Pokračovanie článku: Neočkovaným vstup zakázaný. Už sa dostanú len do 'esenciálnych' obchodov

Tretia dávka predĺži platnosť Covid passu

Tým, ktorým sa platnosť očkovania končí, by mali ísť na tretiu dávku vakcíny a Covid pass sa im automaticky predĺži o rok. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) pre Pravdu spresnil, že medzi členskými štátmi nie je zhoda v tom, ako dlho vakcinácia platí.

„Na Slovensku sme sa rozhodli, že tretia dávka predlžuje platnosť o rok. Tak ak vám skontrolujú Covid pass, tak im ukáže, že je platný,“ dodal, pričom niektoré štáty považujú očkovanie za platné šesť mesiacov.

Minister dodal, že to, či sa niekto má alebo nemá očkovať, je na jeho rozhodnutí. „Koluje medzi nami taký názor, že ak som chorý, tak sa nemôžem dať očkovať. Práve naopak. Ľudia, ktorí majú chronické ochorenia, či už sú to kardiologické, onkologické, či iné sú po očkovaní viac chránení. Väčšina z tých ľudí to s nikým nekonzultovala a ja nepoznám lekárov, ktorí by povedali niečo iné, ako som povedal ja,“ vysvetlil Lengvarský.

Podotkol, že v akútnej fáze ochorenia alebo liečby to je iné. Ale po stabilizácii stavu pacienta očkovanie chráni. V príbalovom letáku vakcíny je ako kontraindikácia známa iba alergia na látky, ktoré sú v nej obsiahnuté. Na Slovensku sú stovky ľudí, ktorí sa nemôžu očkovať, a pre nich odporúča konzílium zriadiť konzultačné miesta.

„Chcem apelovať na lekárov, aby neodrádzali ľudí od očkovania, dali na rady odborníkov a rešpektovali to, čo je napísané v príbalovom letáku,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

586 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat