdowny. Toto zožiera životy ľudí, ekonomiku,“ pokračoval.

Ministerstvo spravodlivosti pri otázke zavedenia povinného očkovania proti covidu ústavnoprávnu prekážku nevidí, potvrdil hovorca rezortu Peter Bubla. „Ústavnoprávne je určite priestor rozprávať sa o zavedení povinného očkovania, či už pre vybrané skupiny ľudí s ohľadom na ich prácu nevyhnutnú na riadny chod štátu, a to osobitne pri zdravotníckych pracovníkoch a pri ozbrojených silách, ale dá sa uvažovať aj o všeobecnej povinnosti,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zdôraznila však, že naďalej zostáva dôležité spoločnosti vysvetľovať, prečo je očkovanie tá správna cesta na ochranu zdravia a života ľudí.

Ústavný právnik a bývalý politik Peter Kresák si myslí, že v situácii, v ktorej sa Slovensko v súčasnosti nachádza, je povinné očkovanie nielen možné, ale aj potrebné a ústavne konformné. „Mám pri tom na mysli najmä pozitívny záväzok štátu chrániť životy a zdravie svojich občanov. Či je lepšie plošné povinné očkovanie alebo očkovanie podľa vekovej skupiny, je odborná otázka, na ktorú musia odpovedať odborníci,“ vysvetlil Kresák.

Ide o pravdu, Vladimír Krčméry Čítajte viac Krčméry v Ide o pravdu: Ak sa čísla nezlepšia, bude lockdown pre všetkých. Okrem škôl

Podľa Hegera je dôležité, aby „na palubu nastúpila aj opozícia“. Dodal, že v nemocniciach končia prevažne voliči opozície, preto by mala byť tiež konštruktívna v týchto diskusiách.

Premiér však uviedol, že podobne vedie diskusie aj priamo v koalícii, kde nie je jednota v názore na povinné očkovanie. Podľa neho očkovaní majú 29-krát menšiu pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici, 4-krát menšiu pravdepodobnosť nákazy a výrazne menšiu pravdepodobnosť šírenia infekcie.

Heger vyhlásil, že nie je spokojný s doterajšou vakcinačnou kampaňou. „Jasne sme vyzývali ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom,“ povedal s prosbou, aby všeobecní lekári svojim pacientom vysvetľovali prínos očkovania.

Podľa rezortu zdravotníctva je povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva proti covidu v niektorých krajinách už realitou. Diskusie o tejto téme sa uskutočňujú na expertnej úrovni už i na Slovensku, potvrdila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

„Seniori sú najohrozenejšou skupinou s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19, čo dokazujú aj dáta z nemocníc. V súčasnosti stále nie je veľká časť z nich chránená vakcínou, čo vedie k zbytočným hospitalizáciám a k ešte zbytočnejším úmrtiam,“ zdôraznila Eliášová.

Pripomenula, že vakcinácia je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia. Podľa jej slov to potvrdzujú aj dáta z piatka 19. novembra, keď bolo na umelej pľúcnej ventilácii až 88,6 percenta pacientov nezaočkovaných.

Lockdown po vzore Rakúska

Podľa Hegera nie je vylúčené ani zavedenie lockdownu pre všetkých bez ohľadu na očkovanie po vzore Rakúska. Ak sa epidemická situácia bude aj naďalej zhoršovať, opatrenia sa budú na budúci týždeň opäť sprísňovať. Všetko podľa neho závisí od vývoja najbližších dní.

„Opatrenia, ktoré sme tento týždeň prijali, považujem za prísne, ale situáciu sledujeme. Ak sa to bude zhoršovať, budeme musieť ďalej opatrenia opäť sprísňovať. Nevidím zatiaľ reálne uvoľňovanie opatrení pre očkovaných,“ skonštatoval Heger.

„Je neprípustné, aby očkovaní, ktorí všetko urobili správne, zaočkovali, aby ochranili svoje zdravie, svojej rodiny a kolegov, aby dlhodobo doplácali na to, že nemajú priestor na plánované operácie v nemocniciach,“ povedal premiér.

Premiér pripustil zavedenie celoštátneho lockdownu, snahou je ochrániť nemocnice. „Pripúšťam ho, a radšej hneď teraz, ako potom neskôr. Všetko závisí od vývoja v nemocniciach v najbližších dňoch,“ vysvetlil. Sprísnenie opatrení má tiež pomôcť stabilizovať situáciu pred Vianocami. Pripomenul, že nemocnice plnia najmä neočkovaní pacienti.

„Covid dnes ide po nezaočkovaných. My ľudí nedelíme na zaočkovaných a nezaočkovaných, to urobil covid. My ich dnes všetkých chránime,“ zdôraznil premiér. Za primárny problém považuje enormné množstvo nezaočkovaných v nemocniciach.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) spolu s Konzíliom odborníkov pritom žiadali zavedenie lockdownu pre všetkých ešte v utorok. Tento návrh však na vláde neprešiel. Najsilnejším kritikom je SaS.

Smer trvá na dobrovoľnosti pri očkovaní

Opozičný Smer urobí všetko preto, aby povinné očkovanie proti covidu nikdy neprešlo. Predseda strany Robert Fico to uviedol vo videu na sociálnej sieti.

V prípade zavedenia povinného očkovania by opatrenie Smer napadol na Ústavnom súde. Hovorí o nechutnom fašistickom nápade. „Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní,“ tvrdí Fico.

Líder opozičnej strany trvá na tom, že očkovanie musí byť dobrovoľné a právne postavenie zaočkovaného, testovaného a toho, kto covid prekonal, musí byť rovnaké. Kritizoval tiež opatrenia platné od pondelka 22. novembra. Premiéra vyzval, aby sa začal starať o pacientov od momentu, keď sa dozvedia, že sú pozitívne testovaní.

Hlas: Povinné očkovanie je rozbuška

Iniciovaním povinného očkovania proti Covidu zapaľuje premiér Heger v slovenskej spoločnosti rozbušku, ktorá môže mať nedozierne následky. Hlas povinné očkovanie zásadne odmieta.

„Sériu fatálnych zlyhaní, ktoré zapríčinili už tisíce zbytočných úmrtí, ide neschopná slovenská vláda doplniť o ďalšie. Po zbytočnom plošnom testovaní, fraške s vakcínou Sputnik a nezvládnutej očkovacej kampani otvára Eduard Heger Pandorinu skrinku presadzovaním povinného očkovania. Predseda vlády sa dopúšťa obrovskej chyby, ktorá môže napätie v slovenskej spoločnosti zvýšiť na extrémne nebezpečnú úroveň,“ povedal líder strany a bývalý premiér Peter Pellegrini.

Hlas trvá na tom, že očkovanie musí ostať dobrovoľné a musí byť slobodným rozhodnutím každého človeka. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ dodal Pellegrini.

OKS: Očkovanie podporíme

Občianska konzervatívna strana víta podporu myšlienke povinného očkovania zo stany premiéra Eduarda Hegera a súhlasí s ním, napísal na sociálnu sieť poslanec Národnej rady Ondrej Dostál (klub SaS).

„Ľudia, ktorí sa bez zdravotných dôvodov odmietajú dať zaočkovať, neohrozujú len samých seba, ale aj ostatných, vrátane ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov a tých zaočkovaných, ktorým sa vzhľadom na ich vek alebo zdravotný stav napriek očkovaniu nevytvorila dostatočná imunita. Ohrozujú zdravie a životy ľudí, ktorým pre preťaženosť nemocníc starostlivosťou o pacientov s covidom nemôže byť poskytovaná iná zdravotná starostlivosť,“ zdôraznil podpredseda OKS a poslanec Radovan Kazda (klub SaS).

"Lepšie by, samozrejme, bolo, ak by sme potrebnú mieru zaočkovanosti dosiahli pri dobrovoľnom očkovaní. Ale ak sa to nepodarilo a je zjavné, že sa to nepodarilo, je podľa OKS správne začať sa zaoberať myšlienkou povinného očkovania prinajmenšom vo vzťahu k ohrozeným skupinám,“ uzavrel predseda OKS Ondrej Dostál.

Povinné očkovanie podporuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. „Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam. Vyzývame vládu, aby zaviedla povinné očkovanie bezodkladne,“ vyhlásili progresívci.

„V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny,“ dodala strana.

Testovanie / Skríning / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Pribudlo rekordných vyše 9-tisíc prípadov covidu

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #očkovanie proti koronavírusu