Rakúsko sa ponorilo do štvrtého lockdownu, Česi núdzový stav mať nebudú

Rakúsko sa najmenej na tri týždne uzavrelo, v krajine začali platiť prísne opatrenia s výrazným obmedzením pohybu. Krajina je zatvorená aj pre turistov zo zahraničia. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch navrhol v Česku vyhlásiť stav núdze.

22.11.2021 00:01 , aktualizované: 22:59
Rakúsko, protest, Viedeň Foto: ,
V sobotu takto protestovali Rakúpšania vo Viedni proti pandemickým opatreniam - lockdownu a povinnému očkovaniu. Od pondelka sa krajina uzavrela najmenej na tri týždne.
debata (86)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:59 Francúzsky premiér Jean Castex mal v pondelok pozitívny výsledok testu na COVID-19. Jeho úrad oznámil, že Castex strávi najbližších desať dní v karanténe, pričom bude pokračovať v práci.

Podľa agentúry AFP sa Castex podrobil PCR testu hneď po tom, ako sa ukázalo, že pozitívne testovaná bola jeho 11-ročná dcéra.

Castex sa v pondelok ráno vydal do Bruselu, kde sa stretol s belgickým premiérom Alexandrom De Croo.

Premiéri oboch krajín – spoločne s viacerými ministrami svojich vlád – položili veniec kvetov vo farbách Francúzska a Belgicka k pamätníku na počesť obetí teroristických útokov, ktoré sa odohrali v Bruseli 22. marca 2016.

22:27 Česká vláda zatiaľ nebude vyhlasovať stav núdze, aj keď koronavírus sa v krajine šíri rekordným tempom. Portálu Novinky.cz to v pondelok večer potvrdil končiaci český premiér Andrej Babiš. O vyhlásenie núdzového stavu sa pritom snažil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, naopak minister vnútra Jan Hamáček ho zatiaľ pokladá za predčasné riešenie.

„Núdzový stav vyhlasovať nebudeme,“ potvrdil Novinkám premiér. Dodal, že návrh na vyhlásenie núdzového stavu vláda nakoniec ani neprerokovávala.

Babiš vysvetlil, že najprv chcú jasné stanovisko od hajtmanov (šéfov krajov), či požadujú núdzový stav, a preto s nimi bude v utorok rokovať vládna rada pre zdravotné riziká.

„Ak budeme mať od hajtmanov túto požiadavku, vláda okamžite zasadne, návrh prerokuje a prípadne núdzový stav vyhlási,“ opísal ďalší postup Babiš.

21:16 Európska komisia plánuje zosúladiť dobu platnosti certifikátov o očkovaní proti koronavírusu, ako aj uznávanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny. V pondelok to uviedla komisárka Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová, informovala agentúra Reuters.

„Plne súhlasím s touto naliehavosťou, a preto Európska komisia s maximálnou naliehavosťou pracuje na posilnení koordinácie voľného pohybu vrátane dĺžky platnosti (certifikátov o očkovaní) a úlohy posilňujúcej dávky v očkovacej kampani,“ uviedla Kyriakidisová.

Podľa Kyriakidisovej priebeha už diskusia s členskými krajinami EÚ ohľadom certifikátov o očkovaní proti koronavírusu, pričom EK plánuje prísť s návrhom ešte tento týždeň.

20:20 Sprievod približne 150 ľudí v pondelok popoludní prešiel Prahou a žiadal „slobodu pre nezaočkovaných“, informoval spravodajský server iDnes.cz.

Protest zvolal spolok Otevřeme Česko-Chcípl PES. Účastníci sa zhromaždili pri soche prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v blízkosti Pražského hradu. Sprievod sa skončil na Staromestskom námestí.

Demonštranti pôvodne plánovali prísť aj k budove českého parlamentu, nakoniec však zvolili inú trasu. Zhromaždenia v blízkosti budov parlamentu sú zákonom zakázané, píše iDnes.cz.

Účastníci skandovali heslá ako „Na pivo bez pasu“, „Máme toho dosť“ alebo „V jednote je sila“. Niesli transparenty s fotografiami politikov a epidemiológov. Premiéra ČR Andreja Babiša, ministra zdravotníctva ČR Adama Vojtěcha i epidemiológa Romana Prymulu označili za „zradcov národa“.

19:57 V Izraeli začali v pondelok očkovať deti vo veku od 5 do 11 rokov vakcínou proti COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech. Informovala o tom agentúra Reuters a portál The Times of Israel. Vakcinácia tejto vekovej skupiny sa pritom mala oficiálne začať v utorok.

Prvé deti vo veku od päť rokov zaočkovali vakcínou Comirnaty v očkovacom centre na námestí v Tel Avive. Reuters pripomína, že populácia židovského štátu je relatívne mladá. Vo vekovej skupine 5 až 11 rokov je zhruba 1,2 milióna detí. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva do novembra táto veková skupina tvorila viac ako tretinu nových prípadov COVID-19.

19:56 Úradujúci nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok oznámil, že farmaceutická firma BioNTech dodá nasledujúci týždeň ďalších milión vakcín proti ochoreniu COVID-19. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Spahn to povedal v príhovore na zasadnutí ministrov zdravotníctva zo 16 nemeckých spolkových krajín, DPA sa to dozvedela od zdrojov oboznámených s priebehom tejto porady.

Spahnov oznam znamená, že na budúci týždeň budú v Nemecku k dispozícii tri milióny dávok vakcíny, čo je nárast oproti dvom miliónom. Ministrovo vyhlásenie nasledovalo po tom, čo pribúdali sťažnosti na nedostatok „obľúbenej vakcíny“, píše DPA, od spoločnosti BioNTech, ktorá sa v Nemecku vyrába spoločne s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer.

18:56 Belgický premiér Alexander De Croo v pondelok označil ako „úplne neprijateľné“ násilné udalosti a potýčky s políciou, ku ktorým došlo v nedeľu v Bruseli počas demonštrácie zvolanej na protest proti sprísneniu obmedzení zavedeným v snahe zabrániť šíreniu covidu v krajine. Uviedla to televízna stanica RTBF.

De Croo vo vyhlásení, ktoré predniesol po pracovnom stretnutí s francúzskym premiérom Jeanom Castexom, vyjadril podporu polícii a vyzval na pokojnú diskusiu o pandémii a očkovaní, ktorá „by nemala byť založená na dezinformáciách“.

Traja belgickí policajti boli počas nedeľňajšej konfrontácie s demonštrantmi zranení a asi 40 demonštrantov bolo zatknutých. V Bruseli sa zišlo okolo 35-tisíc ľudí, aby pod heslom „Spoločne za slobodu“ protestovali proti novým opatreniam federálnej vlády. Demonštrácia sa začala pokojne, neskôr však polícia musela použiť vodné delá a slzotvorný plyn, aby sa bránila pred skupinou ľudí, ktorí do policajtov hádzali rôzne predmety.

„Polícia pracuje na zaistení našej bezpečnosti vo veľmi zložitom období. Násilie voči polícii je neprijateľné,“ zdôraznil De Croo. Upozornil, že niektorí násilní demonštranti mali kapucne a zahalené tváre a vyvesovali flámske nacionalistické vlajky, čo podľa jeho slov nemá nič spoločné s osobnou slobodou a je iba „zločinným správaním“.

Vzhľadom na nárast infekcií a hospitalizácií v súvislosti s koronavírusom vláda minulý týždeň rozhodla o sprísnení obmedzení prístupu na niektoré kultúrne, spoločenské a športové podujatia a na verejné miesta. Ochranné rúško sa stalo povinné aj pre držiteľov covidpasov a opätovne sa zaviedla práca z domu, najmenej štyri dni v týždni. Po troch týždňoch vláda toto rozhodnutie opäť prehodnotí.

Nespokojnosť časti verejnosti vzbudzuje aj návrh ministra zdravotníctva, aby všetci lekári a zdravotníci boli od 1. apríla 2022 povinne zaočkovaní, ináč prídu o prácu. O tomto návrhu bude v týchto dňoch rokovať federálny parlament, pričom poslanci z niektorých strán môžu byť ovplyvnení „správaním ulice“.

Premiér De Croo v tejto súvislosti hovorí o potrebe širšej diskusie, a to aj s ľuďmi, ktorí majú pochybnosti. Podľa neho však táto debata musí byť založená na správnych informáciách, nie na dezinformáciách, a mala by sa viesť pokojne. (tasr)

17:48 Konzorcium Pfizer/BioNTech v pondelok uviedlo, že jeho vakcína proti koronavírusu poskytuje silnú a dlhotrvajúcu ochranu u dospievajúcich ľudí vo veku 12 až 15 rokov. Podľa konzorcia to vyplýva z aktualizovaných údajov, ktoré zozbierali v poslednej fáze klinických testov. Dvojdávková vakcína určená pre spomínanú vekovú kategóriu preukázala v poslednej štúdii klinických testov 100-percentnú účinnosť v čase od siedmich dní do štyroch mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny.

Konzorcium teraz plánuje tieto dáta použiť na podporu svojej žiadosti o úplne schválenie svojej vakcíny pre dospievajúcich ľudí vo veku 12 až 15 rokov v Spojených štátoch a iných krajinách sveta. Pre túto vekovú kategóriu pritom plánuje požiadať o schválenie dávky s hmotnosťou 30 mikrogramov.

Klinické testy okrem toho preukázali bezpečnosť vakcíny pre ľudí vo veku 12 a viac rokov, ktorá je porovnateľná s použitím tejto očkovacej látky u iných vekových kategórií. Klinické testy nezistili u jedincov žiadne vážne bezpečnostné obavy ani šesť mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny.

Americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) schválil protikoronavírusovú očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech pre dospievajúcich jedincov od 12 do 15 rokov zatiaľ len na núdzové použitie, a to v máji. V auguste tohto roku už však FDA povolil úplne použitie tejto vakcíny pre ľudí vo veku 16 a viac rokov. (reuters, dpa, tasr)

17:02 V Česku zaznamenali počas uplynulého víkendu zvýšený záujem o očkovanie proti covidu, a to ako v hlavnom meste Praha, tak aj v regiónoch. V sobotu bolo v tejto krajine celkovo podaných takmer 16-tisíc vakcín a v nedeľu takmer 11-tisíc.

ČR / Česko / Čítajte viac Česko zažíva zvýšený záujem o očkovanie proti covidu

16:16 Európska únia a Globálna aliancia pre vakcíny a očkovanie (GAVI) v pondelok oznámili, že do konca tohto roka viacerým africkým krajinám darujú 99,6 milióna dávok vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson. Európska komisia (EK) spresnila, že tento dar je uľahčený trojstrannou dohodou medzi Belgickom, ktoré koná v mene iniciatívy Team Europe, spoločnosťou Johnson & Johnson a GAVI. Iniciatíva na poskytovanie očkovacích látok Team Europe zahŕňa členské krajiny EÚ, Nórsko a Island.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v pondelok vo vyhlásení pre médiá povedala, že tých takmer 100 miliónov dávok od Johnson & Johnson je súčasťou prisľúbenej pomoci pre najzraniteľnejšie krajiny, aby aj ony dokázali bojovať proti pandémii koronavírusu. Tieto vakcíny sú distribuované prostredníctvom nástroja COVAX.

„Prvé dávky už dorazili do Nigeru a v priebehu tohto týždňa sa dostanú aj do ďalších krajín. Budeme pokračovať v zdieľaní vakcín a zároveň podporujeme posilňovanie globálnych kapacít na výrobu vakcín, najmä v Afrike,“ uviedla šéfka exekutívy EÚ.

Prvé zásielky sa už dodávajú do Nigeru (496 800 dávok), Džibutska (50 400), Nigérie (2 764 800), Toga (633 600), Stredoafrickej republiky (302 400), Demokratickej republiky Kongo (230 400), Guiney (496 800) a Mauretánie (144 000). Dodávky do ďalších krajín afrického kontinentu budú pokračovať v najbližších Nový dar sprostredkovaný EÚ umožní urýchliť cez COVAX dodávky vakcín koncom roka 2021 a začiatkom roka 2022.

Darovanie týchto takmer 100 miliónov dávok je súčasť záväzkov EÚ poskytnúť do polovice roku 2022 najmenej 500 miliónov dávok vakcín krajinám s nízkym a stredným príjmom. Dvadsať členských krajín EÚ vrátane Slovenska sa zaviazalo zdieľať do konca roku 2021 s chudob­nejšími krajinami sveta viac ako 300 miliónov dávok proticovidových vakcín. Európska komisia daruje ďalších 200 miliónov dávok do polovice roku 2022, väčšinu z nich cez nástroj COVAX. (tasr)

16:05 Zamestnanci maďarského ministerstva zahraničných vecí sa musia proti covidu povinne zaočkovať. Informoval o tom v pondelok spravodajský server index.hu s odvolaním sa na tlačovú konferenciu šéfa rezortu Pétera Szijjártóa.

Server pripomenul, že minister aj doposiaľ očakával od svojich zamestnancov, aby sa nechali zaočkovať, pričom odteraz to už bude povinné. Szijjártó podotkol, že pracovníci rezortu diplomacie sa musia dať úplne zaočkovať. Povinnosť zatiaľ neplatí pre tretiu dávku vakcíny, dodal šéf rezortu.

V reakcii na otázku, či Maďarsko neplánuje zaviesť plošne povinné očkovanie, minister povedal, že je to otvorená téma. Aktuálne zamestnávateľom právne umožnili nariadiť povinné očkovanie pre svojich zamestnancov. „Ďalšie kroky zatiaľ neplánujeme. Dúfame, že tieto opatrenia budú dostatočné na to, aby sme držali pandémiu na uzde,“ zdôraznil.

Proti covidu zaočkovali v Maďarsku už 6 024 568 ľudí. Dve dávky dostalo takmer 5,8 milióna a vyše 1,8 milióna ľuďom podali aj tretiu dávku vakcíny. (index.hu, tasr)

15:58 Česká lekárska komora vyzvala tamojších politikov, aby v krajine čo najrýchlejšie zaviedli lockdown. Ako uviedol web TV Nova s odvolaním sa na tlačovú správu komory, lekári zároveň vyhlásili, že podporujú povinné očkovanie proti covidu pre ľudí starších ako 18 rokov.

Podľa Českej lekárskej komory je momentálna situácia v krajine mimoriadne vážna. „Vyzývame politikov, aby v najkratšom možnom čase zaviedli celoštátne platné opatrenia smerujúce k zníženiu kontaktu medzi ľuďmi, ktoré sú označované ako lockdown,“ uviedla komora.

Lekári taktiež volajú po neobmedzovaní ľudí, ktorí sú riadne zaočkovaní alebo preukázateľne prekonali covid v uplynulých šiestich mesiacoch. Zároveň súhlasia so zavedením povinného očkovania. S povinným očkovaním súhlasí i hlavná hygienička Pavla Svrčinová. „Očkovanie je jediná možnosť. Osobne by som išla i cestou povinného očkovania,“ vyhlásila v pondelkovom rozhovore pre Radiožurnál2. (si­ta)

15:45 Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala vyhodnocovať žiadosť o použitie posilňovacej dávky vakcíny proti covidu od spoločnosti Johnson & Johnson. Očkovacia látka Janssen by mohla byť podaná najmenej dva mesiace po prvej dávke ľuďom vo veku 18 rokov a starším.

„Výbor EMA pre lieky na humánne použitie vykoná zrýchlené hodnotenie údajov predložených spoločnosťou (J&J), ktorá vakcínu uviedla na trh. Tieto údaje zahŕňajú výsledky od viac ako 14-tisíc dospelých, ktorí dostali druhú dávku vakcíny Janssen alebo placebo dva mesiace po prvej dávke,“ uviedla EMA na svojej internetovej stránke.

Výbor po preskúmaní všetkých dát buď odporučí alebo neodporučí podávanie druhej posilňujúcej dávky. Výsledok tohto hodnotenia sa očakáva do niekoľkých týždňov, uviedla EMA.

Vakcína Janssen je v súčasnosti povolená na použitie u ľudí vo veku 18 rokov a starších, pričom základné očkovanie pozostáva z jednej dávky, napísala EMA. Očkovaciu látku tvorí modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu SARS-CoV-2. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť covid. (ema.europa.eu, afp, tasr)

14:39 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok uviedla, že súčasné opatrenia zamerané na boj proti koronavírusu nepovažuje za dostatočné na zastavenie mohutnej štvrtej vlny pandémie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia účastníkov zasadnutia predsedníctva Kresťanskodemo­kratickej únie v Berlíne.

„Situácia je veľmi dramatická – súčasné pravidlá nie sú postačujúce,“ vyhlásila dosluhujúca kancelárka. „Máme tu situáciu, ktorá presiahne všetko, čo tu bolo doteraz,“ upozornila s tým, že v takej nepriaznivej pandemickej situácii, aká panuje v Nemecku už nestačí ani tzv. pravidlo 2G, čiže vstup do určitých priestorov len pre zaočkovaných a vyliečených z covidu.

