Pokračovanie článku: Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Kedy, ak nie teraz?

Podľa Hegera nie je vylúčené ani zavedenie lockdownu pre všetkých bez ohľadu na očkovanie podľa vzoru Rakúska. Ak sa epidemická situácia bude aj naďalej zhoršovať, opatrenia sa budú opäť sprísňovať.

„Jasne sme povedali, že monitorujeme situáciu na hodinovej báze. Sledujeme vývoj v nemocniciach a ak sa situácia bude aj ďalej zhoršovať, budeme musieť prikročiť k oveľa tvrdšiemu opatreniu. Budeme o tom rozhodovať v najbližších dňoch,“ upozornil premiér pri sobotňajšej návšteve nemocníc v Poprade a Martine. „Priali by sme si, aby Vianoce boli stabilizované, uvidíme, ako sa to vyvinie v najbližších dňoch. Je tam aj vysoká pravdepodobnosť plošného lockdownu,“ upozornil.

„Je neprípustné, aby očkovaní, ktorí všetko urobili správne, dali sa zaočkovať, aby ochránili svoje zdravie, svojej rodiny a kolegov, dlhodobo doplácali na to, že nemajú priestor na plánované operácie v nemocniciach,“ povedal Heger s tým, že keď lockdown, tak radšej hneď teraz. V tom ho podporuje aj hnutie Sme rodina. Podľa ministra Krajniaka nemá význam obmedzovať pohyb len nezaočkovaných, je skôr za okamžitý lockdown pre všetkých.

„Covid dnes ide po nezaočkovaných. My ľudí nedelíme na zaočkovaných a nezaočkovaných, to urobil covid. My ich dnes všetkých chránime,“ zdôraznil premiér s tým, že je potrebné výrazne znížiť mobilitu.

Heger pripomína, že najlepším riešením je očkovanie. Je rád, že v ostatných dňoch záujem oň prudko narastá. „Toto je presne to, čo potrebujeme, lebo jedine takto sa dostaneme z covidu. Ak zaočkovanosť výrazne nestúpne, hrozí, že nás to bude držať v zajatí ešte niekoľko nielen mesiacov, ale rokov,“ upozornil.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #lockdown