Študentka Bujačková v Ide o pravdu: Koalícia pretlačí vysokoškolský zákon silou

Reformu vysokých škôl odmietajú študenti aj učitelia. „Je to politizácia, a strata akademickej slobody,“ povedala v Ide o pravdu Zuzana Bujačková, členka Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave.

23.11.2021 06:00
debata (42)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Zuzany Bujačkovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Slovenské vysoké školy čakajú zmeny, navrhuje ich ministerstvo školstva. Posilnenie postavenia správnych rád, zmeny pri voľbe rektora, či zrušenie samosprávy jednotlivých fakúlt sú pre akademickú obec ale neprijateľné.

„Univerzity bude riadiť ministerstvo, ktoré si dosadí do správnych rád svojich ľudí,“ povedala v relácii Ide o pravdu Zuzana Bujačková, študentka a doktorantka Filozofickej fakulty UK, členka Akademického senátu UK v Bratislave.

Nepáči sa jej spôsob, akým ministerstvo pripravilo novú vysokoškolskú legislatívu. „Znenie zákona je úplne iné ako sa dohodlo na spoločných rokovaniach,“ dodala.

Na otázku, či sa cítia byť oklamaní ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS), odpovedala jasne: „Áno.“ Vysokoškoláci a akademici chcú pokračovať v protestoch, najväčší bol 16. novembra v Bratislave. „Koalícia pretlačí reformu politickou silou. Ale ja sa pýtam, či je toto demokratické?,“ znela otázka Bujačkovej.

Vysoké školy chcú, aby sa do diskusie o reforme vysokých škôl zapojila aj prezidentka Zuzana Čaputová: „V utorok máme spoločné stretnutie. A máme nádej, že nás pochopí,“ konštatovala študentka Bujačková.

Vysoké školy reformy neodmietajú, sami by ich privítali. Najväčší problém podľa nich nie je v riadení, ale v chýbajúcich financiách a materiálnom zabezpečení. „Nie je normálne, ak odborný asistent má ďalšie dve zamestnania, lebo má plat 800 eur,“ vysvetľuje Zuzana Bujačková.

Odmieta kritiku predstaviteľov ministerstva školstva, že učitelia sú neschopní, a ťahajú školy smerom nadol. „Dehonestuje a uráža nás to,“ uviedla. Ako príklad spomenula české vysoké školy, ktoré majú rovnakú legislatívnu úpravu, ale neporovnateľne viac peňazí: „Dostanete ponuku na rovnakú pozíciu, ale za trojnásobný plat.“

Na Slovensku nechýbajú len financie, ale aj moderné technické vybavenie škôl, dostatok administratívnych pracovníkov, a kvalitné študentské internáty. „Toto všetko ťahá našich stredoškolákov do zahraničia, a najmä do Česka,“ vysvetlila Bujačková.

Prečo by si mal Richard Sulík (SaS) prečítať novelu vysokoškolského zákona? Ustúpi minister školstva Branislav Gröhling študentom a akademikom? Pozrite si reláciu Ide o pravdu so Zuzanou Bujačkovou, členkou Akademického senátu Univerzity Komenského v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Zuzana Bujačková