Počty nakazených sa podľa slov Merkelovej zdvojnásobujú každých 12 dní. Zdôraznila, že je potrebné rýchlo zastaviť exponenciálny rast počtu nových infekcií. Poznamenala, že mnohí ľudia si zrejme neuvedomujú závažnosť súčasného stavu. Merkelová prízvukovala dôležitosť očkovania – to však podľa nej v súčasnosti nestačí na zastavenie vývoja nákazy, keďže je skôr účinné ako dlhodobý nástroj boja proti pandémii.

Zdravotná sestra sa stará o covidového pacienta... Foto: SITA/AP, Robert Michael
Virus Outbreak Germany Zdravotná sestra sa stará o covidového pacienta na jednotke intenzívnej starostlivosti v Univerzitnej nemocnici Carla Gustava Carusa v Drážďanoch, 22. november 2021

Predseda nemeckého medzidiscipli­nárneho združenia pre intenzívnu a pohotovostnú medicínu Gernot Marx takisto apeloval na politikov, aby v prípade, že balík opatrení prijatý minulý týždeň neprinesie želané výsledky, pripravili na 9. decembra ďalšie reštrikcie.

Situáciu nazval „veľmi znepokojivou“. Pripomenul, že na oddeleniach intenzívnej starostlivosti leží v Nemecku viac ako 3 670 pacientov, pričom takmer 1 200 pribudlo minulý týždeň. V niektorých regiónoch – napríklad v spolkových krajinách Bavorsko, Durínsko či Sasko sú nemocnice už teraz preťažené a musia tam odkladať plánované operácie.

Z toho dôvodu zaviedli vo viacerých spolkových krajinách sprísnené opatrenia. V Sasku sa od pondelka zatvorili všetky kultúrne a športové zariadenia, nočné bary, kluby či diskotéky, zakázaná je turistika, konzumácia alkoholu na verejnosti a nezaočkovaní ľudia nesmú chodiť do kaderníctiev či obchodov predávajúcich iný než základný tovar. Zrušili sa tam tiež – rovnako ako v Bavorsku – i vianočné trhy.

Minulý štvrtok sa spolková vláda dohodla na tom, že na pracoviská majú prístup len zaočkovaní, uzdravení z covidu alebo ľudia s negatívnym testom. Rovnaké pravidlá platia na celoštátnej úrovni i vo verejnej doprave. (dpa, afp, tasr)

14:30 Holandský premiér Mark Rutte v pondelok rázne odsúdil víkendové protesty proti pandemickým opatreniam vo viacerých holandských mestách, uviedol, že „jednoducho išlo o násilie páchané idiotmi“. Zároveň prisľúbil, že zodpovedné osoby budú trestne stíhané.

Holandsko / Protest / Čítajte viac Rutte odsúdil násilnosti v holandských mestách, výtržníkov nazval idiotmi

13:55 Možnosť zaočkovať sa proti covidu využilo uplynulý víkend v obchodných centrách v Liptovskom Mikuláši 874 ľudí, z toho 254 z ohrozenej skupiny nad 50 rokov. V pondelok o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

Prvý vakcinačný víkend podľa jej slov hodnotia výborne. Od pondelka očkovanie pokračuje v liptovskomi­kulášskej nemocnici a vybraných ambulanciách, od utorka aj vo vybraných obciach na Liptove.

Šarafínová zdôraznila, že očkovaním chcú ochrániť životy aj nádej na zimnú dovolenku pre celé Slovensko. „Ak chcú Slováci lyžovať a ubytovávať sa na Slovensku, jediná cesta je čím skôr zmeniť v automate čiernu farbu okresu Liptovský Mikuláš na bordovú a odťažiť tlak na nemocnice,“ povedala.

Ako poďakovanie pre prvoočkovaných občanov s trvalým pobytom v okrese Liptovský Mikuláš nad 50 rokov poskytujú až do konca novembra bezplatné lístky na lyžovačku a do vodných parkov. Najväčší záujem bol počas víkendu o jednodávkovú vakcínu Janssen, očkovalo sa aj vakcínou Pfizer.

Riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková podotkla, že im veľmi záleží na obciach, kde je nízka zaočkovanosť aj preto, lebo majú komplikovanejšie dostať sa k vakcíne ako ľudia z miest. „Dúfame, že využijú možnosť očkovať sa bez potreby registrácie priamo vo svojich obciach už od utorka. Očkovať bude tzv. VakciZuzka, a to postupne v obciach Važec, Východná, Hybe a neobídeme ani Liptovský Hrádok či mestskú časť Hlboké v Liptovskom Mikuláši,“ vymenovala. (tasr)

13:44 Ochranné rúška bude potrebné nosiť ešte niekoľko rokov, najmä však počas zimných mesiacov. Uviedol to virológ Peter Piot, ktorý je poradcom Európskej komisie pre boj s pandémiou koronavírusu.

dievčatko, covid-19, vírus, rúško Čítajte viac Virológ: Rúška budeme nosiť ešte niekoľko rokov, najmä v zime

13:13 Počet obetí koronavírusu v Rusku sa nachádza v blízkosti rekordného maxima, ale počet nových infekcií naďalej klesá. Štátny úrad pre boj proti pandémii koronavírusu v pondelok nahlásil 1 241 nových úmrtí. Bol to mierny pokles oproti rekordu 1 254, na ktorý sa krajina vyšplhala minulý týždeň. Úrad zároveň nahlásil 35 681 nových infekcií, čo odzrkadľuje stabilný trend poklesu od začiatku novembra, keď denný počet infekcií kulminoval nad úrovňou 41-tisíc.

Vlna úmrtí na covid v Rusku nastala za situácie, keď je zaočkovanosť v krajine nízka. Len približne 40 percent z takmer 146-miliónovej populácie Ruska je úplne zaočkovaných. Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že dostal posilňujúcu dávku vakcíny Sputnik Light. Putin uviedol, že sa cíti dobre a nepociťuje nijaké vedľajšie účinky.

Ruská vláda predložila návrh novej legislatívy, na základe ktorej budú mať prístup do verejných priestorov, vrátane vnútroštátnych a medzinárodných železničných a leteckých spojov, len úplne zaočkovaní alebo ľudia po zotavení z ochorenia alebo tí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu vakcinovať. Táto legislatíva, ktorá má nadobudnúť platnosť na začiatku budúceho roka, už vyvolala protesty po celej krajine.

Celkovo ruský úrad pre boj proti pandémii koronavírusu doteraz nahlásil viac ako 9,3 milióna potvrdených prípadov nákazy a 265 336 úmrtí na covid, čo je zďaleka najvyšší počet v Európe. (sita, ap)

13:04 Košické mestské časti Západ aj Sever pre pandémiu zrušili vianočné trhy. K podobnému kroku pristúpilo aj mesto Poprad. Rozhodnutie súvisí so sprísnením covid automatu a nepriaznivou epidemiologickou situáciou.

Košice / Advent / Výzdoba / Dóm sv. Alžbety / Čítajte viac Košické mestské časti i Poprad rušia pre epidémiu vianočné trhy

12:55 V Poľsku pribudlo za posledných 24 hodín 12 334 nových prípadov nákazy koronavírusom a osem súvisiacich úmrtí. S odvolaním údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra PAP.

V poľských nemocniciach je s covidom aktuálne hospitalizovaných 17 358 nakazených vrátane 1 526 pacientov dýchajúcich pomocou pľúcnej ventilácie. Ešte v nedeľu bolo hospitalizovaných len 16 733 ľudí.

Rezort zdravotníctva na Twitteri informoval, že krajina disponuje celkovo 2 149 pľúcnymi ventilátormi. Uviedol tiež, že aktuálne je v karanténe celkovo 381 821 ľudí. Ochorenie od začiatku pandémie prekonalo už 2 901 800 ľudí. V približne 38-miliónovom Poľsku dosiaľ plne zaočkovali už vyše 20 miliónov ľudí. (pap, tasr)

12:51 V stredu bude tradične od 10.00 h zasadať vláda. Podľa informácií TASR jednou z tém, o ktorých bude kabinet predsedu vlády Eduarda Hegera diskutovať, je aj tzv. lockdown pre všetkých. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v pondelok uviedol, že žiada tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých. Podľa Lengvarského môže mať krajina Vianoce bez obmedzení, ak sa tvrdý lockdown zavedie čím skôr. Pripustil však, že jedno kolo uzávery nemusí stačiť.

Eduard Heger Čítajte viac Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

12:48 Na viacerých očkovacích miestach v Maďarsku sa v pondelok dopoludnia vytvorili dlhé rady čakajúcich záujemcov o prvú, druhú alebo tretiu dávku vakcíny proti covidu. V rámci očkovacieho týždňa iniciovaného maďarskou vládou, ktorý potrvá od pondelka do nedele, očkujú občanov v nemocničných očkovacích strediskách, v obciach aj v lekárskych ambulanciách.

Po celej krajine je pripravených na očkovaciu kampaň 101 mestských a župných nemocníc, ktoré budú podávať niektorú z piatich dostupných vakcín v čase od 07.00 h do 19.00 h. Záujemcovia sa nemusia vopred zaregistrovať. Očkovacie centrá majú k dispozícii vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Sinopharm. Index.hu pripomenul, že ruská vakcína Sputnik V sa už v Maďarsku minula.

Podľa štátneho tajomníka úradu vlády Istvána Györgya je cieľom tejto kampane prostredníctvom rýchleho a zjednodušeného procesu osloviť ľudí, ktorí nemajú prístup k internetovej registrácii, a zároveň motivovať k vakcinácii ešte nezaočkovaných obyvateľov.

V Maďarsku je v súčasnosti na vzostupe štvrtá vlna koronavírusovej pandémie. V uplynulých troch dňoch potvrdili 27 209 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s covidom zomrelo ďalších 392 pacientov, prevažne starších a chronicky chorých ľudí.

Od vypuknutia pandémie zaevidovali v Maďarsku už 1 025 697 infi­kovaných a 33 172 obetí. Proti covidu zaočkovali už 6 024 568 ľudí, dve dávky dostalo takmer 5,8 milióna a vyše 1,8 milióna ľuďom podali aj tretiu dávku vakcíny. (index.hu, tasr)

12:30 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn na pondelňajšej tlačovej konferencii v Berlíne varoval, že do konca tohtoročnej zimy sa väčšina Nemcov, ktorí nie sú zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu, pravdepodobne nakazí, a niektorí z nich na následky ochorenia aj zomrú.

„Zrejme do konca tejto zimy, ako sa niekedy cynicky hovorí, takmer každý v Nemecku bude zaočkovaný (proti covidu), vyliečený alebo mŕtvy,“ uviedol Spahn. Za nepriaznivú pandemickú situáciu môže podľa jeho slov „veľmi nákazlivý variant delta“. „To je dôvod, prečo tak naliehavo odporúčame vakcináciu,“ zdôraznil.

„V mnohých nemocniciach je veľmi, veľmi ťažká situácia,“ upozornil Spahn. Viaceré nemocnice varovali, že jednotky intenzívnej starostlivosti sú takmer plné a niektorých pacientov musia prevážať na iné kliniky.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Jens Spahn Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn hovorí o vakcinačnej kampani proti koronavírusu v Berlíne 22. novembra 2021

Spahn tiež pred novinármi uviedol, že Nemecko očakáva, že EÚ schváli proticovidové vakcíny pre deti vo veku 5–11 rokov koncom týždňa. Dodal, že EÚ začne upravené vakcíny pre deti distribuovať 20. decembra, pričom Nemecko dostane najprv 2,4 milióna dávok.

Plne zaočkovaných je 68 percent obyvateľov krajiny, čo je podľa odborníkov príliš málo na to, aby sa dala pandémia udržať pod kontrolou. Spahn preto vyzval všetkých dospelých, ktorí dostali druhú dávku vakcíny pred viac ako šiestimi mesiacmi, aby sa dali zaočkovať i treťou, posilňujúcou dávkou.

Minister v tejto súvislosti zdôraznil, že vakcína od firmy Moderna je „dobrá, bezpečná a veľmi účinná“. Rezort zdravotníctva totiž v liste adresovanom spolkovým krajinám oznámil na nasledujúce týždne limity na počet objednaných dávok očkovacích látok od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré obyvatelia spolkovej republiky uprednostňujú pred Modernou. Vakcíny Pfizer/BioNTech tvoria až 90 percent všetkých objednávok.

Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že ak sa nezačnú vakcíny od Moderny vo zvýšenej miere využívať na podávanie tretích dávok, hrozí, že uskladnené dávky týchto vakcín v prvom štvrťroku 2022 expirujú. Spahn však dodal, že „na všetky nadchádzajúce očkovania je k dispozícii dostatok vakcín“. „Obe očkovacie látky (Pfizer/BioNTech i Moderna) sú účinné,“ prízvukoval. (ap, afp, dpa, tasr)

12:18 Násilné protesty proti pandemickým opatreniam vo viacerých holandských mestách pokračovali v noci na pondelok už tretiu noc po sebe. Polícia pri výtržnostiach zadržala ďalších 28 osôb, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa informácií DutchNews.nl a verejnoprávnej televízie NOS počas demonštrácií v Enschede a Groningene gangy mladých ľudí zapaľovali ohne, rozbíjali výklady a ničili bicykle zaparkované na verejných miestach, čo si vyžiadalo zákroky polície a niekoľko zatknutí. V meste Roosendaal mladí muži založili niekoľko požiarov a v Tilburgu hádzali delobuchy a zapaľovali odpadkové koše.

Problémy s výtržníkmi sa opäť vyskytli aj v mestách Stein a Roermond, kde polícia zadržala najmenej päť osôb za trestné činy spojené s predajom drog. V priebehu nedele hlásili výtržnosti, hádzanie zápalných bômb a ničenie majetku z Rotterdamu, kde bolo zatknutých 24 ľudí, aj z Leeuwardenu. V Rotterdame bolo už v piatok večer zatknutých 49 ľudí pre výtržnosti a potýčky s políciou.

Denník Handelsblad v tejto súvislosti uviedol, že protesty spojené s výtržnosťami a následným zatýkaním sú veľmi podobné situácii z februára tohto roku, keď vláda pre pandémiu koronavírusu zaviedla dočasný zákaz nočného vychádzania. Denník upozornil, že v piatok večer, v prvú noc protestov, bolo v službe príliš málo policajtov, keďže úrady neodhadli silu demonštrácií, čo viedlo k viacerým prejavom násilia.

Za opakovaním protestov spojených s násilnosťami a ich šírením do viacerých miest Holandska je viacero príčin, uviedol pre Handelsblad expert na verejnú bezpečnosť Marnix Eysink Smeets. Spresnil, že hnev mnohých mladých mužov prišiel po zákaze vstupu fanúšikov na futbalové zápasy a tiež v dôsledku piatkového vyhlásenia vlády o zrušení novoročných ohňostrojov. (dutchnews.nl, tas­r)

11:57 V Rakúsku prekonal v pondelok – v prvý deň v poradí už štvrtého lockdownu od začiatku koronavírusovej pandémie – počet hospitalizovaných covid pacientov číslo 3-tisíc. V nemocniciach v Rakúsku je aktuálne hospitalizovaných 3 054 pacientov s covidom (za jeden deň ich pribudlo 131), pričom 562 z nich leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti (o 34 viac ako deň predtým).

Za uplynulých 24 hodín pribudlo 13 806 nových prípadov nákazy, čo je dosiaľ najvyššia pondelňajšia hodnota. Pred týždňom hlásili v krajine pre porovnanie 11 889 novoin­fikovaných. Od nedele hlásili v Rakúsku 27 ďalších obetí koronavírusu, čím počet úmrtí stúpol na 12 042. Len za posledný týždeň zomrelo na následky nákazy covidom v krajine 296 osôb.

Počet aktívnych prípadov nákazy sa zvýšil na 152 984. Sedemdňová incidencia nákazy na 100-tisíc obyvateľov je na úrovni 1106,9. Plne zaočkovaných je 66 percent (5,9 milióna) obyvateľov Rakúska. (apa, tasr)

10:32 Minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch navrhne v pondelok vláde, aby v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa Vojtěcha najmä aktuálna situácia v nemocniciach.

„Je to kvôli nemocniciam,“ povedal pre internetový denník iDNES.cz hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. V súčasnosti je v Česku s ochorením COVID-19 hospitalizo­vanách 4 885 ľudí, pričom 715 z nich je v ťažkom stave.

Niektoré nemocnice sú preťažené do takej miery, že museli pristúpiť k obmedzeniu plánovanej starostlivosti a žiadajú o pomoc armádu. Od piatka vojaci vypomáhajú v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach v ČR a od pondelka budú pomoc poskytovať v 15 ďalších.

Ešte v piatok po zasadnutí vlády minister Vojtěch uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu nie je nutné. Potrebný by bol vtedy, ak by vláda chcela napríklad obmedziť pohyb ľudí, povedal minulý týždeň s tým, že to vyplýva i z konzultácií jeho rezortu s právnikmi.

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Núdzový stav vyhlásilo Česko pre koronavírus najprv vlani 12. marca a neskôr aj 5. októbra minulého roku. Bol viackrát predlžovaný a skončil sa 11. apríla tohto roku. Celkovo trval 254 dní. Aktuálne sa opatrenia proti šíreniu nákazy vydávajú podľa pandemického zákona, jeho účinnosť však vyprší na konci februára 2022.

10:02 Za nedeľu laboratóriá vykonali 13 025 PCR testov, ktoré odhalili 4 544 pozitívnych na ochorenie COVID-19. Počet obetí covidu stúpol o 58 už na celkových 13 919.

Banska Bystrica malovanie krizov obete Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených za nedeľu, obetí je už takmer 14-tisíc

10:00 V Česku odhalili v nedeľu testy 8244 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší prírastok za ktorúkoľvek nedeľu od začiatku pandémie. Za posledných šesť dní pritom pribudlo 100 000 nakazených a od začiatku pandémie už v ČR zaznamenali približne dva milióny infikovaných. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

V porovnaní s predošlým týždňom stúpol počet nakazených o takmer 2600 a sedemdňová incidencia dosiahla rekordnú hodnotu, a to 1002, uvádza televízia ČT24. Podľa portálu ourworldindata.org je Česká republika siedmou najzasiahnutejšou krajinou, čo sa týka pomerného počtu nakazených, a v sedemdňovej incidencii je na štvrtom mieste sveta. Hodnotu nad 1000 vykazuje len Slovensko, Slovinsko, Rakúsko a Česko. Od pondelka začali v Česku platiť prísnejšie epidemiologické obmedzenia.

9:44 Pozitívny postoj ľudí na Slovensku k očkovaniu proti koronavírusu sa zvyšuje so stúpajúcim platom, ukázal to prieskum na vzorke 3 314 responden­tov.

robotník, bolesť, pracovný úraz Čítajte viac Top manažéri versus nekvalifikovaná pracovná sila. Ako vyzerá záujem o očkovanie podľa výšky platu?

9:20 Hlavná hygienička Českej republiky Pavla Svrčinová podporuje povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Uviedla to v pondelok ráno v rozhovore pre stanicu Radiožurnál.Vak­cinácia je podľa slov Svrčinovej aktuálne jedinou možnosťou boja proti pandémii COVID-19. „Bohužiaľ nie je iná cesta, než cesta povinného očkovania,“ povedala.

Povinné očkovanie plánuje zaviesť od februára Rakúsko. Agentúra Reuters pripomína, že doteraz tak už urobili Indonézia, Mikronézia a Turkménsko.

Česká vláda podľa hlavnej hygieničky zvažuje v súvislosti s pandémiou covidu i možné vyhlásenie núdzového stavu. Takéto opatrenie by, ako uviedla, umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

8:51 Austrália v pondelok oznámila, že od budúceho mesiaca znova privíta zahraničných študentov a kvalifikovaných pracovníkov. Zmierni tým jedny z celosvetovo najprísnejších cestovných obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu, informuje agentúra AFP. Niektorí držitelia víz, ako aj zaočkovaní občania Japonska a Južnej Kórey, budú môcť do Austrálie opätovne vstúpiť od 1. decembra – 20 mesiacov po tom, ako krajina uzavrela svoje hranice.

Vláda v októbri zrušila obmedzenia pre Austrálčanov cestujúcich do zahraničia. Morrison, ktorý dúfa v opätovné zvolenie v budúcom roku, však doposiaľ dôrazne odmietal uvoľniť cestovné pravidlá pre cudzincov. Otvorené zostáva, kedy Austrália povolí návrat turistov, ktorí chýbajú pandémiou ťažko zasiahnutému odvetviu cestovného ruchu v krajine.

7:38 Sedemdňová incidencia, teda počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň, dosiahla v Nemecku nový rekord od začiatku pandémie na úrovni 386,5. Vyplýva to z pondelkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Predošlý deň bola táto hodnota 372,7 a pred týždňom 303,0, čo potvrdzuje rýchle šírenie ochorenia COVID-19, píše agentúra DPA.

Za posledných 24 hodín v Nemecku zaznamenali 30 643 nových prípadov infekcie, čo je výrazný nárast oproti minulému týždňu, keď zdravotnícke úrady hlásili RKI 23 607 nových prípadov. Údaje zverejnené v pondelok tiež ukázali, že za posledných 24 hodín v krajine zomrelo ďalších 62 ľudí v súvislosti s koronavírusom, čo je o 19 viac ako pred týždňom.

6:25 Rakúsko sa v posledných dňoch podľa ministra zdravotníctva Wolfganga Mücksteina stalo európskym šampiónom v očkovaní, napísala ORF. Ešte pred lockdownom sťažila vláda podmienky pre nezaočkovaných Rakúšanov, takže sa zvýšil záujem o vakcináciu. Jej tempo sa zvýšilo na 70– až 80-tisíc denne. Vláda si sľubuje od toho výrazné zvýšenie zaočkovanosti, ktoré bolo v rámci štátov západnej Európy nízke, čo bol podľa neho jeden z dôvodov, že to skončilo lockodwnom. Mückstein tiež uviedol, že posledné nás naučili, že aj dvakrát zaočkovaní môžu prenášať vírus a to, že imunita niekoľko mesiacov po očkovaní klesá.

6:10 Od pondelka je na Slovensku podľa Covid automatu v čiernej farbe 54 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 19 okresov. Červených okresov je už len šesť. V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – sú Bratislava I – V a okres Dunajská Streda. Taktiež sa od pondelka sprísnili opatrenia. Má ísť o lockdown pre nezaočkovaných.

obchod, nákup, Vianoce, lockdown, Nivy Čítajte viac Neočkovaným vstup zakázaný. Už sa dostanú len do 'esenciálnych' obchodov

0:01 V Rakúsku v pondelok začal platiť lockdown, skončí sa najskôr až za tri týždne. Deň pred začatím platnosti celoštátnej uzávery sa rakúsky kancelár Alexander Schallenberg ospravedlnil občanom, najmä tým očkovaným proti COVIDU-19, za nepríjemnosti, ktoré im nové obmedzenia prinesú. Podľa neho je z nich vláda smutná, ale považuje ich za nutnosť.

Uzáveru (lockdown) Rakúsko od začiatku pandémie nariadilo už po štvrtýkrát, v tejto vlne k razantným opatreniam siahlo ako prvé z krajín EÚ. Od pondelka smú ľudia opúšťať domov len v nutných prípadoch – kvôli ceste do práce, do školy, na nákupy, kvôli zdravotným prechádzkam, v prípade odvrátenia nebezpečenstva alebo pre plnenie „rodinných povinností“. Zavreli sa reštaurácie a hotely, väčšina obchodov a všetky akcie s väčším počtom účastníkov sa rušia. Povolené je len vyzdvihnutie a dodávka jedál, zavreté je tiež celé odvetvie voľného času a kultúry vrátane divadiel, kín, múzeí a knižníc. Krajina sa uzavrela aj pre turistov zo zahraničia.

Vo verejných vnútorných priestoroch platí povinnosť nosiť tzv. respirátor typu FFP2 a znovu platí aj pravidlo odstupu dvoch metrov, píše agentúra APA. Odstup dvoch metrov medzi osobami, ktoré nežijú v spoločnej domácnosti, sa týka aj pracovísk, kde je naďalej v platnosti aj pravidlo známe ako 3G (režim OTP – očkovaní, testovaní alebo po prekonaní covidu). Školy zostávajú otvorené, vláda však vyzvala rodičov, aby nechali svoje deti doma, ak to je možné.

„Verte mi, že to, že je znova potrebné obmedziť ľuďom ich slobody, je aj pre mňa veľmi ťažké,“ povedal Schallenberg v rozhovore pre denník Kurier.

Podľa neho vláda dúfala, že k takým prísnym reštrikciám už nebude musieť nikdy siahnuť, ale prinútili ju k tomu vysoké počty nakazených aj to, že doterajšie obmedzenia pre neočkovaných nemali príliš viditeľný efekt.

Lockdown by mal v celom Rakúsku trvať do 12. decembra a v epidémiou najviac zasiahnutej spolkovej krajine Horné Rakúsko do 17. decembra. Aj po týchto termínoch by mali obmedzenia vychádzania naďalej platiť pre nezaočkovaných.

V Rakúsku za nedeľu pribudlo vyše 14-tisíc nových prípadov nákazy, čo je podľa agentúry APA vo víkendových štatistikách nebývalo vysoké číslo. Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov za týždeň, sa zvýšila na 1 086. V Česku je teraz sedemdňová incidencia na hodnote 978, v Nemecku na hodnote 373. Za týždeň v Rakúsku kvôli covidu-19 zomrelo 309 ľudí.

Okrem lockdownu vláda v piatok oznámila aj to, že od februára zavedie povinné očkovanie proti covidu. Úplne očkovaných je v krajine 66 percent ľudí.

Nariadenie o uzávere, ktorá má trvať do 12. decembra, v nedeľu schválil hlavný výbor Národnej rady (dolnej komory parlamentu). Obmedzenia pohybu, ktoré z neho plynú, budú platné desať dní, potom ich musia zákonodarcovia predĺžiť. Oproti pôvodnému návrhu vlády parlament urobil jednu zmenu: aj počas uzávery naďalej budú fungovať lyžiarske vleky a lanovky, ale len pre tých, ktorí majú potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní COVIDU-19. V uzavretých kabínach a staniciach je potrebný respirátor FFP2.

Práve piatkové správy o uzávere a povinnom očkovaní priviedli cez víkend do ulíc desaťtisíce ľudí. V centre Viedne sa v sobotu zišlo vyše 40-tisíc protestujúcich, teda trikrát toľko, ako úrady očakávali. Vysokú účasť mal aj nedeľ%najší protest v hornorakúskom Linzi – pôvodne sa odhadovalo, že na manifestáciu dorazí približne 600 ľudí, popoludní ich ale v centre mesta bolo najmenej desaťkrát toľko, napísala APA.

V dave demonštrantov v Linzi bolo vidieť veľa červenobielych štátnych vlajok a tiež transparenty s nápismi ako „Nie očkovacej povinnosti“, „Ruky preč od našich detí“ či „Vakcína je zločinom proti ľudskosti“.

Zhruba 5000 ľudí v nedeľu demonštrovalo proti nariadenému očkovaniu a lockdownu aj v meste Bregenz, ktoré je správnym strediskom spolkovej krajiny Vorarlbersko pri hraniciach so Švajčiarskom. 1 300 ľudí sa zapojilo do protestného pochodu v Salzburgu.

Rakúska ministerka pre EÚ a ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová v nedeľu v rozhovore so stanicou ORF povedala, že zavedenie očkovacej povinnosti neodporuje ústave. Podľa nej vláda toto opatrenie vopred konzultovala s právnymi expertmi, žiadny vraj nepovedal, že by na to vláda nemala právo. Poukázala pritom aj na prípad povinného očkovania detí v Česku, ktorý posudzoval Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a dospel k záveru, že štát v niektorých prípadoch povinné očkovanie môže nariadiť.

Hoci vláda detaily o povinnom očkovaní zatiaľ nezverejnila, povedala Edtstadlerová, že pri nedodržaní tejto povinnosti budú ľuďom zrejme hroziť pokuty až do výšky 3600 eur.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus