Centrá voľného času, umelecké a jazykové školy prechádzajú na dištančnú výučbu

Na dištančnú výučbu prechádzajú základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času (CVČ), jazykové školy, všetky mimoškolské aktivity a krúžky. Otvorené budú naďalej materské, základné, stredné a špeciálne školy a špeciálne výchovné zariadenia, ako aj poradne pre individuálnu prácu so žiakom. Posledný deň vyučovania bude zrejme 17. decembra. Vyplýva to z opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

26.11.2021 09:20 , aktualizované: 09:35
grohling Foto:
Minister školstva Branislav Grohling.
debata (12)

„Pandémiu nevyriešia zatvorené školy. Veľmi si vážim vedecké autority, ale nemôžeme tvrdiť, že jedine školy sú ohniská. Nemôžem tvrdiť, že celoplošne sú ohniskom školy. Skúsenosti z minulého roku hovoria, že celoplošné zatvorenia škôl nevyriešia,“ povedal v piatok minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že 83 percent žiakov sa učí prezenčne.

Zaočkovaných je 71 percent zamestnancov škôl. Tretiu dávku už absolvovalo 11 percent učiteľov, dodal minister.

Testovanie aj pre zaočkovaných zamestnancov

V školstve sa budú môcť testovať od budúceho pondelka aj zaočkovaní. „Postaráme sa o každého jedného zamestnanca. Preto sme poslali 4,3 milióna eur do všetkých škôl, aby si mohli zabezpečiť testy, rúška, respirátory alebo ochranné pomôcky,“ zdôraznil Gröhling. Vysvetlil, že v prepočte je to 30 eur na jedného zamestnanca.

Pripomenul, že výnimku z nosenia rúšok majú deti do 6 rokov a deti s poruchou autistického spektra.

Hlavný hygienik Ján Mikas Čítajte viac Hádka o zatváranie škôl, SaS uplatnila veto. Deti prinášajú infekciu domov

Od budúceho týždňa budú otvorené materské, základné, stredné, špeciálne školy, špeciálne výchovne zariadenia. Od pondelka prechádzajú na dištančnú výučbu ZUŠ, jazykové školy, CVČ, krúžky. „Momentálne je dôležité, aby mladí ľudia boli prioritne v školách,“ zdôraznil minister.

Bude platiť zákaz miešania sa tried, napríklad pri telocviku. Školy musia zabezpečiť oddelené stravovanie v jedálňach.

Internáty v režime OTP

Internáty idú od pondelka do režimu OTP. Takže aj mladí ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, musia mať test.

„Zvažujeme, že posledným dňom vyučovania bude 17. december. Ešte sa potrebujem poradiť s epitímom,“ povedal Gröhling. „Každý týždeň, ktorý udržíme deti v školách, je pre mňa dôležitý,“ zdôraznil.

V hre je možnosť, že rodičia budú môcť nechať dieťa počas lockdownu doma. Dieťa bude zrejme považované za choré, čiže bude dostávať len úlohy. „Môžeme od budúceho týždňa ísť aj do tejto verzie,“ povedal minister.

Pripustil, že bude aj povinné testovanie školákov, ale za prioritné považuje najskôr vyriešiť testovanie zamestnancov. „Predvčerom bolo zo strany ministerstva zdravotníctva uvoľnených 1,4 milióna testov. A máme prísľub ďalších 1,4 milióna testov,“ dodal Gröhling. Najskôr chce však rozhodnutie oznámiť koaličným lídrom, potom verejnosti.

Podľa Gröhlinga nie je dôvod, aby regionálni hygienici zatvorili všetky školy na Slovensku hneď od pondelka.


Pravidlá platné od pondelka 14. marca

Od pondelka sú zrušené vyhlášky, ktoré upravovali pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Znamená to, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, sú bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín.

Povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostala naďalej zachovaná vo vyhláške k prekrytiu horných dýchacích ciest, pričom výnimkou nie sú ani hromadné podujatia v exteriéri.

Nosenie respirátorov je naďalej povinné, výnimku majú napríklad televízni moderátori. Povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty sa po novom nevzťahuje na osoby vystupujúce na tlačových konferenciách ani na účinkujúcich v spravodajských a publicistických programoch. „Netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto tlačových konferenciách pracovne zúčastňujú,“ spresnil úrad.

Zrušila sa tiež povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín.

VIDEO: Od 14. marca sa rušia kapacitné obmedzenia na podujatiach.
Video

Pravidlá, ktoré platili do 14. marca

Prevádzky maloobchodu a služieb fungujú v režime základ. Vyplýva to z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚV­Z).

Prevádzky budú na základe vyhlášky dostupné pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich imunitný a očkovací status. Rušia sa tak režimy OTP, OP a OP+. Vo väčšine prípadov sa rušia kapacitné obmedzenia, platiť budú iba pre časť z prevádzok.

Prevádzky služieb, ako sú napríklad gastro prevádzky s konzumáciou na mieste, fitness či wellness služby, budú mať obmedzené otváracie hodiny od 5.00 do 24.00 hod. Obmedzenie neplatí pre niektoré služby a všetky maloobchodné prevádzky.

Vo väčšine prevádzok sa ruší kapacitné obmedzenie, teda pravidlo jednej osoby na 15 metrov štvorcových. Vstup a pobyt vo vnútorných aj vonkajších priestoroch bude umožnený len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami. Povinnosťou prevádzok je tiež zabezpečiť pri vstupe dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice a zabezpečiť zachovávanie odstupov v radoch osôb minimálne dva metre, s výnimkou ľudí žijúcich v spoločnej domácností, alebo asistentov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím. Vyhláška tiež stanovuje opatrenia, ktoré sú jednotlivé prevádzky povinné dodržiavať.

Obmedzené prevádzkové hodiny sa nevzťahujú na kúpele na základe lekárskeho predpisu, veterinárne ambulancie, odťahové služby, práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby alebo služby technickej a emisnej kontroly. Výnimku majú aj advokáti, notári, súdni exekútori, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci či tlmočníci. Neobmedzene môžu fungovať aj zberné dvory, ubytovacie služby a školské, nemocničné, závodné či podobné kuchyne a jedálne.

Pri taxislužbách takisto neexistuje časové obmedzenie a po novom sa ruší aj doterajšia limitácia počtu prepravovaných osôb. Obmedzené hodiny neplatia ani pre prevádzky lanových dráh a vlekov.

K uvoľneniu opatrení dôjde aj pri obchodných domoch, kde sa zruší povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií.

Hromadné podujatia

Hromadné podujatia budú od soboty fungovať v režime základ. Dostupné budú pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich imunitný či očkovací status. Režimy OTP, OP a OP+ sa zrušia. Pre väčšinu hromadných podujatí už zároveň nebudú platiť kapacitné obmedzenia. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR zverejnenej vo Vestníku vlády SR.

Hromadné podujatia sa po novom budú deliť na dve kategórie, a to na nízko a vysoko rizikové. Podujatia, pri ktorých bude fixné sedenie alebo státie a účastníci budú mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, budú považované za nízkorizikové podujatia.** Maximálna povolená účasť na týchto podujatiach bude 500 osôb, prípadne 50 percent kapacity priestoru.** Patria sem napríklad divadelné predstavenia, bohoslužby, kino či účasť divákov na športových podujatiach.

Ostatné podujatia, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené podmienky, budú považované za vysokorizikové. Pôjde napríklad o svadby, kary, oslavy, večierky, plesy či diskotéky a zúčastniť sa na nich bude môcť maximálne 50 osôb.

Delenie na nízko a vysoko rizikové podujatia sa nebude vzťahovať napríklad na obrady sobášu, krstu či pohrebu. Týkať sa nebude ani na volieb, profesionálnych športových súťaží a podujatí nevyhnutných na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva. Pre tieto podujatia zároveň nebudú platiť kapacitné obmedzenia.

Ďalej sa toto delenie nebude vzťahovať ani na hromadné podujatia osôb do 18 rokov veku, a to v kapacite maximálne 100 osôb. Taktiež delenie nebude platiť pre hromadné podujatia športového charakteru, ako sú súťaže či tréningy osôb starších ako 18 rokov. Rovnako však bude platiť kapacitné obmedzenie do 100 osôb.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Branislav Gröhling #koronavírus