Lipšic: Výrokmi o Magušinovej nedošlo k trestnému činu

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic po preskúmaní výrokov týkajúcich sa podozrenia zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči speváčke Sime Magušinovej dospel k záveru, že nebol spáchaný trestný čin.

24.11.2021 10:44
lipšic Foto:
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
debata (88)

Výroky dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Lipšic vo vysvetlení svojho rozhodnutia zdôraznil, že právo na slobodu prejavu nechráni len obsah prejavu, ale aj jeho formu, teda jeho emotívnu zložku. "Preskúmavané výroky podozrivých môžu byť a mali by byť predmetom morálneho odsúdenia, ale rozhodne nie sú trestným činom.

Dobré srdce, Sima Martausová Čítajte viac Generálny prokurátor dá preveriť, či výrokmi o Sime Magušinovej nedošlo k trestnému činu

Uznal, že preskúmavané výroky sú prejavom nevkusu a intolerancie k iným názorom. „Rovnako je poľutovaniahodné, keď sa vo verejnom priestore objavujú výroky, ktoré posilňujú predsudky voči iným skupinám obyvateľov. Úlohou orgánov činných v trestnom konaní však nie je kultivovať verejnú diskusiu, na to má demokratická spoločnosť iné inštitúcie, medzi ktoré rozhodne nepatria orgány polície a prokuratúry,“ dodal Lipšic.

Žilinka dal v novembri prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preveriť, či výrokmi komentátora denníka SME na adresu speváčky Magušinovej nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

„Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu, a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári,“ uviedol šéf prokurátorov na sociálnej sieti.

Julius Lorincz Čítajte viac Ku kauze Simy Magušinovej
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #hanobenie národa a rasy #Sima Magušinová