Učitelia nezarábajú ani priemer. Pred voľbami im sľubovali silný rast platov

Nástupný tarifný plat učiteľa je len 915 eur. V porovnaní s predvolebným sľubom koaličných strán prichádza každý mesiac o 218 eur.

22.11.2021 05:00
výzva učiteľov vláde Foto:
Výzva učiteľov vláde a poster, na ktorom pripomenuli koalícii ich predvolebné sľuby o platoch učiteľov.
debata (124)

Do roku 2025 bude na Slovensku chýbať takmer osemtisíc učiteľov. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) upozorňuje, že už na budúci rok bude systém chudobnejší o takmer 1 500 menej pedagógov.

Tí sa cítia podvedení. „Nesplnené sľuby vlády sme znázornili na posteri podobnom tým, ktoré používame na vyučovaní a rozhodli sme sa ho odovzdať ako vecný dar v podateľni Úradu vlády,“ povedal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman minulý týždeň. Potom spolu s kolegami naozaj poster zaniesli na Úrad vlády.

Každá súčasná koaličná strana pred vlaňajšími parlamentnými voľbami zdôrazňovala, že školstvo považuje za prioritu. Konkrétne kroky na to, aby učiteľov udržali či prilákali nových, však stále nerobia, vyčíta im učiteľská komora. Pedagógovia pritom dlhodobo žiadajú predovšetkým viac peňazí.

VIDEO: Výzva učiteľov vláde.

Video

Prichádzajú o peniaze

Pred parlamentnými voľbami aktuálne štyri vládne strany sľubovali zvyšovanie učiteľských platov. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič sa v roku 2020 dušoval, že začínajúci učiteľ bude mať plat na úrovni priemernej mzdy, čo u zamestnanca v hospodárstve predstavovalo v tom čase 1 133 eur. Plánoval, že tento plat sa každý rok ešte o 10 percent zvýši. Podmienil tým aj vstup svojho hnutia do koalície.

V predvolebných sľuboch strana SaS, hnutie Sme rodina i strana Za ľudí sa zhodovali, že plat učiteľa má dosahovať výšku priemernej mzdy.

„Dnes je ale nástupný tarifný plat učiteľa len 915 eur. Každý mesiac teda prichádza – v porovnaní s predvolebným sľubom – o 218 eur,“ poznamenal Crmoman. Učiteľ s prvou atestáciou a 20-ročnou praxou podľa neho stratí mesačne takmer 290 eur.

Minister školstva Gröhling tvrdí, že tento rok v auguste žiadal ministra financií Matoviča o peniaze na zvýšenie platov učiteľov o 5 percent celoplošne a o 6 percent v rámci individuálnych motivačných príspevkov. „Zatiaľ sme prostriedky z ministerstva financií nedostali,“ tvrdí Gröhling.

Kým priemerná mzda rastie, učiteľské platy sa nezvyšovali už dva roky. Centrum vzdelávacích analýz podotýka, že len na dosiahnutie úrovne z roku 2020 je nutné zvýšiť platy učiteľov o 11 percent. „V krajinách OECD zarába učiteľ priemerne 90 percent mzdy zamestnanca s vysokoškolským vzdelaním. Ak by sme sa chceli priblížiť k tomuto priemeru, v ďalších rokoch by platy museli výraznejšie narastať,“ povedal pre Pravdu analytik Michal Rehúš.

Matovič odkazuje na Gröhlinga a naopak

Ministerstvo financií a ministerstvo školstva si medzi sebou prehadzujú zodpovednosť za platy učiteľov. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) opakuje, že v auguste žiadal ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) o peniaze na zvýšenie platov učiteľov, no zatiaľ prostriedky nedostal. Matovičov rezort odkazuje, že „minister školstva schválil rozpočet na rok 2022 bez akýchkoľvek pripomienok, teda v stave, ktorý s navýšením platov učiteľov nepočíta“.

„Je to jedna vláda, nech si sadnú za stôl a dohodnú sa. Nech sa nehádajú ako chlapci na piesočku,“ hnevá sa predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Na prekáračky politikov podľa Ondeka doplatia zamestnanci školstva aj celej štátnej a verejnej správy, kam nepôjde dosť financií.

Pripomenul nenaplnené sľuby vládnych strán. Gröhling aj Matovič tvrdia, že s požiadavkami učiteľov na zvýšenie platov sympatizujú, to však pedagógom nepomôže. „Oni sú vo vláde, musia požiadavky presadiť a zabezpečiť navýšenie platov,“ zdôrazňuje Ondek.

Ministerstvo financií v oficiálnom vyhlásení tvrdí, že Gröhling „môže podľa platného uznesenia vlády podať návrh na zvýšenie výdavkov rozpočtu a žiadať o peniaze na zvýšenie učiteľských platov“. Má však zároveň navrhnúť aj zdroj financovania svojej požiadavky.

„O navýšení platov sme rokovali s ministrom školstva aj ministrom financií,“ hovorí šéf odborárov Ondek. „Minister financií Matovič prisľúbil navýšenie, ak presvedčíme ministra školstva Gröhlinga a ministra hospodárstva Sulíka, aby podporili v parlamente daňovú a dôchodkovú reformu a dlhovú brzdu,“ hovorí rozčarovane Ondek o Matovičových podmienkach. „My to predsa ovplyvniť nemôžeme, na tom sa musí dohodnúť vláda,“ dodáva.

Vyplatenie stabilizačných príspevkov vo výške 200 eur Gröhling ohlásil koncom októbra. Pedagogickí a odborní zamestnanci by ich mali dostať pred Vianocami. No Ondek ich považuje za diskriminačné.

„Netýkajú sa totiž zamestnancov vysokých škôl, vychovávateľov, zamestnancov základných umeleckých škôl ani materských škôl,“ pripomína.

Čo priláka učiteľov?

„Doteraz nebol predstavený plán zvyšovania platov do konca volebného obdobia. My však potrebujeme absolventov učiteľstva motivovať, aby sa vôbec zaujímali o pozície v školstve,“ varuje učiteľ Základnej školy na Vazovovej ulici v Bratislave Michal Tlelka. Mimoriadne dvestoeurové odmeny, ktoré majú učitelia dostať pred Vianocami, nepovažuje za systémové riešenie.

Slovensko sa podľa Crmomana už desaťročia nachádza na posledných priečkach medzinárodných porovnaní v ohodnotení učiteľov, atraktivite povolania aj vo výsledkoch žiakov. „Počas svojej učiteľskej praxe som sa stretol s množstvom mladých absolventov pedagogiky, ktorí prišli a odišli, lebo v školách ich nemalo čo udržať. Aj starší učitelia odchádzajú zo systému, lebo sú prepracovaní a nedokážu vyžiť z platu,“ hovorí. Výsledkom teda je, že deti nemá kto učiť. Podľa Crmomana chýbajú najmä učitelia na prvom stupni a učitelia prírodovedných predmetov.

Aby bolo učiteľstvo atraktívnejšie, treba podľa analytika Rehúša okrem zvyšovania platov zabezpečiť, aby vyučujúci mali prístup ku kvalitným učebným a metodickým materiálom, k dobrému vzdelávaniu a k metodickej podpore najlepšie priamo v školách. „Pandémia zviditeľnila aj dôležitosť témy duševného zdravia učiteľov, preto by mali mať prístup k podpore aj v tejto oblasti,“ myslí si Rehúš.

Komora učiteľov žiada vládu o to, aby začala plniť svoje predvolebné sľuby, nastavila pravidelné zvyšovanie učiteľských platov a neprehlbovala sa nedôvera a destabilizácia v školstve. Ak budú pedagógovia adekvátne zaplatení, podľa Crmomana školy nebudú musieť každý rok v septembri a v októbri hľadať náhradu za učiteľov, ktorí im chýbajú, budú si môcť z uchádzačov vyberať a kvalita vyučovania sa zvýši.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo