Korčok v Ide o pravdu: Tisíce ruských vojakov blízko ukrajinskej hranice nás znepokojujú

V krajinách EÚ sú veľké rozdiely v počte zaočkovaných ľudí, Slovensko patrí medzi najhoršie. „Nemôžem sa pozerať na opozíciu, ktorá manipuluje ľudí, a odrádza ich od očkovania,“ povedal v relácii Ide o pravdu Ivan Korčok (SaS), minister zahraničných vecí.

25.11.2021 20:00
debata (789)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ivana Korčoka v relácii Ide o pravdu.

Video

Slovenská vláda schválila v stredu dvojtýždňový lockdown a núdzový stav. Mimoriadne opatrenia podporili aj ministri SaS, proti bola ministerka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Kabinet chce sprísnenými opatreniami stabilizovať situáciu v nemocniciach, a zabrániť škodám v ekonomike. Stále zdôrazňuje potrebu zvýšenia počtu zaočkovaných ľudí, ktorých počet je v rámci EÚ veľmi nízky.

Odmietavé stanovisko k očkovaniu má viacero opozičných politických strán. „Nemôžem sa pozerať na to, ako opozícia zahmlieva, motá a manipuluje s ľuďmi. A odrádza ich od očkovania,“ povedal v relácii Ide o pravdu Ivan Korčok (nom. SaS), minister zahraničných vecí.

Oceňuje prínos únie čo sa týka zabezpečenia dostatočného počtu vakcín pre všetky členské štáty. Rovnako za pozitívum považuje ambiciózny Plán obnovy a odolnosti, ktorý má pomôcť naštartovať krajiny po pandémii. Na otázku, či Slovensko schváli potrebné reformy, ktoré sú podmienkou pre prísun finančnej podpory, odpovedal šéf diplomacie jednoznačne: „Musia prejsť, je to zodpovednosť vlády.“

Slovenská diplomacia sa intenzívne zaoberá napätím na poľsko – bieloruskej hranici, kde sú sústredené stovky migrantov. Prichádzajú z Bieloruska, ktoré ich presuny realizuje.

„Diktátorský režim Alexandra Lukašenka nemá zábrany, a manipuluje nevinnými ľuďmi,“ povedal Korčok. Súhlasí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, že migračná kríza je snahou destabilizovať úniu. „Tento trik ale nevyšiel,“ dodal. Dôvodom je podľa neho zastavenie leteckej prepravy migrantov, ktoré v týchto dňoch urobili konkrétne štáty a letecké spoločnosti.

Šéf diplomacie neodmieta extrémne riešenie, akým je postavenie plota na inkriminovanom hraničnom území. „Na extrémnu situáciu je potrebné reagovať núdzovým riešením,“ konštatoval.

Korčok sa nevyhol ani napätiu na spoločnej rusko-ukrajinskej hranici, kde sa podľa ukrajinských spravodajských služieb má sústrediť okolo 100 tisíc ruských vojakov. Viackrát ale minister zdôraznil, že v tomto prípade „treba vážiť slová“.

Postoj slovenskej diplomacie je jasný: „Teritoriálna integrita a suverenita je kľúčový princíp.“ Na úvahy, že Rusko môže pripravovať inváziu na Ukrajinu, reagoval Korčok ako skúsený diplomat: „Je to dôvod na znepokojenie. Lebo nepoznáme dôvody.“

Aké sú vzťahy Slovenska s Maďarskom? Prečo minister Korčok jasne a razantne vystúpil proti nedávnym snahám Budapešti skupovať slovenskú pôdu? Čo si myslí o novej nemeckej vláde a budúcnosti Európy? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

© Autorské práva vyhradené

789 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Ide o pravdu