Neočkovaným vstup zakázaný. Už sa dostanú len do 'esenciálnych' obchodov

Slovensko je v Covid automate takmer celé čierne. Niektoré opatrenia, platné od pondelka, sú tvrdšie najmä voči neočkovaným - a platia všade.

22.11.2021 03:00
obchod, nákup, Vianoce, lockdown, Nivy Foto: ,
Od pondelka sa do mnohých obchodov nezaočkovaní ľudia nedostanú, ani keby mali negatívny test na koronavírus.
debata (586)

Slovensko prechádza na tzv. rakúsky model, ktorý u susedov fungoval predtým, než zaviedli lockdown. Je prísnejší na ľudí, ktorí sa nedali zaočkovať. Tí sa od pondelka nedostanú do iných obchodov, než do základných, tzv. esenciálnych. Sem patria napríklad predajne potravín, drogérie, lekárne, výdajne internetových obchodov a ďalšie (zoznam podľa vyhlášky nájdete nižšie). Nakúpiť darčeky v obchodoch, ktoré nepatria medzi 'esenciálne'pre­vádzky, nebudú môcť, ani s negatívnym testom na koronavírus. Do nich sa dostanú len osoby, zaradené do kategórie OP, čo sú zaočkovaní a tí, ktorí prekonali kovid v období posledných šiestich mesiacov.

V čiernych okresoch obmedzenia postihnú aj kategóriu OP, napríklad reštaurácie zostanú zavreté tak pre zaočkovaných, ako aj pre ľudí, ktorí si vakcínu pichnúť nedali. Podľa premiéra Eduarda Hegera vzhľadom na vážnu epidemickú situáciu nie je možné v najrizikovejších okresoch uvoľniť režim pre očkovaných. Všetko by to malo trvať tri týždne, ak sa situácia zlepší, uvoľnenie opatrení môže prísť skôr, ak nie, podmienky sa podľa premiéra ešte sprísnia.

Zamestnávatelia dostali právo kontrolovať zamestnancov, či sú zaočkovaní, prekonali COVID-19 alebo majú negatívny PCR či antigénový test. Zatiaľ ale tým nebudú môcť podmieňovať ich vstup na pracovisko, musia počkať na uverejnenie vyhlášky úradu verejného zdravotníctva.

nemocnica, Ružinov, COVID-19, nemocnice Čítajte viac Štát pritvrdil. Čo sa mení pre očkovaných, čo pre neočkovaných, čo je OP?
Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Slovensko má od pondelka 54 čiernych okresov, 19 bordových a 6 červených. Druhý stupeň ohrozenia, čiže bordová farba, bude v okresoch: Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Trenčín, Trnava, Žilina a Zlaté Moravce. Červená – prvý stupeň ohrozenia, bude už len Bratislava (päť okresov) a Dunajská streda.

„Pre neočkovaných je od červeného okresu všetko obmedzené,“ zjednodušene vysvetlil nové pravidlá Heger počas minulého týždňa. „V pandémii nemôžeme robiť politiku. Chápem, že sú tu rôzne názory, ale ja mám zodpovednosť. Nebudem hazardovať so zdravím občanov. Ani zaočkovaných, ktorí sú ohrození tým, že rastú počty reprofilizovaných lôžok. Nebudem s nimi hazardovať, vážim si zodpovednosť, ktorú majú a prosím ich o chvíľku trpezlivosti, kým si nezaočkovaní nerozmyslia a dajú sa zaočkovať,“ povedal premiér.

© Autorské práva vyhradené

586 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat