Brhel ostáva vo väzbe. Pomôže mu prelomový dôkaz?

Špecializovaný trestný súd opäť predĺžil väzbu pre podnikateľa Jozefa Brhela, ktorý je od januára stíhaný za porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a prijímanie úplatku. V prípade dokázanie viny mu hrozí trest od 10 do 15 rokov väzenia. Jeho obhajoba ale tvrdí, že disponuje prelomovým dôkazom. Tým je znalecký posudok, podľa ktorého Brhel nespôsobil štátu manipulovaním tendrov škodu, ale dodaním IT systémov mu naopak zarobil 3,7 miliardy eur.

26.11.2021 09:45 , aktualizované: 12:51
Jozef Brhel Foto:
Jozef Brhel
debata (16)

Väzbu Brhelovi predĺžil v utorok na neverejnom zasadnutí Špecializovaný trestný súd až do 2. februára 2022. Podľa neho existuje dôvodná obava z možného ovplyvňovania svedkov, Brhelovi bola teda uložená kolúzna väzba. Rozhodovať o nej ale bude ešte Najvyšší súd, keďže proti tomuto rozhodnutiu podala obhajoba sťažnosť.

Obhajoba tvrdí, že celé obvinenie stojí len na vymyslených výpovediach kajúcnikov Ľudovíta Makóa, Michala Suchobu a Františka Imreczeho. „Títo takzvaní kajúcnici sú však v inom procese obvinení z toho, že štát na podvodoch s DPH pripravili o 18 miliónov eur. Klient preto predpokladá, že menovaní kajúcnici si obvinenie na jeho osobu vymysleli, aby nemuseli vrátiť ukradnutých 18 miliónov eur a odišli s niekoľkomesačným podmienečným trestom a niekoľkotisícovou pokutou. Celý proces považuje za politický, keďže svojho času bol politicky aktívny,“ tvrdí Brhelov obhajca Michal Mandzák.

Štátu zarobil

Brhelovi podľa obhajcov pomôže prelomový dôkaz, ktorým je znalecký posudok. „Nezávislý znalecký posudok jednoznačne vyvrátil hlavné tvrdenie obžaloby, že obvinený spôsobil cez IT spoločnosť Allexis štátu škodu vo výške približne 60 miliónov eur. Naopak, päť certifikovaných znalcov na vyše stostranovom znaleckom posudku potvrdilo, že nielenže štátu nevznikla žiadna škoda, ale Slovenská republika na informačných systémoch uvedenej spoločnosti zarobila sumu 3,7 miliardy eur,“ skonštatoval Brhelov obhajca Michal Mandzák.

Posudok podľa obhajcov vykonávalo až päť nezávislých znalcov – Jaroslav Páleš, Rastislav Valovič, Slavomír Kučera, Juraj Godočik a Jana Lalíková.

Cena zákazky bola podľa obhajcov primeraná. „Znalci jednohlasne dospeli k záveru, že všeobecná hodnota diela informačných systémov Alladin, informačného systému kontrolných známok, a virtuálnej registračnej pokladnice eKasa, bola vyhotovená za cenu obvyklú v danom čase a na danom trhu,“ uviedol obhajca.

Zisk Slovenskej republiky mal podľa nich vzniknúť „vďaka tomu, že využitím informačných systémov Allexisu štát znížil daňovú medzeru zo 41 percent na 26 percent, čo do štátneho rozpočtu prinieslo uvedenú sumu“.

NAKA, polícia, vyšetrovanie Čítajte viac NAKA v kauze Mýtnik obvinila Jozefa Brhela mladšieho

Obhajcovia zároveň upozornili, na údajne porušovanie Brhelových práv. Malo k nemu dôjsť, keď Najvyšší súd v senáte pod vedením sudcu Martina Bargela uložil Brhelovi útekovú väzbu. „Stalo sa tak za situácie, keď sa klient ihneď po začatí trestného stíhania kontaktoval s vyšetrovateľom a pred očami celého Slovenska sa vrátil z dovolenky v zahraničí. Ústavný súd už rozhodol, že väzba nariadená senátom JUDr. Bargela bola neoprávnená a boli porušené základné práva Ing. Jozefa Brhela na osobnú slobodu,“ dodal Mandzák s tým, že tento senát už nie je podľa neho objektívny a nemal by o Brhelovi ďalej rozhodovať.

Škoda 42 miliónov

Brhela zadržali 2. februára pred obedom, keď sa vrátil zo zahraničia, údajne z Kanárskych ostrovov. Prihlásil sa sám, pretože polícia 29. januára pri akcii Mýtnik I zadržala jeho brata Petra Brhela, bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho, riaditeľa IT sekcie Finančnej správy Milana Gregu a konateľku firmy Allexis Janu Rovčaninovú.

Spolu s podnikateľom Michalom Suchobom, ktorého Interpol na konci januára zadržal v Spojených arabských emirátoch, mali spoločne ako organizovaná skupina manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.

Táto organizovaná skupina podľa prokuratúry „pôsobila a vyvíjala protizákonnú činnosť po dlhší čas, pričom pri jej páchaní dochádzalo k deľbe úloh, koordinovanému postupu jednotlivých obvinených, ktorí sa navyše dopĺňali, aby došlo k jej úspešnému dokonaniu“. Štátu tým mali spôsobiť celkovú škodu 42,2 milióna eur.

Brhel spáchanie skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, od začiatku popiera. Stretnutia, kde sa mali dohadovať zakázky či odovzdávať úplatky, sa podľa neho nikdy neuskutočnili.

Tvrdí, že jeho spoločnosti nezískali ani žiadne zákazky od Finančnej správa a v IT biznise skončil už v roku 2009. Obvinenie už skôr označil za vykonštruované.

Pred mesiacom navyše Národná kriminálna agentúra vzniesla obvinenie aj Brhelovmu synovi Jozefovi Brhelovi mladšiemu. Bol obvinený z legalizácie príjmu trestnej činnosti vo veľkom rozsahu spáchanú závažnejšou formou – organizovanou skupinou.

Naopak, jeho strýkovi Petrovi Brhelovi 22. októbra zrušili obvinenie rozhodnutím generálneho prokurátora.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #NAKA #Jozef Brhel #Kauza Mýtnik