Odborníčky: Ústava ani zákony povinnému očkovaniu nebránia

Ústava ani zákony nebránia zavedeniu povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Dôležité však bude zdôvodnenie výberu určitej cieľovej skupiny obyvateľstva, ktorej by sa povinná vakcinácia mala týkať. Upozornila na to výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková.

22.11.2021 10:47 , aktualizované: 13:58
debata (310)

„Zákon a vyhlášku, ktoré ho upravujú, v minulosti preskúmal Ústavný súd SR a ten potvrdil ich súlad s ústavou. V súčasnosti tak máme zavedené napríklad povinné pravidelné očkovanie osôb, ktoré dosiahli určitý vek alebo ľudí vystavených nebezpečenstvu ochorenia vo svojom zamestnaní,“ pripomenula Batková.

Banska Bystrica malovanie krizov obete Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených za nedeľu, obetí je už takmer 14-tisíc

Ak sa Slovensko rozhodne pre povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19, bude podľa riaditeľky dôležité, ako zdôvodní výber konkrétnej cieľovej skupiny obyvateľstva. „Ak bude opodstatnený, nemyslíme si, že by to neprešlo testom ústavnosti. Okrem toho by mal štát zvážiť zriadenie mechanizmu, ktorým odškodní ľudí s nežiaducimi účinkami po očkovaní. Potenciálna náhrada škody by tak aspoň čiastočne mohla zmierniť obavy ľudí z očkovania,“ poukázala Batková.

Berdisová volá po rozumnom kritériu

Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorá je zároveň poradkyňou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, uviedla, že nájsť taký spôsob plošného a určitým spôsobom vynucovaného očkovania, ktoré by bolo súladné s Ústavou SR, je možné. Dôležité je zvoliť rozumné kritérium. Takým sa javí napríklad vek či druh profesie.

„Zvolené kritérium potom treba dobre epidemiologicky aj hodnotovo odôvodniť. To sa dá samozrejme len v spolupráci odborníkov a odborníčok z viacerých oblastí. Preto sa ani nedá nejaký test ústavnosti abstraktnej právnej úpravy, ktorej podrobnosti nepoznáme, urobiť právnicky od stola,“ poukázala Berdisová.

Eduard Heger Čítajte viac Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Za nevyhnutné považuje aj zníženie strachu z očkovania a z jeho negatívnych dôsledkov v spoločnosti. K tomu podľa nej prispeje jasné vymedzenie výnimiek z povinného očkovania a úprava odškodnenia v prípade negatívnych dopadov vakcinácie. „Minimalizovať obavy možno presným vymedzením toho, kto zo zdravotných dôvodov očkovaný byť nemusí, lebo riziko je vyššie ako možný benefit a zároveň prijatím právnej úpravy, ktorá sanuje možné negatívne dôsledky očkovania, ak by nastali hoc aj o desať rokov. Prístup k takému odškodneniu by mal byť zároveň veľmi jednoduchý. Takto postavenú úpravu podľa mňa v súčasnosti nemáme a preto by mala byť súčasťou opatrení spojených s prípadným povinným očkovaním,“ vysvetlila Berdisová.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Eduard Heger Čítajte viac Heger pripúšťa povinné plošné očkovanie všetkých
310 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus