Pokračovanie článku: 500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Šéf Lekárskeho odborového zväzu lekár Peter Visolajský krúti hlavou. „Neviem, na koho to je vlastne cielené. Ak na seniorov na lazoch, tak nerozumiem tomu, koho to presvedčí. Skôr by som sa priklonil k tomu, že 13. dôchodok by bol vyplatený len zaočkovaným. To by bolo jasné, rázne a ľahko spočítateľné,“ hovorí Visolajský.

Analytik Martin Vlachynský z inštitútu INESS však upozorňuje, že „tento nápad prichádza už dosť neskoro“. Navyše, je možné, že pri očkovaní nebudú stačiť tri dávky vakcíny. „Ako zareagujú ľudia? Budú odkladať očkovanie a čakať na ďalší šťavnatý bonus?“ pýta sa analytik.

Z koalície sa k nápadu odmien pridala aj strana Veroniky Remišovej Za ľudí. „Budeme nástojiť na tom, aby každé prijaté opatrenie motivovalo k očkovaniu a určitým spôsobom zvýhodňovalo očkovaných,“ povedala pomerne tvrdo. Remišová bola jediná z vlády proti zavedeniu plošného lockdownu pre neočkovaných a očkovaných.

Súhlasí s Matovičovým prepočtom, že päťstoeurová investícia do každého zaočkovaného staršieho ako 60 rokov sa oplatí. „Lockdown stojí 300 miliónov eur, človek na umelej pľúcnej ventilácii 20-tisíc eur, monoklonálne látky, ktoré liečia covid, 1 200 eur. Vakcína stojí štyridsať eur,“ dodala vicepremiérka Remišová.

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus