500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Zvýšiť zaočkovanosť v najohrozenejšej skupine mienia lídri hnutí OĽaNO a Sme rodina poukážkami na 500 eur. Minúť ich však budú môcť len za niektoré služby. Nápad vzbudil rozpaky. Ak budú treba ďalšie dávky vakcíny, bude štát za to opäť platiť? Kladie otázku analytik. Skôr či neskôr aj tak dospejeme k povinnému očkovaniu, hovorí lekár.

28.11.2021 07:18
Igor Matovič, dane Foto: ,
Igor Matovič chce poukážkou za 500 eur motivovať seniorov k očkovaniu.
debata (402)

Téma odmien pre zaočkovaných sa nesie koaličnými radmi už niekoľko týždňov. Radikálne riešenie naznačil minister financií a predseda mandátovo najsilnejšieho vládneho hnutia OĽaNO Igor Matovič krátko po vyhlásení núdzového stavu. Seniorov, ktorí absolvujú aj tretiu dávku vakcíny chrániacej pred koronavírusom, chce odmeňovať finančne.

Spolu so šéfom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom oznámili, že „koalícia sa zasekla“, a aby sa pohli debaty ďalej, tak verejnosti oznámili, s čím nesúhlasí SaS Richarda Sulíka.

Matovič s Kollárom navrhujú, aby každý človek nad 60 rokov, ktorý sa dá aj tretí raz zaočkovať, dostal poukaz na 500 eur. „Ide o to, aby sa čo najviac seniorov nechalo zaočkovať treťou dávkou, alebo aspoň prvou dávkou ešte pred Vianocami. Aby – keď k nim príde nezodpovedný príbuzný – boli aspoň ako-tak chránení,“ vysvetlil minister financií.

Dôchodcovia však nemajú dostať peniaze na ruku. Odmenou bude akýsi poukaz, ktorý môžu minúť za pobyty v hoteloch, v reštauráciách či kaviarňach. Ale platiť ním môžu aj za lístky do divadla či galérie. Prípadne v kaderníctvach, posilňovniach, aquaparkoch… Matovič tvrdí, že tieto peniaze sa takto vrátia do sektorov, ktoré najviac trpia pandémiou, pretože sú zatvorené.

„Dnes je zaočkovaných 870-tisíc ľudí nad 60 rokov. Nezaočkovaných je približne 380-tisíc. Očakávame, že ak takúto motiváciu spustíme, na konci by mohol byť počet ľudí, ktorí by splnili podmienku, že sú zaočkovaní, približne milión. Pri poukaze 500 eur by to bolo 500 miliónov eur,“ povedal Matovič.

„Tí, čo sa rozhodnú zostať v náručí dezolátov a neočkovať sa, tak poručeno Pánu Bohu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus