Pokračovanie článku: Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Heger priznal, že v názore na povinné očkovanie koalícia nie je jednotná. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyhlásil, že je proti. Myslí si, že ľuďom treba skôr trpezlivo vysvetľovať výhody zaočkovanosti. Strane Za ľudí zasa chýbajú údaje, či zavedenie povinného očkovania pomáha.

„Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie – napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19,“ ohlásila strana v oficiálnom stanovisku. Za štvrtého koaličného partnera SaS sa ako prvý k povinnému očkovaniu prihlásil minister školstva Branislav Gröhling.

„Riešenie nie je zatvoriť všetko na mesiac a dúfať, že korona niekam odíde. Ak aj po mesiaci bude zaočkovanosť Slovenska len 46 percent, vrátime sa tam, kde sme aj boli,“ dodal.

Opozícia je proti

Heger vyzýva opozíciu, aby „nastúpila na palubu“, pretože v nemocniciach končia prevažne jej voliči. „Smer urobí všetko pre to, aby povinné očkovanie proti covidu nikdy neprešlo,“ odkázal líder strany a bývalý viacnásobný premiér Robert Fico. Jeho strana je pripravená rozhodnutie o povinnom očkovaní napadnúť na Ústavnom súde. „Je to už za všetkými čiarami protiústavnosti,“ tvrdí Fico s tým, že tento nápad je „fašistický“. Smer sa začiatkom týždňa chystá obrátiť na Ústavný súd aj s najnovšími vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva, ktoré obmedzujú pohyb nezaočkovaných.

Ani Hlas, ktorý vedie Peter Pellegrini, nezdvihne ruku za povinnú vakcináciu. „Sériu fatálnych zlyhaní, ktoré zapríčinili už tisíce zbytočných úmrtí, ide neschopná slovenská vláda doplniť o ďalšie. "Po zbytočnom plošnom testovaní, fraške s vakcínou Sputnik a nezvládnutej očkovacej kampani otvára Eduard Heger Pandorinu skrinku presadzovaním povinného očkovania. Predseda vlády sa dopúšťa obrovskej chyby, ktorá môže napätie v slovenskej spoločnosti zvýšiť na extrémne nebezpečnú úroveň,“ povedal Pellegrini. Zdôraznil, že vláda sa chystá „sériu fatálnych zlyhaní“ doplniť o ďalšie. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ dodal Pellegrini.

Na tieto výhrady Heger odpovedal slovami: „Som presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny, ak nechceme mať opakované vlny a lockdowny. Toto zožiera životy ľudí, ekonomiku.“

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown