Fica a spol. na chate odpočúvali na základe zlej právnej kvalifikácie

Vznik medializovaných odposluchov z poľovníckej chaty mala umožniť nesprávna právna kvalifikácia. Vyplýva to z uznesenia o zastavení trestného stíhania pre jeho nezákonnosť, ktoré TASR poskytla nitrianska krajská prokuratúra.

22.11.2021 15:43
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (44)

Pytliactvo sa preverovalo ako trestný čin spáchaný závažnejším spôsobom konania, konkrétne so zbraňou. To však krajský prokurátor Ivan Mandalov považuje za nedôvodné, keďže v prípade útokov so zbraňou má ísť o ľudí a nie zvieratá. Rovnako poukázal, že neobstojí ani konštatovanie vyšetrovateľa o podozrení z prečinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Zdôraznil, že iba táto právna kvalifikácia pritom umožňovala vydať príkaz na vyhotovovanie obrazových, zvukových a obrazovo-zvukových záznamov zo spomínanej chaty.

fico para gašpar chata odpočúvanie Čítajte viac Zrušili trestné stíhanie pre pytliactvo, ktorého sa týkali nahrávky z chaty

Uzneseniu o začatí trestného stíhania vyčíta aj chýbajúce zákonné náležitosti, najmä pokiaľ ide o popis skutku. Poukázal tiež na to, že policajný vyšetrovateľ za takmer desať mesiacov nevypočul ani samotného užívateľa poľovného revíru.

Vo viacerých médiách boli v októbri zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na poľovníckej chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora G. Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara.

Oficiálnym dôvodom odposluchov bol práve prípad pytliactva. Neskôr sa nahrávky mali stať súčasťou vyšetrovania kauzy Očistec. Krajský prokurátor v Nitre zrušil trestné stíhanie vo veci pytliactva 16. novembra.

štefan Hamran Čítajte viac Hamran chce sankcionovať policajtov, ktorí mohli vyniesť nahrávky z chaty
44 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza odpočúvania na chate