Nemci ešte dúfajú, že sa vyhnú lockdownu ako v Rakúsku

V Nemecku sa situácia s koronavírusom naďalej zhoršuje. Politici pripúšťajú, že očkovanie a Covid pasy na zbrzdenie epidémie nemusia stačiť. Bude potrebné obmedziť kontakt osôb.

21.11.2021 08:20 , aktualizované: 21:58
protest, Viedeň Foto: ,
Protest proti sprísneniu pandemických opatrení v Rakúsku a povinnému očkovaniu. Viedeň, sobota 20. novembra 2021.
debata (105)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:58 Francúzsko posiela na karibský ostrov Guadeloupe, ktorý je jeho zámorským územím, špeciálne policajné sily, keďže tamojšie protesty proti reštrikciám zameraným proti šíreniu covidu prerástli do výtržností. Minister vnútra Gérald Darmanin v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie denníka Le Parisien odsúdil „neakceptovateľné" násilie. Uviedol pritom, že na Guadeloupe pricestuje 50 príslušníkov špeciálnych policajných síl. Už skôr Francúzsko na ostrov vyslalo 200 iných policajtov. Tieto kroky nasledujú po niekoľkých dňoch protestov a blokád ciest.

Darmanin po sobotňajšom núdzovom rokovaní v Paríži povedal, že na Guadeloupe sa „niekoľkokrát strieľalo na policajtov" a nastalo aj rabovanie. Videa v sociálnych médiách ukázali horiace autá a požiare niektorých budov. Blokády ciest dostali nemocnice do „veľmi ťažkej situácie na niekoľko hodín", počas ktorých sa do nich nemohli dostať pacienti a dodávky, povedal v sobotu francúzsky minister vnútra. „Štát bude rozhodný," vyhlásil minister a dodal, že polícia zatkla najmenej 31 ľudí. Prefekt ostrova Guadeloupe Alexandre Rochatte od piatka vyhlásil zákaz nočného vychádzania od 18:00 do 5:00.

Na protesty na Guadeloupe vyzvali odborové organizácie odmietajúce covid pasy, ktoré je nutné predkladať pred vstupom do reštaurácií a kaviarní, do kultúrnych a športových objektov a pri cestách na dlhšie trasy. Demonštranti protestujú aj proti povinnému očkovaniu zdravotníckych pracovníkov. Šéf francúzskeho rezortu vnútra však uviedol, že zhruba 80 percent zdravotníkov na ostrove je proti koronavírusu zaočkovaných. (sita, ap)

20:32 Súčasné opatrenia proti šíreniu covidu zaviedla česká vláda podľa epidemiológa Romana Prymulu príliš neskoro. Prymula v nedeľňajšom programe Českej televízie Otázky Václava Moravca povedal, že štát mnohokrát robí potrebné kroky až dodatočne, mal by však vychádzať z predikcií. Kľúčové je podľa neho sledovanie obsadenosti nemocníc.

Prymula by lokálne opatrenia zvažoval, ak by sa počet ľudí vo vážnom stave blížil k dvom tisícom. Rozhodujúce je podľa neho najmä očkovanie; zhodli sa na tom aj ďalší hostia programu. „Politici sa opatreniam z logických dôvodov bránia a zavádzajú ich až na poslednú chvíľu. Preto sa periodicita problému opakuje; sme už v niekoľkej vlne pandémie a opatrenia sa vyhlasujú, až keď čísla udrú – keď sú už ťažko korigovateľné. Myslím si, že sa to opäť oneskorilo,“ uviedol Prymula.

Sprísnenie opatrení mala vláda podľa neho prijať už pred 14 dňami, teraz je však už neskoro. Obmedzenia budú v Česku trvať ešte približne pol roka, odhaduje epidemiológ. Podľa predsedu Asociácie krajov ČR a hajtmana Juhočeského kraja Martina Kubu vláda v tomto ohľade „zaspala“.

Z odborného hľadiska on ani Prymula plošné testovanie za zásadné nepovažujú, najmä ak nie je možné každého nakazeného izolovať od ostatných a vytrasovať jeho kontakty. Podľa námestníčky českého ministra zdravotníctva Martiny Vašákovej je dôležité, aby ľudia striktne dodržiavali stanovené a zavádzané opatrenia.

Pripomenula, že nejde o vyhubenie vírusu, pretože to sa podľa nej ani nedá. Cieľom je ale získať imunitu – dodala s tým, že napríklad Írsko má rovnaké čísla infikovaných ako v predchádzajúcej vlne, ale aj podstatne menej ľudí v nemocniciach. Vašáková doplnila, že ministerstvo zdravotníctva na budúci týždeň zrejme umožní, aby sa ľudia mohli proti covidu preočkovať už po piatich mesiacoch, namiesto doterajších šiestich. (tasr)

19:46 Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu preočkoval proti koronavírusu, a to jednodávkovou vakcínou Sputnik Light. „Pred dvoma hodinami som bol preočkovaný. Nič necítim. Som v normálnom stave. Všetko je v poriadku,“ povedal Putin na stretnutí so zástupcom riaditeľa Gamalejovho národného výskumného centra epidemiológie a mikrobiológie Denisom Logunovom.

Putin (69) koncom júna – po niekoľkých mesiacoch dohadov – informoval verejnosť, že je proti koronavírusu zaočkovaný vakcínou Sputnik V. Druhú dávku vakcíny dostal v apríli tohto roka. Logunov na schôdzke s Putinom uviedol, že účinnosť očkovania proti covidu klesá po šiestich až ôsmich mesiacoch od prvej dávky, takže je potrebné preočkovanie.

„Podľa našich aj zahraničných údajov a podľa medzinárodnej praxe sa pri tretej dávke, resp. preočkovaní toto zníženie vracia na pôvodnú úroveň. Navyše sa účinnosť zvyšuje 1,6– až 2-násobne oproti úrovni po prvom očkovaní,“ dodal Logunov. (tass, tasr)

17:48 Tisíce ľudí v nedeľu protestovali v centre Bruselu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom.

Mnohí účastníci okrem opatrení protestovali aj proti odporúčaniam vlády na zaočkovanie obyvateľov Belgicka a proti povinnému očkovaniu pre zamestnancov v oblasti zdravotníctva. Belgickí zdravotníci, ktorí sa nedajú zaočkovať proti koronavírusu, totiž môžu prísť budúci rok o prácu.

Účastníci protestov spoločne kráčali za obrovský plagátom, na ktorom stálo: „Spoločne za slobodu“. Na protestoch boli použité aj dymovnice a svetlice, avšak počas počiatočnej fázy protestov neboli hlásené žiadne násilnosti. Demonštrácie sa nekonali v blízkosti sídiel európskych inštitúcií.

V uplynulých týždňoch sa konali protesty proti opatreniam alebo očkovaniu v mnohých európskych mestách, keďže vlády mnohých krajín museli pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v Európe pristúpiť k sprísňovaniu pandemických opatrení. Pozornosť pritom tento víkend upútali najmä protesty v Holandsku, ktoré v piatok a sobotu vyústili do násilia, a polícia na nich zatkla niekoľko desiatok ľudí. (ap, afp, tasr)

Holandsko, protest, reštrikcie Čítajte viac Horiace autá, postrelení. Protesty proti pandemickým opatreniam v Holandsku sa zvrhli na násilie

17:17 Firmy a zamestnávatelia už môžu kontrolovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali covid alebo či majú negatívny PCR alebo antigénový test. Od pondelka 22. novembra však ešte nemôžu svojim pracovníkom zamedziť vstup na pracovisko, ak sa jedným z dokladov nepreukážu. To umožní až vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá vyjde v najbližších dňoch, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu,“ vysvetlila Eliášová.

Vyhláška bude podľa rezortu zdravotníctva vyžadovať na vstup na pracovisko potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní covidu. Alternatívou bude negatívny PCR alebo antigénový test, prípadne test či samotest absolvovaný priamo u zamestnávateľa.

Ministerstvo zdravotníctva podľa hovorkyne intenzívne rokuje s rezortmi práce a hospodárstva o spôsobe kompenzácie pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zabezpečovať testovanie svojich zamestnancov. „Do úvahy pripadajú možnosti finančnej kompenzácie alebo poskytnutie testov zamestnávateľom,“ dodala.

O dátume zverejnenia a účinnosti vyhlášky ÚVZ SR, ako aj o spôsobe spolupráce so zamestnávateľmi a uvedením podmienky OTP pre zamestnancov do praxe budú podľa Eliášovej zainteresované inštitúcie bezodkladne informovať verejnosť, zamestnávateľov a samosprávy. Podľa covid automatu má na vstup do zamestnania v červených, bordových a čiernych okresoch platiť režim OTP (očkovaný-testovaný-prekonaný). (tasr)

16:03 Povinné očkovanie seniorov je alternatíva, nad ktorou by sme sa mali zamyslieť, uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo poslanec za OĽaNO Juraj Krúpa. Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) ani poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) by s ním nesúhlasili. V aktuálnej situácii preferujú skôr zavedenie tvrdého lockdownu.

Pčolinský zdôraznil, že negatívny postoj k povinnému očkovaniu majú aj koaličné strany SaS a Za ľudí. „Sme presvedčení, že radšej by sme teraz mali pristúpiť k tvrdému lockdownu," povedal za Sme rodina. Obmedzenia pre nezaočkovaných, ktoré platia od pondelka, podľa neho nevyriešia situáciu.

Beňová postoj k povinnému očkovaniu zmenila. „Na základe vlastnej skúsenosti si myslím, že to nie je správna cesta,“ uviedla s tým, že aj očkovaní sa môžu nakaziť. Krajiny s vyššou zaočkovanosťou ako Slovensko riešia podľa nej tiež problémy s opatreniami či lockdownami. Uvítala by, ak by pozitívne testovaní dostali informáciu, ako sa správať a liečiť. (tasr)

15:58 Počet nových pacientov s koronavírom na Ukrajine za uplynulých 24 hodín prudko klesol, uviedla v nedeľu agentúra UNIAN. Počet potvrdených prípadov infekcie sa za posledný deň zvýšil o 10 635 na celkových 3 332 943. Vírusu SARS-CoV-2 podľahlo za tento čas ďalších 377 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 81 272. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 14 450 ľudí, od začiatku pandémie ich je 2 762 950.

Podľa agentúry UNIAN, ktorá sa odvolala na ministerstvo zdravotníctva, je na Ukrajine proti koronavírusu plne zaočkovaných 9 763 865 ľudí. V sobotu úrady hlásili, že počet prípadov sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 18 250 a ochoreniu podľahlo ďalších 664 ľudí. V utorok informovali, že na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín nový rekord denného počtu úmrtí na covid, a to 838. Predchádzajúci rekord – 833 úmrtí za deň – zaznamenali 9. novembra. (unian, tasr)

15:27 Obyvatelia z okresu Liptovský Mikuláš nad 50 rokov, ktorí sa do konca novembra zaočkujú proti covidu, dostanú bezplatný lístok na lyžovačku alebo vstupenku do vodného parku. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov, podľa ktorej ide o formu poďakovania. Ako dodala, cieľom je vydať signál, že Liptov urobí všetko pre to, aby zimná sezóna bola čo najlepšia a najbezpečnejšia.

„V cestovnom ruchu a pridružených službách pracuje na Liptove viac ako tisíc rodín. Nechceme, aby sa z nášho krásneho regiónu vytratil život. Chceme ho sem vrátiť a ponúknuť našim návštevníkom plnohodnotné podmienky na šport, relax, dovolenku a našim zamestnancom zachrániť pracovné miesta,“ vysvetlila Šarafínová. Zdôraznila, že už nemohli čakať a spoliehať sa na druhých. Jediná cesta je podľa nej zachrániť samých seba po zdravotnej aj ekonomickej stránke.

Na Liptove vkladajú do zimnej sezóny veľké očakávania. „Ešte máme priestor zachrániť sa, tak veríme, že verejnosť bude zodpovedná a využije možnosť sa zaočkovať,“ doplnila manažérka. OOCR Región Liptov v spolupráci s mestami a obcami, Žilinským samosprávnym krajom a partnermi zrealizuje očkovanie občanov všetkých vekových skupín dvojdávkovou vakcínou od Pfizer/BioNTech a jednodávkovou vakcínou Janssen v mieste bydliska.

Tiež v dvoch nákupných centrách v Liptovskom Mikuláši, všetko bez potreby registrácie vopred. Okrem toho bude možné bez registrácie prísť aj na očkovanie dvojdávkovou vakcínou do Liptovskej nemocnice s poliklinikou v mestskej časti Palúdzka v Liptovskom Mikuláši či do ktorejkoľvek ambulancie v regióne, kde sa očkuje. Vstup pre nezaočovaných s cieľom vakcinácie bude do obchodných centier umožnený aj nasledujúci víkend. (tasr)

14:21 Poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že opatrenia, ktoré majú platiť od najbližšieho pondelka, sú slabé. Ich efektivita nemusí byť dostatočná. V prípade zavedenia povinného očkovania by vakcinácia celej populácie nebola podľa neho vhodná.

Marek Krajčí Čítajte viac Krajčí: Opatrenia sú slabé, kolapsu sa nemocnice zrejme nevyhnú

12:36 Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v relácii V politike v televízii TA3 potvrdil, že v zariadeniach sociálnych služieb je zaočkovaných proti covidu približne 80 percent klientov a 70 percent zamestnancov centier. Doplnil, že v zariadeniach spustili očkovanie treťou dávkou, o ktorú požiadalo približne 20-tisíc klientov a zamestnancov a dostalo ju už viac ako 7-tisíc ľudí. (sita)

12:34 Holandská polícia zatkla v noci na nedeľu 28 ľudí pri niekoľkých protestoch namierených proti pandemickým reštrikciám. Situácia bola najvypätejšia v Haagu, kde utrpelo zranenie päť policajtov, jeden z nich vážne. Bezpečnostné zložky zasahovali aj proti menším zhromaždeniam v meste Urk a tiež v dvoch mestách v južnej provincii Limburg.

Úrady nasadili proti demonštrantom v Haagu policajtov so psami a na koňoch, bezpečnostné zložky použili aj vodné delo. Protestujúci, z ktorých väčšina boli mladí ľudia, zapaľovali ohne a odpaľovali delobuchy. Jeden z prítomných prehodil kameň čelným sklom privolanej sanitky. Polícia tam zatkla sedem ľudí. Zranenie utrpelo päť policajtov, dvaja z nich majú poškodený sluch kvôli silným ranám z delobuchov.

Ďalších 13 ľudí policajti zatkli v provincii Limburg. V meste Stein tamojší starosta po stretoch s demonštrantmi vyhlásil do pondelka núdzový stav, čím posilnil právomoci polície preventívne zasahovať proti podozrivým osobám, píše denník De Telegraaf. Desiatky protestujúcich hádzali petardy na policajtov v obci Raermond. Poriadkové sily zhromaždenia rozohnali a štyri osoby zadržali.

Silné deloobuchy hádzali na policajtov aj demonštranti v meste Urk východne od Amsterdamu, zatknutých tam bolo osem ľudí. V meste v januári protestujúci zapálili odberové miesto na testovanie prítomnosti koronavírusu po tom, čo vláda zaviedla nočný zákaz vychádzania.

Nepokoje prepukli v Holandsku v piatok pri výnimočne násilných stretoch medzi policajtmi a demonštrantmi v Rotterdame. Polícia tam v obave o vlastnú bezpečnosť začala do davu strieľať a troch ľudí zasiahla, tí stále zostávajú v nemocnici, uviedli dnes úrady. Bezpečnostné zložky v prístavnom meste zadržali 51 ľudí, polovica z nich bola mladšia ako 18 rokov. (čtk)

Rotterdam / Protest / Čítajte viac Polícia na proteste proti covid pasom v Rotterdame použila varovnú streľbu

11:05 Prvým zaznamenaným prípadom výskytu nového koronavírusu bola nákaza predavačky, ktorá pracovala na trhovisku v čínskom meste Wu-chan, nie nákaza účtovníka, ktorý podľa všetkého nemal s trhoviskom žiadne spojenie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na komentár jedného z vedcov. Pôvod vírusu SARS-CoV-2 nie je ani po dvoch rokoch pandémie známy a zostáva zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Podľa spoločnej štúdie vedcov z Číny a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus preniesol na človeka pravdepodobne zo zvierat, a to prostredníctvom obchodu s divoko žijúcimi druhmi. Infekcia účtovníka z Wu-chanu prispela k špekuláciám, že nový typ koronaviru unikol z tamojšieho laboratória.

Tím expertov WHO strávil spoločne s čínskymi vedcami vlani vo Wu-chane a okolí štyri týždne. V spoločnej správe uviedli, že vírus SARS-CoV-2 je zrejme prírodného pôvodu a jeho hostiteľom mohli byť netopiere. Na človeka sa podľa nich mohol preniesť cez medzihostiteľa.

Štyridsaťjedenročný účtovník, ktorý bol dlhý čas považovaný za prvého človeka nakazeného covidom, uviedol, že príznaky choroby sa u neho prvýkrát objavili 16. decembra 2019, teda o niekoľko dní neskôr, ako sa predpokladalo, napísal vo svojom komentári šéf oddelenia ekológie a evolučnej biológie na Arizonskej univerzite Michael Worobey. Omyl spôsobil fakt, že dotyčný muž krátko predtým 8. decembra vyhľadal lekársku pomoc kvôli problémom so zubami.

„Symptómy boli u neho zaznamenané až potom, čo boli príznaky choroby zistené u ľudí pracujúcich na wuchanskom trhovisku. Prvým známym prípadom je tak predavačka morských produktov z tohto trhu, u ktorej choroba začala 11. decembra,“ píše sa v komentári, ktorý bol vo štvrtok zverejnený v prestížnom časopise Science.

Virológ Michael Worobey bol medzi skupinou 15 expertov, ktorí v polovici mája v článku v časopise Science vyzývali na dôkladné zváženie hypotézy o úniku vírusu z wuchanského laboratória. Vo svojom novom komentári ale uvádza, že jeho výskum – pri ktorom analyzoval prípady z dvoch wuchanských nemocníc – prináša dôkazy podporujúce teóriu nákazy človeka od zvieraťa na wuchanskom trhovisku.

„V tomto jedenásťmiliónovom meste je polovica prvých prípadov spojená s miestom o veľkosti futbalového ihriska. To by sa dalo ťažko vysvetliť, ak by sme tvrdili, že epidémia nezačala na tomto trhovisku,“ podotkol Worobey. (čtk, science.org)

10:36 V Rusku už štvrtý deň v rade pribudlo viac ako 1 250 úmrtí spojených s covidom. Vládny krízový štáb povedal, že v prvý víkendový deň zomrelo 1 252 pacientov. Nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 pribudlo 36 970.

Denné prírastky obetí spojených s covidom v Rusku tento týždeň stúpali. V utorok padol rekord 1 247 úmrtí, v stredu sa vyšplhal na 1 251 a vo štvrtok a v piatok vzrástol na 1 254. Krízový štáb teraz eviduje celkom 264 095 obetí koronavírusovej infekcie.

Naďalej vysoké sú v Rusku denné počty nových infekcií, v posledných dňoch ale mierne klesajú. Vo štvrtok sa podľa úradov nakazilo 37 156 ľudí, v piatok 37 120. Celkovo sa v najrozľahlejšej krajine sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, koronavírusom nakazilo 9,33 milióna ľudí.

Rusko od septembra zápasí s výrazne zhoršenou epidemickou situáciou, kvôli čomu úrady sprísnili protiepidemické opatrenia a prezident Vladimír Putin schválil na prvý novembrový týždeň celoštátne mimoriadne pracovné voľno. Niektoré najviac zasiahnuté ruské regióny ale túto „covidovú dovolenku“ ešte predĺžili. (čtk)

10:00 V sobotu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 7 727 nových prípadov koronavírusu pri 22 096 vykonaných testoch, takmer 72 percent z nich nebolo zaočkovaných. Pozitivita testovania dosiahla 35 percent.

Pribudlo 43 úmrtí na covid. Prvýkrát počas tretej vlny pandémie bola prekročená hranica 3-tisíc hospitalizovaných, v nemocniciach leží s covidom 3 004 osôb. Takmer 82 percent z nich nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

Covid / Koronavírus / Čítajte viac Počet hospitalizácií covid pacientov prekročil hranicu 3-tisíc

9:51 Laboratóriá v Česku odhalili v sobotu 14 402 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najvyššie víkendové číslo od začiatku pandémie. V porovnaní s minulým týždňom ide o nárast o viac ako 5-tisíc prípadov. Cez víkend sa obvykle testuje menej, v sobotu ale bolo vykonaných vyše 60-tisíc PCR a celkom 30 691 antigénnych testov. Ide teda o porovnateľné počty vykonaných odberov ako v priebehu posledných dvoch pracovných týždňov.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom klesol za deň z 5 040 na 4 818 pacientov, pričom 713 z nich sa nachádza vo vážnom stave. Celkovo sa už v Česku podarilo potvrdiť nákazu u 1 995 291 ľudí, 32 079 z nich zomrelo, vyplýva z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

V ČR momentálne dosahuje sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, hodnotu 978. Najhoršie sú na tom okresy Šumperk s 1537,09 infi­kovanými na 100-tisíc obyvateľov, Olomouc s 1521 a Vyškov s 1498,89 prípadmi.

Vakcínu proti covidu si za sobotu nechalo aplikovať 15 346 ľudí. Podaných už bolo celkovo viac ako 13 miliónov dávok vakcín, vyše 6,2 milióna ľudí má očkovanie ukončené, zhruba 615-tisíc ľudí si nechalo vpichnúť posilňujúcu dávku. (mzcr.cz, tn.nova.cz, tasr)

8:58 Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede 9 027 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1 125 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 624 závažných hlásení, z toho tri úmrtia. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale hlásili napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 125 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca hlásili 325 závažných účinkov, z toho tri úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 40 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali štyri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, flebotrombózu a pľúcnu embóliu. Ďalších sedem závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal.

Do štvrtka evidoval ústav spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v troch ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. (sukl.sk, tasr)

8:46 V Rakúsku vyšlo v sobotu do ulíc na protest proti prísnym pandemickým opatreniam približne 40-tisíc ľudí, zatknutých bolo takmer desať osôb. Tisíce protestujúcich pochodovali aj v chorvátskom Záhrebe a v Holandsku a okolo tisíc ľudí tiež v dánskej metropole Kodaň.

Európa zápasí s novou vlnou nákazy koronavírusom a niekoľko krajín sprísnilo opatrenia proti jeho šíreniu, napríklad Rakúsko v piatok oznámilo plošný lockdown – najdrastickejší v západnej Európe za celé mesiace.

Video: Protest proti prísnym pandemickým opatreniam vo Viedni.

Video

V centre Viedne blízko sídla rakúskeho prezidenta sa v sobotu zhromaždili desaťtisíce ľudí, ktorí reagovali na výzvu krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Niesli pútače odsudzujúce „covidovú diktatúru“ a „rozdeľovanie spoločnosti“ na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Demonštranti svojím pochodom narušili dopravu v celom centre Viedne a zatknutých bolo takmer desať osôb, za porušenie protipandemických opatrení a zákazu nacistických symbolov. Niektorí účastníci hádzali na policajtov fľaše. „Nie je normálne, že vláda nám upiera naše práva,“ povedala 42-ročná učiteľka Katarina Gierscherová, ktorá na toto zhromaždenie cestovala šesť hodín.

Niektorí protestujúci mali na oblečení žltú hviezdu so slovom „nezaočkovaný“ a mala pripomínať Dávidovu hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť v druhej svetovej vojne počas nacistickej éry. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer nad tým vyjadril hnev a vo vyhlásení napísal, že je to „urážka miliónov obetí nacistickej diktatúry a ich rodín“.

Protest v rakúskom hlavnom meste Viedeň proti...
Protest v rakúskom hlavnom meste Viedeň proti...
+15Protest proti lockdownu a protipandemickým...

Od pondelka nebude môcť 8,9 milióna Rakúšanov, zaočkovaných aj nezaočkovaných, odpustiť dom: povolenú budú mať len cestu do práce, obchodu s nevyhnutným tovarom a za pohybom. Obmedzenia budú trvať 20 dní s tým, že po desiatich dňoch sa situácia zhodnotí.

Od 1. februára budúceho roka bude v Rakúsku navyše pre všetkých obyvateľov povinné očkovanie proti covidu. Pôjde o prvý štát, ktorý nariadi celej svojej populácii, aby sa dala zaočkovať.

očkovanie, koronavírus, zdravotníctvo Čítajte viac Rakúsko zavedie povinné očkovanie. Predchádzať mu bude lockdown

V Dánsku protestovalo asi tisíc ľudí proti plánom vlády znovu zaviesť covidpasy pre štátnych zamestnancov, ktorí chodia na pracoviská. „Slobodu Dánsku!“ skandovali niektorí pochodujúci na zhromaždení, ktoré zorganizovala radikálna skupina Muži v čiernom. Tá je presvedčená, že covid je len „podvod“. (afp, reuters, tasr)

8:20 V Nemecku počas uplynulých 24 hodín pribudlo 42 727 novo zistených prípadov nákazy koronavírusom a 75 úmrtí súvisiacich s COVIDOM-19. Pred týždňom to bolo 33 498 nových prípadov a 55 úmrtí, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Za piatok malo Nemecko takmer rekordných 64 000 prípadov koronavírusovej nákazy.

Zdravotnícky expert nemeckej sociálnej demokracie (SPD) Karl Lauterbach povedal, že s väčšími obmedzeniami musia v blízkej dobe počítať aj spolkové krajiny, ktoré sú teraz v lepšej situácii, ale kde počty nakazených rýchlo stúpajú.

„Skutočne dúfam, že sa ešte môžeme vyhnúť podobne drastickým opatreniam ako v Rakúsku. To ale tiež znamená, že to musíme začať brať vážne. Inak sa nám to nepodarí,“ citoval ho portál T-Online.

Šéf RKI Lothar Wieler agentúre DPA povedal, že koronavírusová nákaza sa v Nemecku bude ďalej šíriť, pokiaľ sa viac ľudí nenechá naočkovať proti COVIDU-19. Podľa Wielera je tiež potrebné znížiť počet kontaktov na osobu. Vyzval preto na zrušenie akcií s veľkým počtom účastníkov. Poukázal na to, že na skrotenie tejto vlny pandémie nemusí očkovanie a nutnosť predkladať covidové certifikáty stačiť.

„V tých spolkových krajinách, kde sú zatiaľ čísla nižšie, máme pri obmedzení kontaktov šancu nízke hodnoty udržať. Tam, kde sú čísla vysoké, už je možno príliš neskoro,“ povedal Wieler.

Sedemdňová incidencia, teda počet nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov, vzrástol na 372,7. O deň skôr tento ukazovateľ predstavoval 362,2. Pred týždňom 289 a pred mesiacom 85,6.

V Nemecku, kde žije okolo 83 miliónov ľudí, sa koronavírusová nákaza od začiatku epidémie preukázala u 5,354 milióna ľudí, z ktorých 99 062 nákaze podľahlo. Skutočný počet nakazených ale pravdepodobne bude výrazne vyšší, pretože veľa prípadov nie je rozpoznaných, dodala DPA.

RKI už skôr poukázal na to, že zaočkovanosť medzi ľuďmi vo veku 12 až 59 rokov by mala dosiahnuť 85 percent, u ľudí starších ako 60 rokov potom 90 percent. Dokončené očkovanie má v Nemecku teraz zhruba 68 percent ľudí.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus