Pokračovanie článku: Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Plošné očkovanie alebo lockdown?

V nemocniciach je už vyše tritisíc pacientov s diagnózou COVID-19. V pondelok sa začal lockdown pre nezaočkovaných a štát chystá ich testovanie ako podmienku vstupu do zamestnania. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) cez víkend naznačil, čo by sa mohlo diať ďalej, nastolil dve možné riešenia: povinné očkovanie a lockdown pre všetkých.

Heger tvrdí, že o povinnom očkovaní pre vybrané skupiny hovorí aj s ústavnými právnikmi už niekoľko dní. „Toto je alternatíva, nad ktorou veľmi silno uvažujeme. Najviac ohrození sú ľudia s vekom 60+. Aj preto diskutujeme a hľadáme také riešenie, aby bolo ústavné. Hneď ako to bude možné, predložím ústavný návrh na povinné očkovanie pre túto vekovú skupinu. Ak to možné nebude, treba začať diskusiu aj o povinnom zaočkovaní celého obyvateľstva. Ale to je až ďalší krok,“ povedal premiér pri návšteve popradskej nemocnice.

Predseda vlády spresnil, že povinné očkovanie by sa mohlo týkať vekovej skupiny od 50 rokov vyššie. Podľa neho nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie, hoci sa už niekoľko mesiacov diskutuje o povinnom očkovaní zdravotníkov či ľudí, ktorí pracujú so seniormi a starajú sa o nich.

Ak nebude možné povinne očkovať vybrané skupiny podľa veku, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným plošným očkovaním. „Toto už bolo diskutované niekoľkokrát, len na to nebola zatiaľ politická odvaha,“ povedal Heger s tým, že aj Rakúsko sa chystá pristúpiť na povinné očkovanie.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown