Rozhorčená Čaputová: Prehrávame. Prestaňme tliachať o covide a počúvať bludy

Prehrávame boj s pandémiou, potrebujeme lockdown, vyhlásila v utorok po návšteve nemocnice v bratislavskom Ružinove prezidentka Zuzana Čaputová. Mal by sa podľa nej dotknúť všetkých.

23.11.2021 11:38 , aktualizované: 16:59
čaputová, lengvarský Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (vpravo) ružinovskú nemocnicu.
debata (2421)

Poukázala na množstvo hospitalizovaných, obetí, ale aj vyčerpaných zdravotníkov. Pomerne rozhorčene vyzvala na stopnutie šírenia „bludov o covide" či „tliachaniu o covide“. Ľudia musia podľa nej začať počúvať odborníkov.

Dodala tiež, že v boji s COVID-19 sme najhorší na svete v počte novonakazených ľudí na milión obyvateľov. Vo vyhlásení zdôraznila, že nevie, čo viac potrebujú ľudia počuť a vidieť, aby zmenili prístup. Aj keď bude lockdown nefér voči zodpovedným a vakcinovaným ľuďom, iné riešenie už nevidí.

Video

„To, čo som dnes videla v Ružinovskej nemocnici, bolo tragické a hrozné. Ako je možné, že zdravotníci, ktorí ľudí zachraňujú, čelia vyhrážkam. Niekedy mám pocit, že túto krajinu nepoznám, uviedla Čaputová.

Prezidentka dostala 12. novembra v ružinovskej nemocnici v Bratislave tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pre TASR to potvrdil riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Jozef Matej. „Očkovanie absolvovala na základe pozývacej SMS správy doručenej zo systému Národného centra zdravotníckych informácií,“ priblížil Matej.

Druhú dávku vakcíny dostala prezidentka 21. januára tohto roka.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že s prezidentkou je denne v kontakte a Čaputová sa aktívne zaujíma o vývoj pandémie. „To, čo zdravotníci momentálne zažívajú, je pre mňa až nepredstaviteľné,“ uviedol minister s odkazom na aktuálnu kritickú situáciu v nemocniciach.

Minister sa po návšteve oddelenia intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava poďakoval „všetkým tým, ktorí denne bojujú za zachovanie funkčnosti zdravotníckeho systému a za to, aby sa zdravotníctvo mohlo znova nadýchnuť. Poďakoval sa tiež zdravotníckemu personálu, záchranárom, laborantom a epidemiológom za ich prácu v boji s pandémiou.

Video

Lengvarský však na otázky, či v stredu na rokovanie vlády príde s návrhom na lockdown, neodpovedal. Rovnako tiež nechcel informovať o výsledkoch rokovaní s koaličnými partnermi.

Riaditeľ UNB Roland Schaller po návšteve prezidentky a ministra povedal, že si ich podporu vážia. Pripomenul, že personál nemocnice tvoria matky a živitelia rodín, ktorí sa musia starať aj o svoje vlastné rodiny. Poďakoval im za ich prácu.

SR koronavírus opatrenia sprísnenie lockdown nezaočkovaní TN Čítajte viac Blížime sa ku kritickej hranici. Pribudlo 161 hospitalizovaných a 66 obetí covidu

Predseda opozičného Hlasu Peter Pellegrini vyzval prezidentku, aby prešla od rečí k činom a zatlačila na vládu v súvislosti s prijímaním opatrení pri zvládaní tretej vlne pandémie. Podľa prezidentky by sa mal Pellegrini ako jeden z najdôveryhod­nejších politikov pripojiť k riešeniu vážnej situácie, ísť príkladom v podpore očkovania a tiež podporiť lockdown.

„Nech nie je len komentátorom samotného diania. Prezidentka má právo aktívne vstúpiť do politického diania v rámci svojich kompetencií a váhou svojej osobnosti a ak cíti, že situácia je zlá, jej povinnosť je začať konať a nielen upozorňovať, komentovať a nejakým spôsobom sa rozhorčovať,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede Pellegrini.

Hovorila s Hegerom

Na adresu hlavy štátu povedal, že chápe jej dnešné rozhorčenie pred kamerami, ale už mohla mať na koberci predsedu vlády, aby ju informoval, čo ide robiť v súvislosti s treťou vlnou pandémie a tiež ministra zdravotníctva. Rovnako si mala podľa šéfa Hlasu-SD predvolať ministrov financií a hospodárstva, prečo nie je prijatý odškodňovací zákon pre jednotlivé sektory hospodárstva postihnuté pandémiou.

Riaditeľ Odboru komunikácie Kancelárie prezidentky Jozef Matej v reakcii na Pellegriniho slová uviedol, že prezidentka sa stretla v pondelok 22. novembra s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a hovorili spolu o vážnej pandemickej situácii a potrebe prijať rázne opatrenia.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #Vladimír Lengvarský