Oligarcha z pozadia Smeru čelí v kauze Mýtnik už obžalobe

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na podnikateľa Miroslava Výboha obvineného v rámci kauzy Mýtnik III.

23.11.2021 13:42
Miroslav Výboh Foto:
Podnikateľ Miroslav Výboh
debata (40)

TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Bednáriková, upozornil na to Denník N. V minulosti sa o Výbohovi hovorilo ako o oligarchovi Smeru, predseda Robert Fico ho označil dokonca za osobného priateľa.

Vec bola pridelená zákonnému sudcovi ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. Ako ďalej uviedla hovorkyňa, obžaloba bola podaná za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. V prípade dokázania viny Výbohovi hrozí 10 až 15 rokov odňatia slobody.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini vypovedal na NAKA: Nič mi je kladené za vinu

Výboh je aktuálne na úteku v zahraničí. Bol na neho v prvej polovici augusta vydaný medzinárodný a európsky zatykač. Podnikateľ je obvinený v rámci akcie Mýtnik III z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v auguste v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Medzi obvinenými boli okrem podnikateľa aj bývalá prezidentka Finančnej správy (FS) SR Lenka Wittenbergerová či bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze.

Výboh odmieta vznesené obvinenia. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #obžaloba #Miroslav Výboh #Úrad špeciálnej prokuratúry