Pokračovanie článku: Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Bude lockdown?

Ak nie plošné očkovanie, bude plošný lockdown? Pre všetkých? Uzavretie krajiny bolo v hre už minulý týždeň. O lockdown pre všetkých žiadalo Konzílium odborníkov, ktoré je poradným orgánom ministerstva zdravotníctva. Známy infektológ profesor Vladimír Krčméry v relácii Ide o pravdu opísal, ako odborníci hovoria s politikmi. Krčméry tvrdí, že na to, aby si ľudia mohli cez Vianoce vydýchnuť a zájsť aspoň do prírody, mal by byť lockdown hneď.

Minulý týždeň návrh neprešiel, lebo sa chystali protestné zhromaždenie v rámci osláv 17. novembra. „Politici by si mali vyzliecť to svoje politické sako. A mesiac sa tváriť, že vládnu ako úradnícka vláda,“ povedal Krčméry s tým, že práve ten mesiac je potrebný na to, aby sa stabilizovala situácia. „Nemôžu sa správať, akoby mali byť o dva týždne voľby,“ dodal.

Aj Heger a Lengvarský priznávajú, že nebola politická vôľa na lockdown pre všetkých. Pôvodný scenár pritom rátal, že sa krajina uzavrie na tri týždne, potom sa mali opatrenia uvoľniť pre zaočkovaných.

Lengvarský už pred dvoma týždňami ohlasoval, že bude nekompromisne žiadať lockdown, keď bude v nemocniciach tritisíc pacientov s diagnózou COVID-19. V nedeľu jeho rezort hlásil, že „po prvýkrát počas tretej vlny Slovensko prekročilo hranicu tritisíc hospitalizovaných“. V nemocniciach bolo presne 3 004 pacientov, z toho na jednotkách intenzívnej starostlivosti 270, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebovalo 258 ľudí. „Takmer 82 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ dodala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V nedeľu bolo na Slovensku 2 334 416 ľudí plne zaočkovaných. Prvá dávka vakcíny bola podaná 2 577 522 ľuďom. Do 60-percentnej zaočkovanosti krajiny chýba ešte 743 114 podaných vakcín.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown