Vláda sa ospravedlnila ženám za desaťročia nezákonných sterilizácií

Vláda odsudzuje porušovanie ľudských práv a ospravedlňuje sa ženám, ktoré sa stali obeťami nezákonných sterilizácií. Oficiálne ospravedlnenie vlády za sterilizácie žien v rozpore s právom odsúhlasil kabinet na stredajšom rokovaní.

24.11.2021 14:59
debata (23)

Zámerom komuniké je vyjadriť ľútosť zo strany vlády nad situáciou, v ktorej sa ocitli ženy v súvislosti so sterilizáciami v rozpore s právom. Kabinet v dôvodovej správe pripomenul, že obeťami sa stali najmä rómske ženy v období rokov 1966–1989 v súvislosti s niektorými štátnymi politikami, snažiacimi sa ovplyvňovať početnosť rómskej populácie aj prostredníctvom sterilizácií.

Upozornil, že i v nasledujúcom období (1990–2004) sa mnohé ženy predovšetkým z rómskej komunity podrobili sterilizácii bez dostatočného porozumenia dôsledkom zákroku, prípadne pod tlakom zdravotníckeho personálu pri začínajúcich pôrodných bolestiach a bez dostatočného časového priestoru na premyslenie.

"Podobné manipulatívne postupy sú neprípustné a porušujú ľudské práva a slobody a demokratické princípy, k dodržiavaniu ktorých sa SR zaviazala,“ deklaruje kabinet.

peniaze, bankovky, euro Čítajte viac Nezákonne sterilizovaná Rómka dostane 16 000 eur odškodné
23 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ospravedlnenie #sterilizácia rómskych žien