V JAR objavili nový variant koronavírusu

V Afrike je proti koronavírusu úplne zaočkovaných len 6,6 percenta obyvateľov. Okrem nízkeho percenta zaočkovaných vyvolávajú obavy aj nepotvrdené správy o novom variante koronavírusu, ktorý sa údajne objavil v Juhoafrickej republike, kde čísla nakazených pomaly znovu stúpajú.

25.11.2021 06:10 , aktualizované: 22:47
Afrika / Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Zdravotník pripravuje vakcínu proti covidu od spoločnosti Johnson & Johnson vo veľkokapacitnom očkovacom centre na štadióne v senegalskom Dakare, júl 2021
debata (168)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:47 Grécka vláda vo štvrtok opätovne vyhlásila, že v boji proti pokračujúcemu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom nezvažuje vyhlásiť celonárodný ani čiastočný lockdown. Informoval o tom grécky spravodajský server Ekathimerini.com.

„Nebude tu žiaden lockdown, ani kolaps národného systému zdravotnej starostlivosti,“ povedal novinárom na tlačovom brífingu v Aténach hovorca gréckej vlády Jannis Oikonomu.

Reagoval tak na obvinenia hlavných opozičných strán, že pred blížiacim sa obdobím sviatkov je potrebné prijať viacero opatrení na boj proti COVID-19, píše server.

Oikonomu vyhlásil, že existuje špecifický rámec opatrení pre nezaočkovaných občanov, ako aj osobitné odporúčania pre miesta, ktoré sú preplnené.

21:35 Portugalsko opätovne zavádza niektoré prísne obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu – ani nie dva mesiace po uvoľnení väčšiny z nich po dosiahnutí cieľa 86 percent populácie zaočkovanej proti COVID-19. Nedávny nárast počtu prípadov nákazy prinútil vládu konať, uviedol vo štvrtok portugalský premiér António Costa. Informovala o tom agentúra AP.

Costa zároveň podotkol, že jeho krajina napriek tomu nezaznamenala taký rozsah prípadov nákazy, akému čelia iné štáty Európy.

Od 1. decembra bude nosenie rúšok opäť povinné v krajine v uzatvorených priestoroch a pri vstupe do reštaurácií, kín a hotelov bude potrebné preukázať sa digitálnym certifikátom o očkovaní alebo zotavení sa z koronavírusu. Dokonca aj očkovaní obyvatelia budú musieť mať negatívny test na COVID-19 pri návštevách v nemocniciach, domovoch dôchodcov, na športových podujatiach či v baroch a na diskotékach.

21:03 Česká vláda s platnosťou od piatkového večera zakázala konanie vianočných trhov, výnimkou je predaj stromčekov a kaprov. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Zákaz vstúpi do platnosti v piatok 26. novembra o 18.00 h. Ide o jedno z opatrení, ktoré majú obmedziť kontakty obyvateľstva v čase šírenia covidovej epidémie. Na verejných miestach bude tiež zakázaná konzumácia alkoholu.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček doplnil, že zákaz sa týka trhov špeciálne zriadených na predvianočné obdobie. Celoročné trhoviská budú môcť zostať otvorené, nebude sa tam však môcť jesť ani piť, spresnil.

Zákaz vianočných trhov podľa informácií spravodajského webového portálu Novinky.cz presadzoval minister Vojtěch. Na schôdzi vlády zazneli aj návrhy, že by stačilo zakázať konzumáciu. Proti tomu sa však postavil minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa obáva možných konfliktov s políciou.

19:05 V Afrike je proti koronavírusu úplne zaočkovaných len 6,6 percenta obyvateľov. Hoci celková krivka nových infekcií v Afrike klesá, v niekoľkých krajinách tohto kontinentu sa šíri štvrtá vlna koronavírusu, ukazujú oficiálne údaje.

Okrem nízkeho percenta zaočkovaných vyvolávajú obavy aj nepotvrdené správy o novom variante koronavírusu, ktorý sa údajne objavil v Juhoafrickej republike, kde čísla nakazených pomaly znovu stúpajú. John Nkengasong z Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) patriaceho pod Africkú úniu vo štvrtok zdôraznil, že tieto údaje budú preverené a zhodnotené.

„Musíme urobiť viac štúdií, je toho veľa, čo o novom variante koronavírusu nevieme. Musíme sa na tieto údaje pozrieť veľmi dôkladne, až potom vydáme vyhlásenie. Nutným cieľom pre náš kontinent je 70-percentná miera zaočkovanosti obyvateľov,“ dodal Nkengasong. Počet nových prípadov nákazy v Afrike klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 11 percent a počet úmrtí o 15 percent.

