Matovič obišiel Sulíka a núka ľuďom nad 60 rokov za očkovanie 500 eur

Minister financií Igor Matovič navrhol ľudí nad 60 rokov odmeniť za očkovanie proti covidu poukazom vo výške 500 eur.

26.11.2021 13:34 , aktualizované: 16:35
Bratislava politika NRSR vláda premiér Foto: ,
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavil návrh na podporu očkovania.
debata (1489)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nárok na poukazy budú mať seniori, ktorí do polovice decembra budú zaočkovaní aspoň jednou dávkou. Týkať by sa to malo aj tých, ktorí už majú nárok na druhú, prípadne tretiu dávku a ešte si ju nenechali aplikovať. Matovič chce dať možnosť využiť poukazy aj tým, ktorí už tretiu dávku majú. Ide o viac ako 200-tisíc ľudí. Používať poukaz však budú môcť seniori až vtedy, keď budú zaočkovaní treťou dávkou, teda niektorí až budúci rok.

Išlo by zároveň o pomoc pre prevádzky, ktoré sú počas pandémie zatvorené. „Ak bude dobrá vôľa, sme pripravení, aby v utorok budúci týždeň parlament o tejto zmene rokoval v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedal Matovič.

Návrh má v koalícii podporu zatiaľ len 73 poslancov. Šéf Sme rodina Boris Kollár vyzval opozičných poslancov, aby tento návrh podporili. Sme rodina aj napriek tejto ponuke zostáva na názore, že povinné očkovanie nie je cestou. „Snažíme sa byť zodpovední a čo najviac ľudí získať na palubu, aby sa dali očkovať," povedal Kollár.

Podľa Matoviča je cieľom mať do Vianoc zaočkovaných spolu milión ľudí nad 60 rokov. Prevádzky by tak mohli cez poukazy získať až 500 miliónov eur. „Ide o prevádzky, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a budú trpieť aj v tretej vlne,“ uviedol Matovič s tým, že spolu má ísť o viac ako 100-tisíc prevádzok po celom Slovensku. Má sa to týkať hotelov, penziónov, reštaurácií a kaviarní, ďalej tiež divadiel, galérií a kín v rámci kultúrnych podujatí. Tretí sektor, ktorý chce Matovič podporiť, zahŕňa poskytovanie služieb, aké ponúkajú kaderníctvá, kozmetické a masérske salóny, aquaparky, wellness centrá, posilňovne a športové kluby.

Podľa neho by sa poukážky mohli začať používať v marci budúceho roka a mali by byť prenosné aj na iných členov rodiny ako deti seniorov či vnúčatá.

SaS bola proti

„Buď takýto krok urobíme a do budúcna sa zbavíme covidu, alebo to neurobíme a zaplatíme omnoho viac na škodách a zdravotnej starostlivosti,“ povedal Matovič s tým, že tento nápad by mal byť „zaplatený z úspor, ktoré by sme mali platiť zo strát covidu“.

Matovič uviedol, že proti 500-eurovej podpore je koaličná SaS. Strana Richarda Sulíka navrhovala podporu len 150 eur na človeka. „SaS tvrdí, že návrh, ktorý by sa týkal väčšej sumy, bude vetovať,“ uviedol Matovič.

Obišiel partnerov

SaS v reakcii na Matovičov návrh uviedla, že celú tému odmeny pre zaočkovaných na koaličnej rade neuzavreli a malo sa onej ešte rokovať. „Súhlasili sme s odmenou pre očkovaných seniorov maximálne do výšky 150 eur. Ďalšie navýšenia sme vetovali najmä z dôvodu udržateľnosti verejných financií, uviedli liberáli na sociálnej sieti.

Z vyjadrení teda vyplýva, že Matovič sa pri návrhu chystá obísť nielen SaS ale aj stranu Za ľudí, ktorej predsedníčka Veronika Remišová len vo štvrtok prišla s podobným návrhom oceňovania zaočkovaných. Aj v tomto prípade mala koaličná rada o návrhu ešte rokovať.

Podľa Matoviča sa začína v koalícii z témy podpory očkovania robiť hodnotový problém. „Ak bude koalícia vnímať očkovanie ako záchranu života, neplatí na takýto návrh právo veto,“ uviedol Matovič a pripomenul, že bol ako minister financií poverený prísť s návrhom kompenzácií pre prevádzky.

Naivná predstava

Prevádzkovatelia gastro podnikov združení v zoskupení Zachráňme gastro! uviedli, že každú snahu pomôcť odvetviu si vážia a tešia sa jej. Podobne, všetko, čo smeruje k vyššej zaočkovanosti ohrozených skupín, podporujú. Myslieť si však, že dôchodcovia pomôžu svojimi 500 eurami rovnomerne celému gastrosektoru, by bolo podľa nich naivné.

„Preto musíme zdôrazniť, že tento nápad nedosahuje pozitíva návrhu ministra financií Matoviča na zníženie DPH pre reštaurácie, na ktorom, ako sme počuli existuje zhoda celého politického spektra. Preto veríme, že DPH sa zníži, čo najskôr, ideálne už k 1. januáru 2022 a dôchodcovské poukážky toto zníženie len doplnia," povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #koronavírus