SAV sa ospravedlnila prezidentke namiesto Blahu. Kolaborujete s vládou, odkázal

Ľuboš Blaha (Smer) je nielen poslancom Národnej rady, ale aj zamestnancom Slovenskej akadémie vied. Tá sa ospravedlnila prezidentke Zuzane Čaputovej práve za Blahové slová.

23.11.2021 14:24 , aktualizované: 16:32
Ľuboš Blaha Foto:
Ľuboš Blaha
debata (77)

„Predsedníctvo SAV konštatuje, že viaceré vyjadrenia poslanca Národnej rady Slovenskej republiky PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., zamestnanca Ústavu politických vied SAV, k hlave štátu, prezidentke SR pani Zuzane Čaputovej, nespĺňajú ani základné požiadavky slušnosti a úplne sa vymykajú étosu, ktorým by sa mal spravovať vedec, člen akademickej obce,“ reaguje SAV na svojej webovej stránke.

Blaha často vo svojich statusoch na sociálnej sieti kritizuje Čaputovú. Často ju označuje za „klamárku, dámičku, agentku, madam z paláca“. Poslanec prezidentke vyčíta, že „sa vykašľala na národ a zmarila referendum“, často ju vyzýva na odstúpenie.

čaputová, lengvarský Čítajte viac Rozhorčená Čaputová: Prehrávame. Prestaňme tliachať o covide a počúvať bludy

„Predsedníctvo SAV má snahu nezapájať sa do politických diskusií, ale nemôže strpieť opakované popieranie etických štandardov záväzných pre člena vedeckej komunity, ako sme tomu svedkami zo strany tohto zamestnanca SAV,“ pokračujú akademici.

Predsedníctvo SAV sa dištancuje od výrokov Ľuboša Blahu a „zároveň sa za ne ospravedlňuje prezidentke Slovenskej republiky a verejnosti“.

Blaha je presvedčený, že predsedníctvo SAV zneužilo právomoci verejného činiteľa na útok proti opozičnému poslancovi. Poukázal na to, že predsedníctvo SAV na neho opakovane útočí a kolaboruje s vládou. „Žiadam predsedníctvo SAV, aby sa mi okamžite ospravedlnilo a ako vedecký pracovník SAV sa dištancujem od normalizačných politických aktivít tohto vedeckého orgánu,“ dodal na sociálnej sieti Blaha.

K téme sa vyjadril aj predseda Smeru Robert Fico, podľa ktorého sa SAV nemá právo k Blahovi ako politikovi vyjadrovať. „Ak sa chce predsedníctvo SAV vyjadrovať k Blahovi, môže sa to týkať len jeho vedeckej a publikačnej činnosti alebo ak by zneužíval akademickú pôdu na politickú agitáciu. Na tomto poli je Blahovi asi ťažko niečo vyčítať a predsedníctvo SAV si to veľmi dobre uvedomuje,“ reagoval Fico.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #Ľuboš Blaha #Zuzana Čaputová