Podľa Afrického CDC zatiaľ v Afrike zdokumentovali celkovo približne 8,6 milióna prípadov nákazy, z ktorých bolo smrteľných vyše 222-tisíc. Podľa Nkengasonga počet neoznámených prípadov v Afrike, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov, je pravdepodobne vyš­ší.

Vyjadril sa aj proti povinnému očkovaniu. Očkovanie seniorov a chorých ľudí musí mať prednosť pred posilňujúcimi dávkami vakcín alebo preventívnym očkovaním detí, upozornil. Inak je cieľ zaočkovať 70 percent afrického obyvateľstva do konca budúceho roka ohrozený, vysvetlil. Africké CDC sa pokúša spojiť prostriedky afrických krajín a koordinovať opatrenia v boji proti pandémii.

Podľa CDC si zatiaľ Afrika zaobstarala okolo 403 miliónov dávok vakcín, z ktorých bolo podaných 55 percent. Nkengasong pripísal nízku mieru zaočkovanosti okrem iného aj logistickým problémom a vyzval na intenzívnejšie testovanie v jednotlivých krajinách. (dpa, tasr)

18:40 Nárast v prípadoch nákazy koronavírusom a v hospitalizáciách v Belgicku je „vyšší než najpesimistickejšie krivky“ načrtnuté odborníkmi minulý týždeň, uviedol vo štvrtok vo vyhlásení belgický premiér Alexander De Croo. Belgicko pritom práve minulý týždeň znovu zaviedlo prísnejšie obmedzenia proti šíreniu infekcie.

„Najnovšie zhromaždené údaje ukazujú, že… situácia sa za týchto niekoľko posledných dní značne zhoršila,“ napísal premiér pred piatkovým mimoriadnym zasadnutím, kde sa bude diskutovať o zavedení ďalších opatrení proti koronavírusu. Podobne ako niekoľko ďalších európskych štátov aj Belgicko s prichádzajúcou zimou zažíva silnú vlnu nových prípadov koronavírusovej infekcie – napriek pomerne úspešnej kampani očkovania.

Vláda De Crooa minulý týždeň oznámila znovuzavedenie prísnejších pravidiel proti šíreniu covidu vrátane povinnej práce z domu pre niektoré skupiny ľudí a povinné nosenie rúšok. Nie všetci však tieto nové obmedzenia prijali.

V nedeľu vypuklo v Bruseli na pouličnom proteste proti opatreniam, na ktorom sa zúčastnilo 35-tisíc ľudí, násilie. Niektorí protestujúci boli proti vakcínam, ďalší proti povinným epidemiologickým opatreniam, ktoré vnímajú ako neoprávnené zasahovanie do osobnej slobody.

De Croo a štyria z jeho ministrov museli ísť v pondelok 22. novembra do karantény, pretože francúzsky premiér Jean Castex mal pozitívny výsledok testu na covid, uviedla belgická vláda vo vyhlásení. (afp, tasr)

17:52 Očkovanie proti novému koronavírusu pre deti od piatich do 11 rokov vakcínou od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech by mohlo byť realitou aj na Slovensku v najbližšej budúcnosti. Uviedla to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu a členka konzília odborníkov Elena Prokopová.

„Myslím si, že veľmi rýchlo pôjdeme touto cestou. Očkovanie bude na základe dobrovoľnosti a keď nebude u dieťaťa kontraindikácia, dieťa sa zaočkuje,“ spresnila Prokopová. Možnosťou vakcinovať aj mladšie deti sa MZ v súčasnosti zaoberá.

Dôvodom je, že Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok schválila podávanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech deťom od piatich do 11 rokov. Ide o prvú vakcínu, ktorú EMA schválila na používanie u mladších detí. Táto očkovacia látka je už schválená na podávanie deťom od 12 rokov.

17:45 V prvých troch dňoch týždňa očkovacej kampane vyhláseného vládou, v rámci ktorého od pondelka do nedele očkujú ľudí v celom Maďarsku, zaočkovali na žiadosť rodičov aj 6-tisíc detí vo veku od 12 do 17 rokov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI s odvolaním sa na operačný štáb. Očkovanie vekovej kategórie od 16 do 17 rokov sa podľa operačného štábu začalo v Maďarsku v polovici mája, doposiaľ je v nej zaočkovaných 56 percent.

V prípade vekovej kategórie od 12 do 15 rokov sa začalo podávanie vakcín v polovici júna, zaočkovaných v nej je 36 percent. Tieto vekové kategórie sú očkované výhradne vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech, pričom k očkovaniu je potrebné písomné povolenie rodičov.

Operačný štáb zdôraznil, že Maďarsko je pripravené podávať očkovaciu látku aj deťom vo veku od piatich do 11 rokov po tom, čo Európska lieková agentúra (EMA) vydala povolenie pre očkovanie tejto vekovej kategórie vakcínou Pfizer/BioNTech.

V očkovacej kampani v čase od 07.00 h do 19.00 h očkujú piatimi druhmi vakcín proti covidu, a to aj bez potreby registrácie. V prvých troch dňoch podali 388-tisíc dávok očkovacej látky, z toho 48-tisíc ľudí dostalo prvú dávku. Počet zaočkovaných tak prekročil už 6,07 milióna, z nich vyše 5,8 milióna dostalo dve dávky a takmer 2,2 milióna aj tretiu dávku vakcíny. (mti, tasr)

17:31 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok znova vyzvala na zavedenie prísnejších opatrení, ktoré by zastavili rekordné pribúdanie prípadov koronavíru v Nemecku. Merkelová zdôraznila, že „dôležitý je každý deň“.

„Potrebujeme viac opatrení obmedzujúcich kontakty,“ uviedla odchádzajúca nemecká kancelárka. Dodala, že „dnes jasne povedala“ svojmu nástupcovi v úrade kancelára Olafovi Scholzovi, že „spoločne ešte môžeme zvládnuť toto prechodné obdobie a premyslieť všetky potrebné opatrenia“.

V Nemecku od začiatku pandémie zomrelo vyše 100-tisíc ľudí nakazených koronavírusom. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom AFP informovala vo štvrtok ráno. Táto ekonomicky najsilnejšia európska krajina aktuálne bojuje s nárastom nových prípadov nákazy, pričom za posledný deň tam v súvislosti s covidom pribudlo aj 351 úmrtí. Celkový počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 100 119.

Počty nakazených dosahujú v Nemecku v ostatných dňoch rekordné úrovne a jednotky intenzívnej starostlivosti sa rýchlo zapĺňajú. Zdravotná kríza v krajine tak predstavuje výzvu pre novú koaličnú vládu, ktorá má prebrať moc po kabinete dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej.

Viaceré nemocnice už teraz zažívajú „akútne preťaženie“, pre ktoré musia pacientov premiestňovať do zahraničia, uviedol predseda nemeckého medzidiscipli­nárneho združenia pre intenzívnu a pohotovostnú medicínu Gernot Marx. V krajine sa minulý týždeň sprísnili epidemiologické opatrenia. Vstup na pracoviská majú už len zaočkovaní, uzdravení z covidu alebo ľudia s negatívnym výsledkom testu. Rovnaké pravidlá platia na celoštátnej úrovni aj vo verejnej doprave.

Niektoré pandémiou najviac zasiahnuté spolkové krajiny ako Sasko či Bavorsko prijali ešte prísnejšie obmedzenia, napríklad zrušenie všetkých vianočných trhov. Nárast nakazených vyvolal v Nemecku búrlivú diskusiu o tom, či nasledovať príklad Rakúska a zaviesť povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov. V Rakúsku bude povinné od 1. februára 2022. (afp, tasr)

17:28 Európska komisia vo štvrtok navrhla aktualizovať odporúčanie o nepodstatnom cestovaní z krajín mimo EÚ s cieľom zjednodušiť právny rámec a zohľadniť najnovší vývoj. Prednosť budú mať zaočkovaní cestujúci.

Komisia odporúča členským štátom EÚ postupne sa otvárať aj osobám zaočkovaným vakcínami, ktoré sú na zozname Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), okrem otvárania svojich hraníc pre tých, ktorí sú zaočkovaní vakcínami schválenými EÚ. Pre všetkých cestujúcich, ktorí boli očkovaní vakcínami mimo zoznamu EÚ, sa bude vždy vyžadovať dôkaz o negatívnom PCR teste, rovnako aj pre cestujúcich, ktorí sa z ochorenia zotavili.

Aktualizácia zavádza lehotu deviatich mesiacov platnosti covidpasov po základnej očkovacej sérii. To zohľadňuje usmernenia týkajúce sa podávania posilňujúcej vakcíny po šiestich mesiacoch od ukončenia plného zaočkovania a poskytuje dodatočné trojmesačné obdobie, aby sa národné očkovacie kampane tomu mohli prispôsobiť. Komisia spresnila, že bude akceptovať očkovacie preukazy vydané po posilňovacej dávke vakcíny.

Vzhľadom na rastúcu mieru zaočkovanosti na celom svete EK od 1. marca 2022 navrhla zrušiť zoznam krajín, z ktorých môžu prísť do EÚ všetci cestujúci bez ohľadu na svoj stav zaočkovania. Tento návrh ešte posúdi Rada EÚ.

covidpas Čítajte viac Covidpas v EÚ má platiť iba deväť mesiacov od druhej dávky vakcíny

Súbežne s covidpasmi EK navrhla akt aktualizácií odporúčaní o voľnom pohybe v rámci EÚ. Znamená to, že členské štáty môžu aj naďalej prijímať cestujúcich zaočkovaných vakcínami schválenými EÚ. Od 10. januára 2022 môžu prijímať aj osoby zaočkované vakcínami povolenými WHO. Zaistí to jednoduchšie pravidlá v celej EÚ, čo zaočkovaným cestujúcim uľahčí plánovanie svojej cesty.

Osoby, ktoré nie sú zaočkované, ale prekonali infekciu (do 180 dní od jej prekonania), budú môcť od 10. januára 2022 vycestovať do EÚ na základe európskych covidpasov alebo národných osvedčení považovaných za ich ekvivalent.

Členské štáty by mali akceptovať osvedčenia o očkovaní a zotavení z krajín mimo eurobloku považované za rovnocenné s covidpasmi EÚ. V prípade krajín, v ktorých takáto rovnocennosť neexistuje, môžu členské štáty podľa svojich vlastných vnútroštátnych právnych predpisov akceptovať dôkazy o testovaní a očkovaní vydané tretími krajinami.

Deti vo veku od 6 do 17 rokov by mali mať možnosť cestovať do EÚ s negatívnym PCR testom vykonaným pred odchodom, aj keď nie sú zaočkované. Členské štáty môžu vyžadovať dodatočné testovanie po ich príchode, karanténu alebo samoizoláciu. Testy a očkovanie nie sú povinné pre deti mladšie ako šesť rokov.

Vzhľadom na očakávaný pokrok v očkovaní na celom svete EK navrhuje, aby bol od 1. marca 2022 zefektívnený prístup k nepodstatným vycestovaniam. Po novom to bude plne závisieť od stavu cestujúceho, a nie od krajiny, z ktorej odišiel. To znamená, že sa zruší súčasný zoznam okolo 20 krajín s povoleným nepodstatným vycestovaním a členské štáty EÚ povolia vstup len zaočkovaným osobám a tým, ktorí chorobu prekonali. Komisia stanovila marcový termín preto, aby tretie krajiny mali dosť času na zvýšenie miery zaočkovanosti­. (tasr)

16:53 Členské krajiny EÚ musia zintenzívniť svoje úsilie zaočkovať čo najväčšie množstvo populácie v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Vo svojom oficiálnom vyhlásení to vo štvrtok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Šéfka eurokomisie pripomenula, že očkovanie proti covidu pomáha zachraňovať tisíce životov v Európskej únii. „Ale čelíme novej vlne a musíme ešte viac zintenzívniť proces očkovania. Dobrou správou je, že máme dostatok dávok vakcín,“ uviedla Von der Leyenová.

Spresnila, že do konca tohto týždňa členské štáty eurobloku dostanú ďalšiu jednu miliardu proticovidových očkovacích dávok. „Ďalšou dôležitou správou je, že posilňovaciu dávku by ste si mali dať šesť mesiacov po pôvodnom očkovaní. Musíme udržiavať imunitu ľudí, ktorí sú už zaočkovaní,“ opísala situáciu. A dodala, že odborníci odporúčajú posilňovacie dávky vakcín pre všetkých dospelých Európanov, lebo tie ľudom poskytnú ešte vyššiu úroveň ochrany, ako bolo pôvodné očkovanie, a hlavne zabránia mnohým ďalším hospitalizáciám a úmrtiam.

„Musíme hlavne presvedčiť viac ľudí, aby sa dali zaočkovať. Štvrtina dospelej populácie v EÚ stále nie je plne zaočkovaná,“ uviedla šéfka exekutívy EÚ a pripomenula, že nezaočkovaní ľudia sú viac vystavení riziku závažných príznakov covidového ochorenia ako osoby, ktoré boli zaočkované. (tasr)

16:19 Na posilňujúcu tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu budú môcť ísť vo Francúzsku od soboty všetci ľudia nad 18 rokov, oznámil vo štvrtok minister zdravotníctva Olivier Véran na tlačovej konferencii. Informuje o tom denník Le Monde.

Doba medzi podaním druhej a tretej dávky sa pritom skráti z pôvodných šiestich na päť mesiacov. Posilňujúca dávka bude potrebná na predĺženie platnosti covidpasu. Ten sa po siedmich mesiacoch od podania druhej dávky „deaktivuje“, až pokým ľudia nedostanú tretiu dávku. Od piatku bude tiež povinné nosiť vo vnútorných priestoroch ochranu dýchacích ciest.

Negatívny výsledok antigénového i PCR testu na covid sa bude uznávať iba 24 hodín. Na otázku, či je krajina pripravená vykonávať toľko testov, Véran odpovedal, že „dopyt po testoch určite naplnia.“ Dodal, že „najlepší spôsob, ako sa nezamýšľať nad touto otázkou, je dať sa zaočkovať.“

Jean Castex Čítajte viac Francúzsky premiér Castex: Vzor toho, čo sa nemá robiť počas pandémie

Výučba bude naďalej prebiehať prezenčne, uvádza minister školstva Jean-Michel Blanquer. Ak sa v triede vyskytne pozitívne testovaný žiak, spolužiaci nepôjdu do karantény, ale bude sa vykonávať ich „systematický skríning“.

Francúzsko čelí už piatej vlne covidu. Véran tvrdí, že bude bez pochýb „dlhšia a náročnejšia“ než tá štvrtá. Lockdown ani zákaz vychádzania však vláda zaviesť neplánuje. V stredu vo Francúzsku úrady zaznamenali už druhý deň po sebe viac ako 30-tisíc nových prípadov koronavírusu. Takéto prírastky boli v krajine naposledy v apríli.

Riaditeľ ministerskej sekcie pre verejné zdravie Jérôme Salomon uviedol, že za zvýšené šírenie pandémie vo svete môže nízky počet zaočkovaných ľudí, ako aj chýbajúci rešpekt voči opatreniam. V priebehu hodiny od začiatku tlačovej konferencie sa vo Francúzsku na očkovanie prihlásilo viac ako 350-tisíc ľudí. (lemonde.fr, tasr)

16:09 V Česku bude pre pandémiu opäť platiť núdzový stav. Tamojšia vláda ho vyhlásila na 30 dní s platnosťou od polnoci zo štvrtka na piatok. Uviedol to premiér v demisii Andrej Babiš.

ČR / Česko / Čítajte viac Česko vyhlásilo núdzový stav

15:58 Výskyt COVID-19 aktuálne ovplyvnil chod vyučovania v 42 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). V stredu bolo v rámci krajských škôl v karanténe 285 tried. „Situácia s koronavírusom je naďalej vážna a postihuje čoraz viac stredoškolákov aj učiteľov,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Dištančnou formou štúdia sa tak v súčasnosti vzdeláva viac ako 3 300 stredoš­kolákov. „Pozitívny test na COVID-19 má 815 študentov a viac než 230 pedagogických a nepedagogických zamestnancov,“ konštatovala hovorkyňa.

Pozitívne testovaných nahlásilo 19 škôl v okrese Košice, po päť škôl v okresoch Michalovce a Spišská Nová Ves, štyri školy v Trebišovskom okrese, tri školy v Rožňavskom okrese a po dve školy v okresoch Sobrance, Gelnica a Košice-okolie.

15:47 Vo Fakultnej nemocnici Trnava je k štvrtku hospitalizovaných 85 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Podporu umelej pľúcnej ventilácie (UPV) potrebuje desať pacientov, čím je úplne využitá kapacita UPV v nemocnici. Preto už nejaký čas, ako uviedol hovorca Matej Martovič, FN vypomáhajú v tejto oblasti zdravotnícke zariadenia v jej blízkosti.

Kapacita lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 je aktuálne 93. „Z desiatich ľudí na UPV je deväť bez plného očkovania,“ doplnil Martovič. V nemocnici platí stále zákaz návštev, FN poskytuje v súčasnosti akútnu a plánovanú zdravotnú ústavnú starostlivosť, k dispozícii sú ambulancie.

15:40 Každého, kto sa v sobotu príde do krajského vakcinačného centra v Michalovciach zaočkovať prvou alebo druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, odmenia. Motiváciou dať sa zaočkovať a pomôcť tak k zmierneniu pandemických opatrení budú vstupenky na domáce zápasy miestnych športových klubov, poukážky na obed i vstupy do thermalparku na Zemplínskej Šírave. Aktivitu pripravil Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci s michalovskými športovými klubmi, informovala TASR hovorkyňa kraja Anna Terezková.

„Chceme sa dostať na čísla zaočkovanosti, ktoré, hneď ako to bude možné, otvoria štadióny, ekonomicky pomôžu klubom a vrátia radosť z hry tímom aj športovým nadšencom. Verím, že aj lístky ako odmena za zodpovedné rozhodnutie sa stanú lákadlom, ako motivovať ľudí dať sa zaočkovať a pomôžu udržať fanúšikov na tribúnach, nie v nemocniciach,“ uviedol za všetky športové kluby marketingový manažér MFK Zemplín Michalovce Július Kmec. Do aktivity sa tiež zapojili hokejový klub Dukla Ingema Michalovce a ženský hádzanársky klub Iuventy Michalovce.

Rozhodnutie dať sa zaočkovať odmenia aj miestne reštaurácie, ktoré ponúkli spolu 620 poukazov na obed, thermalpark poskytol 100 vstupov. Druh odmeny si budú môcť zaočkovaní vybrať sami. „Východniari budú môcť lístok na zápas či do thermalparku využiť hneď, keď to pandemická situácia dovolí,“ doplnila Terezková.

Krajské očkovacie centrum bude zriadené v priestoroch športovej haly Gymnázia Pavla Horova, v prevádzke bude od 9.00 do 17.00 h. Záujemcovia, ktorí ho budú môcť navštíviť aj bez registrácie, budú mať na výber z jednodávkovej vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson alebo z dvojdávkovej vakcíny Pfizer/BioNTech.

13:58 Od prepuknutia pandémie si koronavírus v Európe vyžiadal už 1,5 milióna obetí. Vyplýva to zo štvrtkových štatistík agentúry AFP, ktoré sú založené na oficiálnych údajoch 52 krajín. O 11.00 h SEČ bola oficiálna bilancia úmrtí 1 500 105. Prvá obeť covidu na starom kontinente bola hlásená vo februári.

Sedemdňová incidencia, teda počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na 100-tisíc obyvateľov, sa vo viacerých európskych krajinách momentálne pohybuje na rekordnej úrovni a stále rastie.

Slovensko eviduje 1 351 nakazených na 100-tisíc ľudí, vôbec najviac na svete. Nasleduje Česko s 1 097, Rakúsko s 1 094, Lichtenštajnsko s 1 027 a Belgicko s 995. Rakúsko aj Slovensko zaviedli čiastočný zákaz vychádzania, Česká vláda plánuje v priebehu štvrtka rokovať o sprísnení platných opatrení, nad úplným lockdownom sa však podľa premiéra Andreja Babiša neuvažuje. (afp, tasr)

Eduard Heger, Igor Matovič, Ján Mikas Čítajte viac Lockdown made in Slovakia. Čo je povolené a čo zakázané

13:12 Covidové lôžka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch sú takmer obsadené. Ako informovala nemocnica, z celkového počtu 90 lôžok je obsadených 87 postelí.

Na umelej pľúcnej ventilácii sú momentálne voľné dve lôžka. „Kolegovia z kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny majú za sebou náročné dni. Aktuálne sa starajú o 13 pacientov. Len za 25 dní tohto mesiaca evidujeme 55 covidových úmrtí,“ pripomenula nemocnica.

Podľa zverejnených údajov je zo všetkých hospitalizovaných pacientov iba jeden zaočkovaný. „Naše očkovacie centrum je otvorené cez pracovné dni pre registrovaných i pre neregistrovaných záujemcov. Mimoriadne sa bude očkovať aj v sobotu. Nezabúdajme, že očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ochorením COVID-19,“ zdôraznili zdravotníci z nemocnice v Nových Zámkoch.

13:07 EMA schválila vakcínu od Pfizeru pre deti od 5 rokov.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac EMA schválila vakcínu od Pfizeru pre 5- až 11-ročné deti

12:49 Až 61 percent občanov Maďarska odmieta prípadné zavedenie celoplošného povinného očkovania proti covidu. Takéto opatrenie by podporilo iba 35 percent Maďarov. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Policy Solution, ktorého výsledky zverejnilo vo štvrtok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Z aktuálne zaočkovaných proti covidu by 45 percent podporilo zavedenie povinného očkovania, kým z nezaočkovaných je za takýto krok len 11 percent opýtaných. V súčasnosti platná možnosť zamestnávateľa nariadiť povinné očkovanie sa nepáči 58 percentám respondentov a podporu jej vyjadrilo 38 percent.

Aktuálne platné povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy označilo za nepotrebné 53 percent a v obchodoch 57 percent osôb. (tasr)

12:08 Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zvýšil v aktuálnom týždni očkovacie kapacity a občania majú k dispozícii viac než 12 400 termínov. Podľa hovorkyne ŽSK Lucie Lašovej reagoval na zvyšujúci sa záujem o očkovanie, ktorý pocítilo všetkých 11 pevných očkovacích centier v kraji. Výrazne vyšší počet očkovaných zaznamenala aj výjazdová vakcinačná linka VakciZuzka.

„Evidujeme, že do očkovacích centier prichádzajú okrem registrovaných aj neregistrovaní, ktorých je minimálne rovnaký počet. To spôsobuje vyššiu koncentráciu ľudí, ktorí sa dostavia podľa svojho záujmu, čo následne musíme riešiť a nastavovať kapacitné možnosti oveľa operatívnejšie. Každý zaočkovaný človek pomáha znižovať enormný tlak na nemocnice. Najdôležitejším dôvodom na očkovanie by malo byť zdravie, nie výhody, ktoré z očkovania môžu plynúť,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Krajská samospráva je podľa Lašovej pripravená zvyšovať počet termínov podľa aktuálnej potreby, prípadne znovuotvoriť veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline. „Zvýšený záujem postačuje kompenzovať epidemiologická ambulancia, ktorá už druhý týždeň očkuje nepretržite sedem dní v týždni. Od spustenia v ambulancii podali už 14.651 vakcín, no len v novembri to bolo viac než 3 000. Až 25 percent zaočkovaných prišlo do ambulancie z iných krajov, prevažne z Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ doplnila.

ŽSK posilňuje aj výjazdy do regiónov, VakciZuzka doposiaľ navštívila 126 miest a obcí, kde zaočkovala 7154 občanov. „Pre mimoriadny záujem sa do niektorých obcí zdravotnícky tím vracia opakovane aj počas jedného dňa. Krajská samospráva vychádza v ústrety aj firmám, ktoré požiadali o výjazdové očkovanie. V tomto týždni preto vyrazí do terénu ďalšia mobilná očkovacia jednotka – sanitka pre imobilných občanov, aby podporila zodpovedné rozhodnutie firiem a zaočkovala ich zamestnancov,“ uviedla Lašová.

Záujem občanov o vakcináciu je podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej dobrou správou pre kraj i Slovensko. „Motivácia je rôzna, jedným z dôvodov je určite i sprísňovanie opatrení na národnej úrovni. V týchto časoch je však veľmi dôležité, aby chorí včas kontaktovali lekára a začali správnu liečbu. Snažíme sa neustále zdôrazňovať, že cieľom opatrení i očkovania nie je farba v COVID automate či možnosť ísť si nakúpiť. Ale predovšetkým ochrana vlastného zdravia, životov blízkych a stabilizácia kolabujúceho zdravotníctva,“ podotkla.

Všetky očkovacie centrá v kraji vrátane veľkokapacitného centra a epidemiologickej ambulancie podali už viac než 525.000 očkovacích dávok, uzavrela hovorkyňa ŽSK.

11:20 V Poľsku pribudlo za posledných 24 hodín najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom, aké v krajine dosiaľ zaznamenali počas štvrtej vlny pandémie. Ako povedal pre súkromnú spravodajskú televíziu TVN24 vo štvrtok minister zdravotníctva Adam Niedzielski, hlásených bolo 497 obetí a tiež 28 128 prípadov nákazy.

„Toto je najvyšší počet úmrtí v tejto vlne pandémie,“ uviedol Niedzielski. Dodal, že od minulého týždňa sa úmrtnosť zvýšila o 15 percent, čo je „relatívne málo“.

Poľský rezort zdravotníctva na Twitteri priblížil, že v nemocniciach je hospitalizovaných 19 087 pacientov s covidom (deň predtým ich bolo 18 707), pričom na pľúcne ventilátory je napojených 1 657 osôb. Dostupných je v krajine celkovo 2 269 ventilátorov. V karanténe je v Poľsku 660 170 ľudí. Z ochorenia sa vyliečilo 2 934 027 osôb.

V Poľku bolo dosiaľ podaných 41 001 978 dávok vakcín proti koronavírusu, pričom plne zaočkovaných je 20 320 159 ľudí, vyplýva z údajov zverejnených na webstránke poľskej vlády gov.pl. Za posledných päť týždňov Poľsko eviduje postupný nárast počtu nových prípadov infekcií a hospitalizácií. Najvyššiu úmrtnosť na covid hlásia z regiónov na východe krajiny, ktoré majú najnižšiu zaočkovanosť.

Poľská vláda donedávna odmietala prijať prísnejšie opatrenia, odvolávajúc sa na nepokoje, ktoré v súvislosti so zavedením reštrikcií vypukli v Holandsku či Rakúsku. Minister zdravotníctva však začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že ak sa epidemická situácia do polovice decembra nezlepší, vláda pristúpi k sprísneniu protipandemických opatrení. (tvn24.pl, gov.pl, pap, tasr)

10:10 PCR testy za stredu odhalili na Slovensku 10 165 nakazených, laboratóriá pritom vykonali 30 620 vyšetrení. Počet hospitalizovaných klesol o 12, v nemocniciach tak leží celkovo 3 188 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Za uplynulý deň pribudlo aj 51 obetí koronavírusu.

SR Košice vakcinačné centrum očkovanie koronavírus KEX Čítajte viac Opäť vyše 10-tisíc nakazených, po mesiaci ubudlo hospitalizovaných

9:55 Česká vláda pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu zasadne už vo štvrtok popoludní, aby prerokovala ďalšie sprísnenie proticovidových opatrení. Schôdza bola pritom pôvodne naplánovaná na piatok, informoval český spravodajský server iDNES.cz. Nové opatrenia by sa mali týkať najmä obmedzenia kontaktov, ktoré nie sú nevyhnutné. Vláda podľa premiéra Andreja Babiša neuvažuje nad úplným lockdownom.

Ešte predpoludním má rokovať centrálny riadiaci tím a zástupcovia ministerstva zdravotníctva s takzvaným anticovidovým tímom, ktorý pozostáva zo zástupcov budúcej vlády. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch pripustil, že jednou z možností, ktorou sa bude vláda zaoberať, je obmedzenie hromadných podujatí.

9:37 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 12 165 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 185 pacientov. Informoval o tom vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je potvrdená nákaza u 165.862 osôb. Hospitalizovaných je 6858 pacientov, z nich 680 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

V prvých troch dňoch týždňa očkovacej kampane vyhláseného vládou, v rámci ktorého očkujú ľudí v celej krajine v čase od 07.00 h do 19.00 h piatimi druhmi vakcín proti covidu, a to aj bez potreby registrácie, podali 388.000 dávok očkovacej látky, z toho 48.000 ľudí dostalo prvú dávku. Počet zaočkovaných tak prekročil už 6,07 milióna, z nich vyše 5,8 milióna dostalo dve dávky a takmer 2,2 milióna aj tretiu dávku vakcíny.

9:00 Plošný zákaz verejných bohoslužieb Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nepovažuje za primeraný v situácii, keď zostáva množstvo iných oblastí života otvorených. Vo svojom vyhlásení publikovanom Tlačovou kanceláriou KBS žiada o jeho najskoršie odvolanie. Biskupi tak reagovali na tlačový brífing, na ktorom bol oznámený nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb. Opätovný lockdown je pre KBS veľkým sklamaním.

kostol omša Koronavírus Čítajte viac Opätovný lockdown je pre katolíckych biskupov veľkým sklamaním

7:58 Laboratória odhalili v Českej republike za posledných 24 hodín ďalších 18 004 nakazených koronavírusom. Hospitalizovaných je 5886 ľudí s covidom a takmer 850 z nich je vo vážnom stave. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Na nové maximum sa vyšplhala aj sedemdňová incidencia – zo 100 000 obyvateľov sa za uplynulý týždeň nakazilo 1097 z nich. Oproti minulej strede (819) ide o takmer 34 percentný nárast. Ministerstvo eviduje za stredu zatiaľ 33 úmrtí súvisiacich s covidom, toto číslo však ešte môže rásť. Za utorok bolo hlásených dovedna 104 úmrtí, deň predtým 102.

Spravodajský server iDNES.cz zároveň informoval, že z Prahy vyrazila okolo 06.30 h veľkokapacitná sanitka, ktorá má z Brna priviezť desať covidových pacientov napojených na kyslík. Dôvodom sú preťažené brnianske nemocnice, priblížil na Twitteri pražský primátor Zdeněk Hřib.

6:20 Na Slovensku platí od štvrtka na 90 dní núdzový stav. Najmenej na dva týždne sa zatvára, aby malo lepšie Vianoce. Zákaz vychádzania má viaceré výnimky, školy zostávajú otvorené.

Od 25. novembra od 5. ráno do 1. v noci nasledujúceho dňa platí zákaz vychádzania, obmedzenia platia do 9. decembra. Večerný zákaz vychádzania bude od 20. hodiny, dovtedy platí viacero výnimiek.

Eduard Heger, Igor Matovič, Ján Mikas Čítajte viac Lockdown made in Slovakia. Čo je povolené a čo zakázané

6:10 V Nemecku za posledný deň zomrelo 351 nakazených a pandémia COVIDU-19 už má v krajine spolu 100 119 obetí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zo štvrtkového rána. Zdravotníci za posledný deň zachytili 75 961 pozitívnych testov. Prvýkrát tento údaj prekonal hranicu 70-tisíc a je zároveň najvyšší od začiatku pandémie, uviedla DPA.

Všetky ukazovatele v Nemecku vykazujú rekordne nepriaznivé hodnoty. Popri najvyššom počte novo nakazených prudko stúpa aj incidencia. V krajine s 83 miliónmi obyvateľov je teraz sedemdňová incidencia 419,7 nakazených na 100 000 obyvateľov; pred týždňom to bolo 336,9 a pred mesiacom 110,1 infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Nemocnice v niektorých spolkových krajinách už sú také vyťažené, že budú nevyhnutné prevozy pacientov, varoval už v pondelok Gernot Marx, hovorca nemeckých lekárov pracujúcich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V stredu vstúpil v Nemecku do platnosti nový zákon o potieraní infekčných chorôb, ktorý na pracoviskách či vo verejnej doprave zavádza povinnosť predkladať doklad o očkovaní, prekonaní choroby alebo teste. Neočkovaní zamestnanci musia mať na pracovisku negatívny test na koronavírus, samotestovanie pod dozorom zamestnávateľov už nie je možné.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus