Pokračovanie článku: Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Hľadanie ústavnej cesty

Ústavná právnička Lucia Berdisová, ktorá je aj poradkyňou ministerky spravodlivosti, je názoru, že je možné „nájsť spôsob plošného a nejako vynucovaného očkovania proti COVID-19, ktoré by bolo v súlade s ústavou. Dôležité je zvoliť rozumné kritérium, ponúka sa aj vek, aj profesia, aj iné, podľa cieľa, ktorý chceme dosiahnuť a hodnôt, ktoré chceme chrániť. Také kritérium potom treba dobre epidemiologicky aj hodnotovo odôvodniť. To sa dá, samozrejme, len v spolupráci odborníkov a odborníčok z viacerých oblastí. Preto sa ani nedá nejaký test ústavnosti abstraktnej právnej úpravy, ktorej podrobnosti nepoznáme, urobiť právnicky od stola“.

Berdisová v tomto kontexte považuje za kľúčové minimalizovať strach z očkovania a jeho prípadných negatívnych dôsledkov. „Napokon, sloboda od strachu je spomenutá už v preambule Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Minimalizovať strach možno presným vymedzením toho, kto zo zdravotných dôvodov očkovaný byť nemusí, lebo riziko je vyššie ako možný benefit, a zároveň prijatím právnej úpravy, ktorá sanuje možné negatívne dôsledky očkovania, ak by nastali hoci aj o desať rokov,“ uvádza ústavná právnička, pričom dodáva, že prístup k takému odškodneniu by mal byť zároveň veľmi jednoduchý. „Takto postavenú úpravu podľa mňa v súčasnosti nemáme, a preto by mala byť súčasťou opatrení spojených s prípadným tzv. povinným očkovaním.“

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za spravodlivé Slovensko, SaS) je priestor na diskusiu o zavedení povinného očkovania aj pre vybrané skupiny ľudí. Najmä tých, ktorých práca je nevyhnutná pre chod štátu, napríklad profesionálnych vojakov či zdravotníkov. „Ale dá sa uvažovať aj o všeobecnej povinnosti,“ dodala ministerka.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown