Zľakli sa tvrdého lockdownu? Koalícia naznačuje kompromis

Bude či nebude lockdown? Koaliční lídri po skončení koaličnej rady povedali, že "sa dohodli". Podrobnosti budú jasné až v stredu po rokovaní vlády. Sú však náznaky, že pôjde o kompromisné riešenie. Podľa SaS to "vyzerá na konsenzus", ako potvrdila šéfka klubu poslancov strany Anna Zemanová.

22.11.2021 17:58 , aktualizované: 23.11.2021 05:20
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)
debata (541)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Bude či nebude lockdown? A pre všetkých? Na tieto otázky mala dať odpoveď pondelková koaličná rada. Premiér Eduard Heger pred jej rokovaním vyhlásil, že súčasný vývoj smeruje k vyhláseniu tvrdého lockdownu, ktorý sa bude týkať všetkých, vrátane očkovaných. Po skončení koaličnej rady politici vyhlásili, že sa dohodli.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) vyhlásil, že ide na vládu s požiadavkou zatvorenia krajiny. Aj preto, lebo počet hospitalizovaných prekročil číslo tritisíc a zdravotníctvo už takýto nápor nezvláda.

Predseda vlády Eduard Heger v oficiálnom stanovisku vyhlásil, že „v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných, či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov“.

VIDEO: Pred rokovaním koaličnej rady.

Video

Práve názor odborníkov v tomto smere považuje premiér za kľúčový. Zároveň si však „uvedomuje, že je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu“. „Lockdown okamžite,“ vyhlásil minister Lengvarský pred koaličnou radou.

Minister financií a líder mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO Igor Matovič upozorňuje, že následky tretej vlny budú veľmi veľké.

„Ideme do horšej vlny ako bola druhá na jar tohto roku. Veľmi ma to mrzí, lebo ministerstvo zdravotníctva malo pol roka na to, aby sme boli naozaj výrazne lepšie pripravení na tretiu vlnu ako na druhú. Pani prezidentka ešte začiatkom októbra po stretnutí s ministrom Lengvarským hovorila, že sme výrazne lepšie pripravení na tretiu vlnu. Skutočnosť ukazuje, že nemala pravdu a bola ďaleko od reality,“ povedal Matovič, ktorý pravidelne kritizuje svojho nominanta na poste šéfa rezortu zdravotníctva.

„Od začiatku podporujem maximálnu ochranu zdravia a životov, lebo to menej poškodzuje ekonomiku. Poďme konečne chrániť zdravie a životy,“ dodal Matovič s tým, že viac bude hovoriť kolegom na koaličnej rade.

VIDEO: Matovič: Ekonomické následky lockdownu budú veľmi veľké.
Video

Dodal však, že od júla „mimoriadne ostro kritizuje, že nie je pripravené testovanie zamestnancov zo strany ministerstva hospodárstva, testovanie žiakov v školách zo strany ministerstva školstva“. „To, že zrušili rúška, respirátory v školách, keď dramaticky vzrástol počet prípadov, to boli zásadné chyby, ktoré teraz znášame,“ dodal.

Pred koaličnou radou sa strana SaS nevyjadrovala k možnému lockdownu. Zástupcovia strany Za ľudí iba zopakovali, že sú za výhody pre očkovaných.

Ako prvý z rokovania koaličnej rady odchádzal Richard Sulík (SaS). Povedal, že politici „sa dohodli, ale viac povieme v stredu na vláde“.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zasa tvrdil, že polícia na prípadný lockdown pripravená je, no aktuálne žiaden neni. Poslankyňa Janka Bittó Cigániková (SaS) dodala, že naozaj sa koaličná rada dohodla „na kompromise“.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) krátko pred polnocou povedal, že opatrenia budú „iné ako sa čakalo“. „Nemôžem povedať, že to bude platiť pre všetkých,“ dodal.

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) dodal, že rokovali štyri hodiny a očkovaní by mali mať isté výhody. Zdôraznil, že premiér Heger a minister zdravotnícka Lengvarský podrobnosti povedia v stredu.

© Autorské práva vyhradené

541 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #opatrenia #Koaličná rada #Eduard Heger #lockdown