Novembrové počasie sa láme. Prídu vlny chladu a mrazy

Aký bude koniec novembra? Menej vľúdny ako v predošlých dňoch, ktoré boli rekordne teplé. Ako hlboko môžu spadnúť teploty?

22.11.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na zostávajúce novembrové dni.

Video

Táto jeseň si už dlho udržiava status suchého ročného obdobia. Nasledujúce dni to nezmenia. Začínajúca zima vystrkuje pazúriky len veľmi opatrne. Mrzlo skôr výnimočne.

Na prelome týždňov bude cez Slovensko prechádzať studený poveternostný front, pri ktorom sa budú vyskytovať zrážky. „Musíme počítať s ochladením. Nie je vylúčené, že v kotlinových oblastiach na severozápade a severe Slovenska môže pri prechode frontu padať aj sneh. Ak aj bude snežiť, nebude to výdatné,“ približuje klimatológ.

Ochladenie vzápätí vystrieda tlaková výš a oblačnosť sa opäť zmenší. „Tam, kde bude v noci z pondelka na utorok alebo z utorka na stredu menšia oblačnosť, tam sa budú vyskytovať nočné a ranné mrazy,“ upozorňuje Faško.

Tohtoročná jeseň nepatrí medzi daždivé. „Od 1. septembra do 18. novembra je zrážok veľmi málo. Na niektorých miestach dosiahol deficit zrážok za tieto necelé tri mesiace veľmi vysoké hodnoty. Príkladom je Oravská Lesná, kde zaznamenali len 83 milimetrov zrážok a chýba tam 141 milimetrov zrážok,“ spomína odborník na počasie.

V porovnaní s dlhodobým priemerným úhrnom zrážok chýba polovica zrážok aj na Štrbskom plese. Od začiatku septembra tam zatiaľ napršalo len 100 milimetrov. Aj na Záhorí dosahujú deficity na viacerých miestach takmer 100 milimetrov.

„V období od januára do 18. novembra napršalo v Moravskom Svätom Jáne 475 milimetrov zrážok. Z tohto množstva tam v auguste spadlo 160 milimetrov. Za jeden mesiac je to jedna tretina z celkového úhrnu v tomto roku. Aj preto je dnes v severnej časti Záhoria dosť sucho,“ podotýka klimatológ.

Nedostatok zrážok sa prejavuje na poklese prietokov vodných tokov i hladín podzemných vôd. Citeľný bude najmä tam, kde začne v zime padať sneh. Keďže voda bude viazaná v tuhom skupenstve, jej zásoby sa nedokážu bezprostredne nahradiť. Na týchto miestach môže byť dlhší čas problém s hladinou podzemných vôd.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie