Pokračovanie článku: 500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Lotéria a odmeny

Vlachynský hovorí, že nápad, ktorý predstavil Matovič s Kollárom, má istú logiku. „Radšej ľuďom zaplatíme päťsto eur, než by sme riskovali, že nemalá časť z nich skončí v nemocnici, kde priemerný náklad na pacienta je minimálne dvetisíc eur. V prípade starších pacientov aj viac,“ podotýka.

Podľa neho však Matovičov prepočet sumy 500 eur pokrivkáva a vyčíta mu oneskorenie. „Keby tento nápad prišiel povedzme na začiatku tohto leta, bolo by to oveľa efektívnejšie vynaloženie peňazí, keď nezaočkovaných a nepremorených dôchodcov odvtedy výrazne ubudlo,“ myslí si Vlachynský.

No v lete Matovič prišiel s tzv. očkovacou lotériou a vyplácaním bonusu tým, ktorí dokážu ľudí presviedčať na očkovanie. Vlachynský sa preto pýta, či bude Slovensko vyplácať každý rok pravidelne pol či celú miliardu za očkovanie. „Finančná motivácia by mala byť systematická, napríklad formou príplatkov alebo úľav k zdravotnému poisteniu a podobne. Každopádne, je to tak či tak spoločensky prijateľnejšia alternatíva ako povinné očkovanie či nekončené tragikomické lockdowny,“ hodnotí najnovší nápad koalície.

Dušan Zachar z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy neláme palicu nad 500-eurovými poukážkami pre šesťdesiatnikov a starších. „Môžu byť pre niektorých ľudí motivátorom. Intuitívne by som povedal, že začať by sme mali s nižšou sumou, aby sme videli, ako to funguje, a zbytočne nemíňali obrovské sumy peňazí pri súčasnom deficitnom hospodárení štátu. Verejná kasa nie je bezodná a vždy treba za akýmkoľvek použitím verejných financií vidieť aj alternatívne možnosti, ktoré nemohli byť verejnými zdrojmi saturované. A prínos týchto alternatív, resp. ich hodnôt pre spoločnosť treba porovnávať,“ upozorňuje Zachar.

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus