Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

V stredu bude tradične od 10.00 h zasadať vláda. Jednou z tém, o ktorých bude kabinet predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) diskutovať, je aj lockdown pre všetkých.

22.11.2021 12:51 , aktualizované: 17:15
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (781)

Premiér sa možnosťou trojtýždňovej celoplošnej uzávery pre všetkých obyvateľov, tak ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov, zaoberá. Informovala Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Predseda vlády Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový,“ uviedla Janíková.

Ivan Fiačan Čítajte viac Viacero sudcov Ústavného súdu vrátane predsedu Fiačana má covid

Podľa premiéra je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu. Zavedenie celoštátneho lockdownu pripúšťal už cez víkend premiér Heger. Zdôvodňoval to zhoršujúcou sa situáciou a ochranou nemocníc.

Minister Vladimír Lengvarský v pondelok uviedol, že žiada tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých. Informovala o TV Markíza na svojom webe. Podľa Lengvarského môže mať krajina Vianoce bez obmedzení, ak sa tvrdý lockdown zavedie čím skôr. Lengvarský však pripustil, že jedno kolo uzávery nemusí stačiť.

Banska Bystrica malovanie krizov obete Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených za nedeľu, obetí je už takmer 14-tisíc

Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok pre médiá potvrdil, že tvrdší lockdown a núdzový stav, ktorý s tým súvisí, sú témy, o ktorých sa hovorí. „Zavedenie tvrdého lockdownu je naďalej témou. Momentálne sú opatrenia nastavené tak, ako to bolo dohodnuté minulý týždeň, a je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že toto nie je len o tom, ako rozhodne vláda alebo konzílium odborníkov, ale o nás všetkých. Je to spoločná zodpovednosť,“ zdôraznil Mikulec.

VIDEO: Mikulec: Pokiaľ zavedené opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k tvrdému lockdownu.
Video

Krajniak je proti

Nevylúčil, že sa o sprísnení opatrení bude vláda rozprávať aj v stredu. „Téma lockdownu je stále na stole. Ak sa ukáže, že opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k razantnejším opatreniam, a to je už len tvrdý lockdown,“ dodal Mikulec s tým, že téma núdzového stavu je rovnako aktuálna.

Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení napríklad uprednostnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown