Odborníci: Lockdown nie je cesta, zaočkovanosť musíme zvýšiť o 30 %

Potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť proti ochoreniu COVID-19 o 30 percent. Uviedla to v mene konzília odborníkov na pravidelnej tlačovej konferencii k epidemickej situácii primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre Alena Koščálová.

25.11.2021 16:35 , aktualizované: 17:02
konzílium Foto: ,
Konzílium odborníkov informuje vo štvrtok 25. novembra o aktuálnej epidemickej situácii.
debata (942)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Dodala, že lockdown nie je cesta, po ktorej chceme ísť dlhodobo. Ide len o krajné a dočasné riešenie. Jediným nástrojom, ktorý nás podľa jej slov vyvedie z pandémie, je očkovanie.

VIDEO: Konzílium odborníkov o lockdowne.
Video

„Lockdownom sledujeme výrazné obmedzenie mobility a limitáciu sociálnych kontaktov na nevyhnutné minimum. Cieľom opatrení je, aby sa spomalilo šírenie vírusu a potom následne s odstupom sa postupne znížil aj nápor na nemocnice, ktorý však nepríde hneď,” doplnila Koščálová.

Podľa Koščálovej by by mal v budúcnosti COVID automat výrazne favorizovať zaočkovaných a tých, ktorí ochorenie prekonali. Nová verzia COVID automatu ešte nebola predstavená verejnosti, tým pádom ani schválená žiadnym orgánom či vládou. „Veríme, že po ukončení lockdownu pôjdeme touto cestou,” dodala Koščálová na margo toho, kedy by mohol začať platiť.

Dva- až trikrát za týždeň

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu a členka konzília Elena Prokopová požiadala zamestnávateľov, zamestnancov aj malé firmy, aby testovali nezaočkovaných zamestnancov dva až trikrát do týždňa. Podľa vládou prijatých opatrení je momentálne nutné testovať zamestnancov antigénovým testom raz do týždňa.

testovanie, AG test, PCR, Čítajte viac Prvý deň lockdownu. Zamestnávatelia žiadajú jasné inštrukcie

Prokopová tiež zdôraznila, že k uvoľňovaniu opatrení sa pristúpi čo najskôr, ako to bude možné. „Bude to však uvoľnenie pre očkovaných a pre prekonaných, teda tých, ktorí nezapĺňajú nemocnice,“ skonštatovala.

Rovnako poprosila mamičky s malými deťmi, ktoré majú možnosť nedať deti do škôlky, aby radšej obmedzili kontakty a nechali dieťa doma, a to nielen pre COVID-19, ale aj pre iné infekcie.

Najmä medzi deťmi

Infekcia sa šíri najmä medzi školopovinnými deťmi, ktoré tvoria asi 25 % všetkých nových prípadov. Naďalej rastú počty ľudí pozitívne testovaných na prítomnosť koronavírusovej infekcie, hospitalizovaných s COVID-19 aj úmrtí. Informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz na Ministerstve zdravotníctva SR Matej Mišík.

palacinkáreň Čítajte viac Pre zúfalstvo ostali otvorení. Po palacinkárni čelia v Humennom sankciám ďalšie prevádzky

Už dva dni po sebe PCR testy odhalili cez 10-tisíc nových nákaz, priemerne denne pritom umiera 60 ľudí. Spomedzi nových prípadov tvoria asi 81 % nezaočkovaní ľudia. Podľa Mišíka regionálne úrady verejného zdravotníctva spracovali za minulý týždeň 60-tisic takýchto prípadov. Vozidlá záchrannej zdravotnej služby aktuálne evidujú 400 výjazdov denne ku COVID pacientom. Najviac ich je v Prešovskom a Košickom kraji, najmenej zase v Nitrianskom.

Do nemocníc sa v minulom týždni prijalo 340 pacientov s ochorením COVID-19, ide o približne rovnaký počet, aký zaznamenali aj týždeň predtým. Klesá tiež priemerný vek pacientov, ktorí musia byť prijatí do nemocnice. Za posledný mesiac bolo hospitalizovaných 7 600 nezaočko­vaných pacientov a 1 775 zaočkovaných. „Vidieť výrazný rozdiel v incidenciách medzi zaočkovanými a neozaočkovanými tak pri úmrtiach, ako aj pri hospitalizáciách. Napríklad, vo vekovej kategórii 60 rokov je až 13-násobne väčšie riziko úmrtia u osôb, ktoré sú nezaočkované,” doplnil Mišík.

Pozitívne správy sa týkajú očkovania. Uplynulý týždeň bolo podaných 46-tisíc prvých dávok, z toho 13-tisíc ľuďom vo veku nad 50 rokov, ktorí patria k rizikovej skupine obyvateľov. Ide tak výrazný nárast oproti predchádzajúcim týždňom. Tretia dávka bola v minulom týždni podaná 77-tisícom ľudí.

Banska Bystrica malovanie krizov obete Čítajte viac Zomierajú najmä starší a nezaočkovaní. V októbri covidu podľahlo 429 ľudí
942 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #lockdown