Štát chce od distribúcie liekov odstaviť súkromníkov

Na Slovensku by mohla v budúcnosti fungovať štátna distribučná spoločnosť na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva, v ktorého by bola pôsobnosti. Do medzirezortného pripomienkového konania predložilo návrh koncepcie na jej zriadenie. Pokiaľ zámer odobrí vláda, má sa vypracovať štúdia realizovateľnosti.

23.11.2021 13:07
debata (17)

Potrebu jej vzniku ministerstvo argumentuje chýbajúcim nástrojom a priamym dosahom na riešenie vzniknutých krízových situácií v oblasti zásobovania a distribúcie liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok. Chýba mu aj možnosť zabrániť dominantnej pozícii na trhu liekov úzkemu kruhu súkromných firiem a ich neúmernému vplyvu na cenu.

Očakáva od toho čiastočnú nezávislosť štátu od súkromných distribútorov, ktorú považuje za nevyhnutnú v prípade mimoriadnych situácií, ako napríklad pandémia ochorenia COVID-19. Štátna distribučná spoločnosť by sa mala podľa ministerstva stať významným prvkom kritickej infraštruktúry štátu a v spolupráci so Správou štátnych hmotných rezerv SR zabezpečovať kritické zásoby vybraných liekov a zdravotníckeho materiálu. Má sa tak tiež zabezpečiť nezávislosť štátnych zdravotníckych zariadení.

Očakáva nižšie ceny

V súvislosti so vznikom štátnej distribučky by sa mala najprv vypracovať štúdia realizovateľnosti. Návrh uznesenia vlády hovorí o termíne 30. jún 2022. Vytvoriť sa má aj medzirezortná pracovná skupina, ktorá by vypracovala schémy fungovania počas krízových situácií. Až po štúdii a záveroch pracovnej skupiny by ministerstvo predložilo vláde na schválenie postup založenia, harmonogram, rozpočet a potrebu zmeny legislatívy.

Ministerstvo chce dať preskúmať aj IT možnosti pre vytvorenie moderného distribučného systému a reálnosti zavedenia centralizovanej automatickej prípravy liekov pre veľkých nemocničných klientov. To môže byť podľa materiálu stimulom pre nemocnice, aby prešli k nákupu liekov od štátnej spoločnosti. Zjednodušiť by sa im mal nákup liekov, materiálu a pomôcok, keďže štátna distribučná spoločnosť by sa stala centrálnym obstarávateľom. Rezort očakáva aj zníženie dodávateľských cien vďaka veľkosti objednávok.

Traja majú 85 % trhu

Štátna distribučná spoločnosť by zabezpečovala dodávky prioritne pre štátne nemocnice a lekárne. V rámci možností by pôsobila aj ako dodávateľ pre súkromnú sféru. Ministerstvo uvažuje pri jej fungovaní s možnosťou využitia logisticko-distribučných kapacít Slovenskej pošty.

V súčasnosti pôsobí na slovenskom trhu distribúcie liekov a zdravotníckeho materiálu približne dvadsať spoločností, ozrejmil rezort. Traja najväčší distribútori dodávajúci nemocniciam a lekárňam kompletný sortiment liekov a zdravotníckeho materiálu realizujú viac ako 85 percent dodávok a podľa ministerstva získali v podstate kontrolu nad distribúciou liekov a zdravotníckeho materiálu na Slovensku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #ministerstvo zdravotníctva