Vírus dáva Európe ťažké rany, rakúsky lockdown ešte nezabral

Rakúsko má za sebou už štyri dni s prísnou uzáverou krajiny, vysoký rast počtu infikovaných zatiaľ pokračuje. V druhom novembrovom týždni zomrelo v Rakúsku o tretinu viac ľudí ako v období pred pandémiou.

26.11.2021 06:15 , aktualizované: 23:00
vírus, Portugalsko Foto: ,
Žena s rúškom v Lisabone. Aj zaočkované Portugalsko sa má na pozore - zaznamenalo najvyšší denný počet infekcií od júla a tak sprísňuje opatrenia.
debata (156)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila novoobjavený variant koronavírusu B.1.1.529 za „variant vyvolávajúci znepokojenie“ a premenovala ho na omikron, teda podľa pätnásteho písmena gréckej abecedy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Na základe predložených dôkazov svedčiacich o neblahej zmene v epidemiológii COVID-19… WHO označila B.1.1.529 za variant vyvolávajúci obavy s názvom omikron,“ uviedla organizácia v tlačovej správe.

WHO ďalej spresnila, že prvá známa potvrdená infekcia variantom omikron pochádza zo vzorky odobratej 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Svetová zdravotnícka organizácia ľuďom opätovne odporučila, aby prijali opatrenia na zníženie rizika ochorenia COVID-19 vrátane nosenia rúšok, zvýšenej hygieny rúk a fyzických rozostupov. Okrem toho WHO pripomína potrebu lepšieho vetrania vnútorných priestorov a vyhýbanie sa preplneným priestorom. Organizácia v neposlednom rade odporučila očkovanie schválenými vakcínami.

22:12 Spojené štáty v piatok oznámili, že preventívne obmedzujú cestovanie z ôsmich juhoafrických krajín. Dôvodom sú obavy z nového variantu koronavírusu, zisteného v Juhoafrickej republike (JAR). Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Cestovanie bude od pondelka 29. novembra vo väčšine prípadov zakázané z Botswany, Eswatini (bývalé Svazijsko), JAR, Lesotha, Malawi, Mozambiku, Namíbie a Zimbabwe. Pre AFP to uviedol nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ administratívy prezidenta Joea Bidena.

Z týchto ôsmich krajín budú môcť pricestovať iba občania USA a obyvatelia s trvalým pobytom v USA, dodal predstaviteľ.

Neskôr oznámenie potvrdil na sociálnej sieti aj samotný šéf Bieleho domu. A doplnil, že toto preventívne opatrenie bude platiť dovtedy, kým nebude k dispozícii viac faktov o novom variante.

22:11 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok uviedol, že liek proti ochoreniu COVID-19 vyvinutý americkou farmaceutickou spoločnosťou MSD je pri liečbe ochorenia účinný. Informovala to tom agentúra AFP.

V piatok zverejnenú správu majú brať do úvahy experti FDA, ktorí v utorok rozhodnú, či molnopiravir schvália na núdzové použitie.

Jeho schválenie by podľa analytikov predstavovalo veľký krok vpred v boji s pandémiou. Zdravotníci by mali nový účinný nástroj na pomoc nakazeným osobám.

FDA však vo svojej správe upozornil, že tento liek s účinnou látkou molnupiravir by nemali užívať tehotné ženy. V ich prípade možné priaznivé účinky neprevážia nad rizikami.

21:33 Holandsko od nedele sprísni reštrikcie prijaté proti šíreniu nového koronavírusu. Bary, reštaurácie a obchody tak budú musieť zatvoriť skôr. Dôvodom sú vysoké počty nových prípadov infekcie. Oznámil to v piatok holandský premiér Mark Rutte, ktorého citovala agentúra AFP.

„Od nedele bude celé Holandsko v čase od 17.00 h do 5.00 h uzatvorené,“ povedal Rutte.

„Musíme byť realisti, denné údaje sú stále príliš vysoké,“ dodal s odkazom na počty nových prípadov nákazy, keď počet denných infekcií sa pohybuje nad 20-tisíc.

Obchody s iným než nevyhnutným tovarom mali doteraz otvorené do 18.00 h a stravovacie zariadenia do 20.00 h.

Zákazníci musia po novom nosiť rúška a dodržiavať minimálne 1,5-metrové rozstupy, čo znamená, že kaviarne, kiná či divadlá budú musieť fungovať so zníženou kapacitou.

Školy zostanú otvorené aj napriek tomu, že najväčší nárast počtu prípadov infekcií je u detí.

V Holandsku platí od 13. novembra čiastočný lockdown. K jeho rozšíreniu prichádza v čase, keď nemocnice varujú, že sú preťažené.

21:08 Kanada v piatok oznámila, že zakazuje vstup cudzích štátnych príslušníkov, ktorí za posledných 14 dní cestovali cez južnú Afriku. Kanada tak reaguje na objavenie nového variantu koronavírusu označeného gréckym písmenom omikron, ktorý vyvoláva vo svete obavy a donútil mnoho krajín zaviesť cestovné zákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kanadská vláda takisto uviedla, že pre všetkých Kanaďanov, ktorí posledných 14 dní cestovali do južnej Afriky, bude testovanie povinné. Testovaní budú pri príchode do Kanady a musia ísť tiež do karantény, ak nebudú mať negatívny výsledok testu.

21:05 Slovinské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo Slovincom, ktorí sú v súčasnosti v Juhoafrickej republike (JAR), aby sa čo najskôr vrátili do vlasti a sledovali situáciu, keďže čoraz viac štátov zavádza obmedzenia pre pasažierov prichádzajúcich z tejto oblasti. Výzva ministerstva súvisí s novým variantom koronavírusu, zisteným v JAR. Informácie priniesla slovinská tlačová agentúra STA.

Pasažierom plánujúcim cestu do krajín, kde zistili nový variant koronavírusu doteraz označovaný ako B.1.1.529, odporúčajú slovinské úrady odložiť alebo zrušiť cestu, ak nie je nevyhnutná.

19:54 Pandémia koronavírusu má dramatické dôsledky na boj s HIV, pretože sa od liečby tejto infekcie odkláňajú ľudské a finančné zdroje, oslabujú sa programy prevencie a narušuje sa zásobovanie potrebami. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Boj proti HIV a AIDS však napredoval po celom svete príliš pomaly aj pred vypuknutím pandémie koronavírusu, uviedli v piatok na tlačovej konferencii Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) a ďalšie humanitárne organizácie.

Podľa UNAIDS ľuďom nakazeným vírusom HIV hrozí dvakrát väčšie riziko smrti na ochorenie COVID-19 v porovnaní s bežným obyvateľstvom. Väčšina ľudí žijúcich s HIV pritom stále nemá prístup k vakcínam proti koronavírusu.

16:47 Európska únia nahradí od budúceho roka súčasný mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín proti koronavírusu novým nástrojom. Informovala o tom Európska komisia v piatok v oficiálnej tlačovej správe. Exekutíva EÚ tento mechanizmus zaviedla v januári po spore s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Platnosť mechanizmu sa má skončiť 31. decembra tohto roka.

Hovorkyňa eurokomisie Dana Spinantová oznámila, že kontrolný mechanizmus bude od 1. januára 2022 nahradený „novým monitorovacím mechanizmom“, ktorý bude Európskej komisii poskytovať včasné a špecifické informácie o vývoze vakcín.

Spinantová dodala, že EÚ je najväčším svetovým poskytovateľom vakcín proti covidu. Od decembra minulého roka vyviezla viac ako 1,3 miliardy dávok do viac ako 150 krajín. EÚ má uzavreté predbežné dohody o nákupe až 4,6 miliardy dávok.

V EÚ je v súčasnosti plne zaočkovaných 68 percent z celkového počtu 445 miliónov obyvateľov. Najviac zaočkovaných, až 93 percent, má Írsko. Nasledujú Portugalsko a Malta s 92 percentami. Najmenej, len 29 percent obyvateľov, je zaočkovaných v Bulharsku. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok (23. novembra) zverejnila Európska komisia na Twitteri.

16:44 Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín začne budúci pondelok rokovania s ruskými partnermi o začatí povoľovacieho procesu jednozložkovej očkovacej látky Sputnik Light proti covidu v Maďarsku. Na tlačovej konferencii v meste Obninsk v centrálnom Rusku to v piatok povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister na tlačovej konferencii vysielanej naživo na svojom účte na Facebooku povedal, že okrem prípravy licenčnej výroby vakcíny Sputnik V v Maďarsku od konca budúceho roka rokoval s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom aj o možnosti aplikácie očkovacej látky Sputnik Light. „Táto vakcína dosahuje vynikajúce výsledky aj vo forme tretej dávky,“ zdôraznil Szijjártó.

Muraško dodal, že Sputnik Light pôvodne vyvinuli pre deti. „Prebieha proces kontroly kvality, ktorý potrvá ešte tri týždne, potom ho plánujeme podávať tínedžerom,“ spresnil ruský minister v súvislosti s vakcínou, ktorú zaregistrovalo Rusko v máji. (tasr)

16:10 Koaličný poslanec parlamentu Roman Foltin (SaS) vyzval vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), aby zintenzívnilo boj proti covidu. Ako napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, boj s koronavírusom musí byť intenzívnejší aj vo verejnoprávnych médiách.

„Je na mieste, aby RTVS vysielala skutočné zábery z covidových oddelení a reálny pohľad na utrpenie pacientov. Aj toto je jedna z možností, ako zvýšiť záujem o očkovanie a vyvrátiť presvedčenie podaktorých, že sa jedná len o akúsi ,chrípočku'," priblížil.

Denné reportáže z nemocníc by podľa neho mohli zvýšiť objektívne informovanie o aktuálnej situácii. „Som presvedčený o tom, že televízia má obrovský vplyv najmä na staršiu generáciu, ktorá je najviac ohrozená koronavírusom. Aj z tohto dôvodu vyzývam RTVS, aby konalo," dodal Foltin.

RTVS v reakcii na to uviedla, že od vypuknutia pandémie aktívne prispieva k boju proti koronavírusu. „Len samotné Spravodajstvo RTVS prinieslo v období pandémie naživo desiatky najdôležitejších tlačových besied, množstvo mimoriadnych správ a špeciálnych relácií venovaných pandémii, ako aj jej dopadom na obyvateľov. Tiež iniciovalo a následne aj vykonalo niekoľko osvetových kampaní so zapojením všetkých redaktorov a moderátorov, napríklad v kampani Noste rúška, Zostaňte doma či Zostaňte zodpovední," ozrejmila hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Doplnila, že telerozhlas sa vo vysielaní aj v súčasnosti dlhodobo venuje téme vakcinácie, odbúravaniu nedôvery verejnosti a vyvracaniu nepravdivých a zavádzajúcich informácií. „Téme očkovania sa venujeme na pravidelnej báze nielen v spravodajstve, ale aj v diskusiách s odborníkmi a téma dlhodobo rezonuje aj v mnohých ďalších televíznych formátoch," konštatovala Pivarčiová. (sita)

16:05 Český prezident Miloš Zeman plánuje vymenovať šéfa strany ODS a koalície Spolu Petra Fialu za predsedu novej vlády v nedeľu. Zeman mal pritom vo štvrtok pozitívny test na koronavírus, nemá však žiadne príznaky. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová však Českému rozhlasu v piatok povedala, že Zeman musí byť počas nasledujúcich dvoch týždňov v karanténe.

Svrčinová uviedla, že prezidentská kancelária s ňou podmienky vymenovania nového premiéra neprediskutovala. Výnimky z izolácie podľa nej nie sú možné.

Miloš Zeman Čítajte viac Zeman chce vymenovať Fialu za premiéra v nedeľu, hlavná hygienička nesúhlasí

15:09 Európa má prvý potvrdený prípad infekcie mutáciou koronavírusu známou ako B.1.1.529. V pi­atok ju detekovali u nezaočkovanej pacientky vo fakultnej nemocnici v belgickom meste Leuven.

Koroanavírus / Covid / Čítajte viac Nová mutácia koronavírusu je už v Európe

14:53 Piatim percentám Slovákov vo veku 16 až 35 rokov sa pre pandémiu nového koronavírusu veľmi zhoršil psychický stav. Spokojní nie sú ani s aktuálnou politicko-spoločenskou situáciou. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti Median SK o „Psychickom zdraví a spokojnosti mladých“.

Z opýtaných 11 percent uviedlo, že zaznamenali výrazné zhoršenie ich psychického zdravia. Približne štvrtina pocítila isté zhoršenie a 55 percent mladých Slovákov deklaruje len malé alebo žiadne zhoršenie.

Dosahy pandémie na psychické zdravie uvádzali častejšie ženy, ďalej mladší vo veku 16 až 25 rokov alebo obyvatelia Trenčianskeho, Bratislavského a Nitrianskeho kraja. Slováci v tejto vekovej kategórii najčastejšie deklarujú nespokojnosť s politickou situáciu a so spoločnosťou, v ktorej žijú. Naopak spokojnosť deklarujú častejšie v oblasti vlastného zdravia alebo práce a štúdia.

Veľmi vážne alebo výrazné zhoršenie deklarovali mladí, ktorí uvádzali častejšie voľbu strán Republika, KDH alebo Progresívne Slovensko. Naopak, tí ktorí necítia žiadne alebo len malé zhoršenie, častejšie deklarujú voľbu strán Aliancia, ĽSNS, SaS alebo OĽaNO. Prieskum realizovala spoločnosť na reprezentatívnej vzorke 1001 respondentov vo veku od 16 do 35 rokov od 18. do 22. októbra. (tasr)

**14:48 ** Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave od pondelka obmedzuje prezenčnú formu vyučovania na všetkých stredných školách a na druhom stupni základných škôl.

Škola / Študent / Deti / Čítajte viac V Rožňave budú učiť iba na prvom stupni

14:46 Belgická vláda zaviedla v piatok nové epidemiologické obmedzenia, ktoré budú platiť nasledovné tri týždne. V snahe obmedziť medziľudské kontakty, predísť ďalšiemu šíreniu nákazy a dostať tak pod kontrolu štvrtú vlnu koronavírusu nariadila napríklad skoršie zatváranie barov, či úplne zatvorenie nočných klubov v krajine.

„Sme konfrontovaní so situáciou, ktorá je momentálne ešte horšia, než bol len pred dvoma týždňami najpesimistickejší odhad odborníkov,“ povedal na tlačovej konferencii belgický premiér Alexander De Croo s tým, že miestne zdravotníctvo je pod čoraz väčším tlakom.

K sprísneniu opatrení pristúpila vláda len týždeň po tom, ako zaviedla predošlý balík reštrikcií, ktorými rozšírila (na viac miest) povinnosť nosiť rúška a vo väčšom rozsahu nariadila aj prácu z domu.

V súlade s najnovšími obmedzeniami, sa budú musieť vianočné trhy, bary, reštaurácie, a ďalšie podobné zariadenia vrátane kultúrnych podujatí zatvárať o 23.00 h, pričom za jedným stolom bude môcť sedieť maximálne šesť ľudí. Zakázané budú súkromné oslavy a zhromaždenia, s výnimkou svadieb a pohrebov. (reuters, tasr)

13:58 Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech skúma, ako jej vakcína proti koronavírusu, ktorú vyvinula v spolupráci so spoločnosťou Pfizer, chráni pred novým variantom B.1.1.529 zisteným v južnej Afrike. „Viac údajov z laboratórnych testov očakávame najneskôr do dvoch týždňov. Tieto údaje poskytnú viac informácií o tom, či B.1.1.529 môže byť variantom, ktorý si bude vyžadovať úpravu našej vakcíny, ak sa rozšíri globálne,“ informoval hovorca spoločnosti BioNTech.

O rýchlej možnosti úpravy vakcíny Sputnik V na nový variant SARS-CoV-2 v piatok informoval aj Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu priamych investícií, ktorý zodpovedá za marketing a predaj proticovidovej vakcíny Sputnik V v zahraničí. „Vakcínu vieme rýchlo prispôsobiť novému variantu koronavírusu, ak je to potrebné,“ povedal Dmitrijev v rozhovore pre televíziu RT.

koronavírus Čítajte viac Svet sa obáva nového mutanta. Celec: Je zrejme infekčnejší ako delta

Poradcovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) organizujú v piatok osobitné zasadnutie, na ktorom – v režime videokonferencie – zhrnú informácie o novom variante koronavírusu a rozhodnú, či ho WHO bude monitorovať ako variant vyvolávajúci „záujem“ alebo „obavy“.

Variant B.1.1.529 už ovplyvnil situáciu na akciových trhoch a viedol Európsku úniu k odporúčaniu pozastaviť lety do južnej Afriky. Maria Van Kerkhove, technická riaditeľka WHO pre koronavírus, v rozhovore na sociálnych sieťach vo štvrtok priznala, že o novom variante „zatiaľ veľa nevieme“.

Spresnila, že tento variant má veľké množstvo mutácií, čo vyvoláva obavy z ich vplyvu na vlastnosti vírusu. Zatiaľ identifikovali menej ako 100 úplných genómových sekvencií tohto variantu, povedala. Spresnila, že bude „trvať niekoľko týždňov, kým pochopíme, aký vplyv má tento variant napríklad na akékoľvek potenciálne vakcíny“. Dodala, že vplyv nového variantu na vakcíny proti covidu môže byť známy až o niekoľko týždňov. (tasr, rt.com)

13:34 Minister financií Igor Matovič navrhol ľudí nad 60 rokov odmeniť za očkovanie proti covidu poukazom vo výške 500 eur. Poukaz bude možné preniesť na iného člena rodiny a dostane ho ten, kto sa dá zaočkovať do Vianoc – buď preočkovať treťou dávkou, alebo stihne aspoň prvú dávku ešte pred Vianocami.

Bratislava politika NRSR vláda premiér Čítajte viac Matovič obišiel Sulíka a núka ľuďom nad 60 rokov za očkovanie 500 eur

13:29 Lockdown iba spomalí šírenie nákazy novým druhom koronavírusu – riešením je tretia dávka očkovacej látky proti covidu, vyhlásil v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zároveň však zdôraznil, že v súvislosti s epidemiologickou situáciou nevylučuje ani sprísnenie opatrení.

K aktuálne rastúcej štvrtej vlne koronavírusovej pandémie v Maďarsku premiér povedal, že lekári a zdravotníci podávajú hrdinský výkon a zatiaľ situáciu zvládajú. Orbán hovoril aj o úprave miezd pracovníkov zdravotníctva a dodal, že prostriedky na to sú. „Máme postele, máme pľúcne ventilátory a zatiaľ aj personálu je dostatok. Všetci podávajú nadľudský výkon, aby zdravotníctvo neskolabovalo,“ povedal ministerský predseda.

Kapacity zdravotníctva, ktoré je v čase epidémie možné zmobilizovať, sú v Maďarsku podľa jeho slov rádovo väčšie než v krajinách západnej Európy. „Tieto kapacity by sme mali zachovať ako núdzovú rezervu aj pre budúcnosť,“ vyhlásil Orbán.

Maďarská vláda 18. novembra rozhodla o sprísnení epidemiologických opatrení. V uzatvorených priestoroch je tak od 20. novembra opäť povinné nosenie rúška a hromadné podujatia nad 500 osôb budú môcť navštevovať len osoby s očkovacím preukazom, prípadne s potvrdením o prekonaní nákazy novým druhom koronavírusu. (tas­r)

13:13 Napriek tomu, že Portugalsko má najvyššiu zaočkovanosť obyvateľstva proti covidu, necelé dva mesiace po zrušení väčšiny pandemických obmedzení úrady opäť zavádzajú nevyhnutné opatrenia. Ako uviedol premiér António Costa, nedávny nárast prípadov koronavírusu prinútil tamojšiu vládu konať. Zároveň však poznamenal, že v Portugalsku nezaznamenali taký prudký nárast infekcií ako v iných európskych krajinách.

Od 1. decembra bude v uzavretých priestoroch v Portugalsku opäť povinné nosenie rúšok. Pri vstupe do reštaurácií, kín a hotelov bude potrebné preukázať sa digitálnym certifikátom dokazujúcim očkovanie alebo zotavenie sa z ochorenia. Dokonca i zaočkované osoby budú musieť mať negatívny test, aby mohli navštíviť nemocnice, domovy dôchodcov, športové podujatia, bary a diskotéky.

Okrem týchto pravidiel bude musieť každý, kto priletí zo zahraničia, predložiť negatívny výsledok testu. Vláda taktiež odporučila pravidelné samotestovanie a prácu z domu vždy, keď to bude možné. Costa zavedenie opatrení zdôvodnil tým, že sa blíži zima, ktorá so sebou pravidelne prináša viac infekcií dýchacích ciest. Navyše počas Vianoc budú rodiny v bližšom kontakte ako obvykle.

V Portugalsku vo štvrtok evidovali 3 150 nových prípadov koronavírusu. V nemocniciach leží 691 osôb, no úrady tvrdia, že zdravotnícky systém funguje bez výraznejších problémov.

Ľudia v Portugalsku sú tradične priaznivo naklonení očkovaniam, čo uľahčilo vakcinačnú kampaň proti koronavírusu. Zaočkovanosť proti osýpkam, mumpsu a ružienke je v Portugalsku na úrovni 95 %, čo predstavuje jedno z najvyšších čísel v rámci EÚ. V Portugalsku navyše neexistuje žiadny výrazný antivakcinačný odpor zo strany obyvateľov. (sita, ap)

13:12 Izraelský premiér Naftali Bennett v piatok vyhlásil, že jeho krajina je na pokraji vyhlásenia núdzového stavu. Vyhlásenie prišlo po tom, čo sa Bennett stretol s odborníkmi, aby prerokoval, ako najlepšie reagovať na nový variant koronaviru, ktorý sa objavil v Juhoafrickej republike a ktorý premiér označil za nákazlivejší ako mutáciu delta.

„Teraz sme na pokraji núdzového stavu,“ uviedol Bennett podľa vyhlásenia premiérskej kancelárie. „Našou hlavnou zásadou je konať rýchlo, dôrazne a hneď,“ doplnil. Izrael v piatok oznámil, že sa v krajine preukázal prvý prípad nového variantu koronaviru. Odhalený bol u človeka, ktorý pricestoval z Malawi. (reuters, čtk)

12:46 Lietadlá nemeckej armády začnú v piatok pomáhať pri prevoze pacientov na jednotky intenzívnej starostlivosti. „Situácia je dramaticky vážna, vážnejšia ako kedykoľvek v doterajšom priebehu pandémie,“ povedal novinárom v Berlíne nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Minister uviedol, že Nemecko musí zorganizovať rozsiahly prevoz pacientov v rámci krajiny, a to prvý raz odvtedy, ako začiatkom roku 2020 vypukla pandémia.

Nemocnice na juhu a východe Nemecka varujú, že už takmer nemajú voľné lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti v dôsledku veľkého počtu pacientov s vážnym priebehom covidu.

Zdravotníci prevážajú pacienta s koronavírusom... Foto: SITA/AP, Philippe Desmazes
Lietadlo / Prevoz covid pacientov / Koronavírus / Covid / Zdravotníci prevážajú pacienta s koronavírusom z francúzskeho letiska Lyon-Bron, november 2020

V súvislosti s novým variantom koronavírusu, ktorý sa šíri v Juhoafrickej republike, šéf nemeckého rezortu zdravotníctva povedal, že letecké spoje prichádzajúce z tejto krajiny do Nemecka budú môcť dopravovať len nemeckých občanov.

Cestujúci budú musieť ísť po príchode do 14-dňovej karantény bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie, povedal Jens Spahn. „Posledná vec, ktorú potrebujeme, je prinesenie nového variantu, ktorý spôsobí ešte viac problémov,“ dodal. (sita, ap)

12:13 Na Slovensku je zaočkovaných druhou dávkou vakcíny proti covidu k piatku 95 detí vo veku od piatich do 11 rokov. Prvú dávku má 267 detí v tejto vekovej kategórii, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 84 896 detí vo veku od 12 do 17 rokov a druhou dávkou vakcíny 74 493 mladých v tejto vekovej kategórii. Rezort zdravotníctva v tejto súvislosti uviedol, že na Slovensku je možné aktuálne očkovať deti od piatich do 11 rokov s presne určenými diagnózami.

Vakcína / Očkovanie / Pfizer / Čítajte viac EMA schválila vakcínu od Pfizeru pre 5- až 11-ročné deti

„Cieľom je ich ochrana pred vážnym priebehom ochorenia Covid-19 z dôvodu ich primárneho ochorenia. Zaočkovať sa môže aj ich súrodenec, a to z dôvodu prípadnej nákazy a následného ohrozenia svojho chorého súrodenca,“ doplnila Eliášová s tým, že takýchto detí bolo doteraz zaočkovaných 267. Očkujú sa v troch špecializovaných centrách – v Bratislave, Martine a v Košiciach.

Ministerstvo tiež hovorí, že pozorne sleduje trendy a registruje rozhodnutie Európskej liekovej agentúry (EMA) týkajúce sa očkovania. Slovensko v predstihu avizovalo záujem v prípade schválenia očkovania pre všetky deti, teda nielen pre tie, ktoré majú vážne ochorenie. Slovensko tak bude mať vakcíny pre deti k dispozícii už ku koncu tohto roka. „V najbližších týždňoch budeme nastavovať logistiku a následne budeme včas o detailoch informovať,“ dodala Eliášová. (tasr)

12:01 Karikatúra 26.11.2021 (Kamenský)

Kamenský, 26. 11. 2021

11:00 Taliansko, Nemecko či Británia oznámili obmedzenia pre cestujúcich z Juhoafrickej republiky a okolitých štátov po tom, čo tam detegovali nový, rýchlo mutujúci variant koronavírusu známy ako B.1.1529. Nový variant má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa virológov predstavuje „vážny problém“ oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

koronavírus Čítajte viac Svet sa obáva nového mutanta. Celec: Je zrejme infekčnejší ako delta

10:42 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 11 871 nakazených koronavírusom a v súvislosti s covidom zomrelo 162 pacientov, informoval operačný štáb. Premiér Viktor Orbán pre vysoký záujem avizoval predĺženie vládnej kampane týždňa očkovania.

Aktuálne má potvrdenú nákazu 172 488 osôb. V nemocničnom ošetrení je 6 913 chorých s covidom, z nich 695 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

V rámci prebiehajúcej vládnej kampane týždňa očkovania, ktorý sa začal v pondelok a potrvá do nedele, zaočkovali už 527-tisíc ľudí, z ktorých 63-tisíc doposiaľ nebolo vôbec očkovaných. Ostatní dostali druhú a 435-tisíc z nich aj tretiu dávku vakcíny.

Vzhľadom na úspech kampane premiér Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že očkovací týždeň predĺžia o ďalší jeden týždeň.

Bilanciou koronavírusovej pandémie, ktorej štvrtá vlna v Maďarsku je aktuálne na vzostupe, je 1 068 888 infi­kovaných a 33 866 úmrtí. Zaočkovaných v tejto desaťmiliónovej stredoeurópskej krajine je doposiaľ takmer 6,1 milióna ľudí, dve dávky očkovacej látky dostalo vyše 5,2 milióna a tri dávky takmer 2,3 milióna z nich. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:20 Z celkového počtu 5 287 594 podaných vakcín proti covidu prijal Štátny ústav pre kontrolu liečiv doposiaľ 9 125 hlásení podozrení na nežiaduce účinky, čo predstavuje necelých 0,2 percenta. Každý má možnosť nahlásiť podozrenie na nežiaduci účinok.

Štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiada ďalšie informácie od odosielateľa. Objektívnejšie hlásenia z odborného hľadiska prijíma ústav od odbornej verejnosti, teda od zdravotníckych pracovníkov.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac Nežiaduce účinky sa dosiaľ prejavili u 0,2 percenta zaočkovaných Slovákov

10:10 Vo štvrtok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 9 331 osôb. Počet hospitalizovaných sa znížil o 26, v nemocniciach tak leží 3 162 pacientov. Počet obetí covidu stúpol o 70 na celkových 14 177.

SR Bratislava vláda núdzový stav zákaz vychádzania BAX Čítajte viac Vyše 9-tisíc nakazených a 70 obetí. Hospitalizovaných ubudlo druhým dňom

9:18 Izrael zaradil Juhoafrickú republiku, Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Namíbiu a Eswatini (bývalé Svazijsko) na zoznam krajín s najvyšším rizikom nákazy koronavírusom. Ide o štáty regiónu, kde bol zaznamenaný nový, rýchlo mutujúci variant SARS-CoV-2, známy ako B.1.1529.

Izraelský premiér Naftali Bennett okrem toho nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z týchto krajín do Izraela a naopak. Cudzincom z týchto afrických krajín bude zakázaný vstup do Izraela a vracajúci sa Izraelčania budú musieť podstúpiť karanténu v hoteli, aj keď budú plne zaočkovaní. (timesofisrael­.com, tasr)

8:32 V najľudnatejšom meste Číny zrušili v piatok stovky letov, zatvorili školy a zrušili skupinové turistické prehliadky po tom, čo tam potvrdili tri prípady nákazy koronavírusom. Čína presadzuje veľmi prísne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu.

Ako uviedli šanghajskí predstavitelia vo štvrtok večer na tlačovej konferencii, vírusom sa infikovali traja priatelia, ktorí minulý týždeň spoločne cestovali do neďalekého mesta Su-čou. Všetci boli plne zaočkovaní.

Dáta z webstránky VariFlight ukazujú, že v piatok zrušili viac ako 500 letov z dvoch hlavných šanghajských letísk. Šesť miestnych nemocníc pozastavilo prevádzku ambulancií pre nehospitalizovaných pacientov. „Čína už získala množstvo skúseností s dynamickou nulovou toleranciou covidu, takže naša doterajšia stratégia sa nemení,“ uviedol šéf miestnej skupiny expertov zaoberajúcich sa prevenciou nákazy koronavírusom. (afp, variflight.com, tas­r)

7:46 Británia vo štvrtok oznámila, že dočasne zakáže lety zo šiestich juhoafrických krajín po tom, čo vedci v Juhoafrickej republike (JAR) ohlásili, že zistili nový variant koronavírusu obsahujúci veľký počet mutácií. Informovala o tom agentúra AFP. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid priblížil, že z preventívnych dôvodov a „hlbokých obáv“ z nového variantu vírusu pozastavia od piatka 13.00 h všetky letecké spojenia z JAR, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalého Svazijska), Zimbabwe a Botswany.

Británia patrí k najviac zasiahnutým krajinám – od vypuknutia pandémie tam už koronavírusu podľahlo približne 144.000 ľudí. Vo štvrtok hlásili denný prírastok viac ako 47.000 nakazených. Plne zaočkovaných je už v krajine vyše 80 percent ľudí nad 12 rokov a tretiu dávku dostalo takmer 29 percent osôb.

6:44 Laboratória odhalili v Českej republike za posledných 24 hodín ďalších 27 717 nakazených koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok ráno, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Deň predtým hlásili v Česku prírastok 18 016 nakazených a minulý štvrtok 13 410. Hospi­talizovaných je v nemocniciach v ČR 6024 ľudí s covidom a 895 z nich je vo vážnom stave. Aktuálne počty hospitalizovaných boli takéto vysoké naposledy začiatkom apríla. Na nové maximum sa vyšplhala aj sedemdňová incidencia – zo 100 000 obyvateľov sa za uplynulý týždeň nakazilo 1231 z nich.

Dosluhujúca vláda premiéra Andreja Babiša vo štvrtok oznámila, že od piatku vyhlasuje núdzový stav, ktorý bude platiť 30 dní. S účinnosťou od piatka 18.00 h sa sprísňujú aj niektoré ďalšie protiepidemické opatrenia.

Kultúrne predstavenia, športové zápasy a vzdelávacie akcie bude môcť navštíviť maximálne 1000 osôb. Na ďalšie hromadné akcie typu spolkových akcií, osláv, večierkov či plesov bude môcť prísť najviac 100 ľudí. Reštaurácia budú musieť zatvoriť o 22.00 h, nesmú sa konať adventné trhy a zakázané bude i pitie alkoholu na verejných miestach.

6:15 Mnoho európskych krajín opäť hlási vysoké denné prírastky nakazených koronavírusom. Na Slovensku znovu pribudlo vyše 10 000 prípadov, infikovaných pribúda rýchlym tempom aj v Rakúsku. V Nemecku testy odhalili 76 414 infekcií za deň, čo je rekord.

Nemecko okrem rekordného denného prírastku nakazených zaznamenalo 357 úmrtí s COVIDOM-19, a v krajine tak od začiatku pandémie zomrelo viac ako 100 000 ľudí nakazených koronavírusom. Denné počty úmrtí sú však menšie ako vlani v zime, keď sa denná bilancia nakazených v najhoršom období pohybovala okolo 15-tisíc. Podľa odborníkov sa tak ukazuje priaznivý efekt očkovania. Inak všetky indikátory vykazujú rekordne nepriaznivé hodnoty.

„Situácia je taká závažná preto, že tu máme exponenciálny rast. Ľudia, ktorí sa dnes nakazia, môžu byť o desať alebo 14 dní na intenzívnu starostlivosť,“ varovala kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej treba zaviesť opatrenia, ktoré šírenie vírusu spomalia.

V Rakúsku aj štvrtý deň po začatí národnej uzávery ďalej rýchlym tempom pribúdalo nakazených koronavírusom. Za posledný deň laboratóriá odhalili viac ako 13 500 nových prípadov infekcie, na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží vyše 600 pacientov s ťažkým priebehom COVIDU-19, najviac od apríla.

V druhom novembrovom týždni zomrel v Rakúsku najvyšší počet ľudí za tento rok a bolo ich približne o tretinu viac ako pred začiatkom pandémie COVIDU-19. Vyplýva to z údajov zverejnených tamojším štatistickým úradom. V období medzi 8. a 14. novembrom zomrelo v Rakúsku 2 054 ľudí. Počet úmrtí presiahol za tento rok dvojtisícovú hranicu už len tretí januárový týždeň, keď ich bolo 2 009.

„Počas jediného týždňa zomrelo v Rakúsku 2 054 ľudí. To je o 36,1 percenta viac, než zodpovedá päťročnému priemeru pre ten istý týždeň v období pred (koronavírusovou) krízou v rokoch 2015 až 2019,“ citovala agentúra APA riaditeľa štatistického úradu Tobiasa Thomasa.

Poľsko zaznamenalo za deň 497 úmrtí s COVIDOM-19 a 28 128 nakazených. Podľa ministerstva zdravotníctva je štvrtková bilancia úmrtí najvyššia v súčasnej štvrtej vlne epidémie. Krajina na rozdiel od okolitých krajín zatiaľ reštrikcie nesprísnila. Minister zdravotníctva Adam Niedzielski ale v stredu povedal, že ak sa nákaza aj naďalej bude šíriť podobným tempom ako teraz, bude potrebné opatrenie sprísniť.

Rusko počas uplynulých 24 hodín zaznamenalo 33 796 nových prípadov nákazy koronavírusom a 1 238 úmrtí pacientov s COVIDOM-19. Bilancia nových prípadov aj úmrtí sa už tretí deň drží okolo hranice 34 000 infikovaných a 1 240 úmrtí.

Niektoré holandské nemocnice odkladajú chemoterapie a transplantácie orgánov, aby uvoľnili lôžka intenzívnej starostlivosti pre rastúci počet pacientov s ochorením COVID-19, informovala agentúra Reuters. V krajine sa zvyšuje rýchlosť šírenia nákazy a odborný tím poradcov vláde navrhol, aby znovu sprísnili protiepidemické opatrenia a obmedzili napríklad otváraciu dobu reštaurácií. Holandsko už tiež začalo s prevážaním covidových pacientov do Nemecka.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran oznámil, že všetci ľudia nad 18 rokov budú mať nárok na posilňujúcu tretiu dávku vakcíny proti chorobe COVID-19. Preočkovanie môžu podstúpiť päť mesiacov od podania druhej dávky. Minister dodal, že napriek prírastku nakazených nepočíta s ďalšou uzáverou. Úrady ale skrátia dobu platnosti negatívnych testov na koronavírus. Vo vnútorných priestoroch budú po novom povinné ochranné rúška. Na vianočné trhy budú môcť iba ľudia so zdravotníckym pasom, ktorý má preukázať, že jeho držiteľ

156 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus