Nežiaduce účinky sa dosiaľ prejavili u 0,2 percenta zaočkovaných Slovákov

Z celkového počtu 5 287 594 podaných vakcín proti ochoreniu COVID-19 prijal Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) doposiaľ 9125 hlásení podozrení na nežiaduce účinky, čo predstavuje necelých 0,2 percenta. Vyplýva to z informácie, ktorú ústav zverejnil na svojom webe.

26.11.2021 10:21
Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Foto: ,
Očkovanie proti COVID-19
debata (53)

„Počet prijatých hlásení podozrení na nežiaduce účinky závisí od počtu dostupných vakcín, zaočkovaných osôb, dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia,“ upozornil ŠÚKL.

Zdôraznil, že každý má možnosť nahlásiť podozrenie na nežiaduci účinok. Štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiada ďalšie informácie od odosielateľa. Objektívnejšie hlásenia z odborného hľadiska prijíma ŠÚKL od odbornej verejnosti, teda od zdravotníckych pracovníkov.

Dodal, že pri hodnotení počtu a závažnosti hlásení je potrebné vziať do úvahy všetky faktory vrátane odosielateľa hlásenia. „Je preto nesprávne zamerať sa len na počet hlásení a považovať vakcínu s vyšším počtom hlásení za menej bezpečnú,“ dodal.

SR Bratislava vláda núdzový stav zákaz vychádzania BAX Čítajte viac Vyše 9-tisíc nakazených a 70 obetí. Hospitalizovaných ubudlo druhým dňom
53 debata chyba
Viac na túto tému: #nežiaduce účinky #koronavírus