Matovič dostal Fica aj Sulíka do pasce

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s pandémiou použila nezvyčajný slovník. „Niekedy treba buchnúť po stole,“ povedal v podcaste Marián Repa.

27.11.2021 06:00
debata (556)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pandémia na Slovensku naberá na sile, pomôcť má dvojtýždňový lockdown. Odborníci varujú, že prišiel neskoro, a s otvorenými školami nepomôže. Vláda sa podľa nich rozhýbala neskoro. „Aj hrozba polovičatého lockdownu naštartovala očkovanie,“ obhajuje kabinet Marián Repa v podcaste Počúvajte pravdu.

Podľa neho pomohlo aj zásadné a nezvyčajné vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej. Po návšteve ružinovskej nemocnice v utorok vyhlásila, „že treba prestať tliachať“ a odsúhlasiť uzavretie krajiny.

„Niekedy treba buchnúť po stole, a prezidentka to urobila v správny čas,“ konštatoval komentátor denníka Pravda. Čaputovú dáva za príklad ostatným politikom. Krízovú situáciu rieši razantne a zrozumiteľne, bez ohľadu na vlastnú popularitu.

„Koaliční lídri sa ale stále pozerajú na preferencie, lebo chcú uspieť v ďalších voľbách,“ vysvetľuje Repa váhavosť koalície. Pripomína, že vláda sa rozhoduje neskoro aj preto, že situáciu zanedbala počas leta. „Boli akoby v inej galaxii, a teraz sa vrátili späť,“ povedal.

V podcaste si vypočujete komentár Mariána Repu k poslednému návrhu lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča. Ten na sklonku týždňa oznámil, že ľuďom nad 60 rokov chce vyplatiť 500 eur v prípade, že sa dajú očkovať. Poukážkou s touto sumou môžu platiť v hoteloch, reštauráciách, divadlách či u kaderníčky, alebo vo welness.

Matovič sa netajil tým, že návrh nemá podporu koaličnej SaS, a nedostatočný počet poslaneckých hlasov na schválenie. Len 73. Na rade bude podľa komentátora Repu opozícia:

„Roberta Fica (Smer) aj Petra Pellegriniho (Hlas) dostal Matovič do pasce, odkiaľ niet úniku.“ V nezávideniahodnej situácii je podľa neho aj Richard Sulík (SaS), ktorý navrhuje odmenu vo výške maximálne 150 eur. „Možno Sulík zostane ako sám vojak v poli,“ dodal.

Kto podľa Repu je politikom týždňa? Prečo podporuje komentátor otvorené školy? Odpovede sa dozviete v podcaste Počúvajte pravdu s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

556 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu