Prieskum: Politický rebríček bez zmeny, stále vedie Hlas. Mierne rastú extrémisti

Takmer pätina by nešla voliť a necelých 15 percent ľudí nevie, koho by volilo. Ak by sa však parlamentné voľby konali, jednoznačným víťazom by bol Hlas Petra Pellegriniho. Do Národnej rady by sa dostalo osem strán, nie je medzi nimi ani strana Za ľudí, ani extrémistická ĽS NS.

28.11.2021 13:15 , aktualizované: 13:35
Parlament / NR SR / Foto: ,
debata (323)

Hlas v porovnaní s októbrom by klesol o desatinu percenta, ale aj tak vysoko prevyšuje svojich politických súperov. Na druhé miesto vyrástol Smer, hoci aj ten v medzimesačnom porovnaní klesol o pol percenta. Strana Roberta Fica by získala 15 percent. Nad desať percent by sa vyšplhala aj aktuálne koaličná SaS, hoci jej pokles je 0,7 percenta. Liberáli Richarda Sulíka by dostali hlas od 11,5 percetna opýtaných.

O pol percenta kleslo aj OĽaNO. Hnutie Igora Matoviča by volilo 7,9 percenta. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko by dostalo 7,7 percenta, s októbrovým porovnaním táto strana stúpla o osem desatín percenta. O 1,4 percenta stúpla aj Republika, ktorú tvoria odídenci z ĽS NS – získala by 6,8 percenta hlasov. Koaličné hnutie Sme rodina zasa kleslo o dve desatiny na 6,1 percenta. Do Národnej rady by sa ešte dostalo aj aktuálne mimoparlamentné KDH, ktorému by dalo hlas 6,1 percenta ľudí. Rovnako ich bolo aj v októbri.

ĽS NS by zostala tesne pred bránami parlamentu s 4,8 percentami, podľa 95-percentného intervalu spoľahlivosti by však mohli kotlebovci získať od 3,2 do 6,4 percenta hlasov. Koaličná strana Za ľudí v porovnaní s októbrom klesla z 2,8 na 2,1 percenta a do parlamentu ju neposiela ani interval spoľahlivosti.

Najviac poslancov – 36 by do Národnej rady poslal Hlas, Smer by mal 28 mandátov, SaS 22, OĽaNO 15, Progresívne Slovensko 14, Republika 13, Sme rodina a KDH po 11 poslancov. Zo súčasnej vládnej štvorkolácie by podľa prieskumu bola len trojkoalícia, ktorá by disponovala 48 hlasmi v parlamente. Ak by pribrala progresívcov, sila by sa vyšplhala na 62 hlasov. Ak by to bolo KDH, tak by v koalícii bolo len 59 poslancov.

Ak by sa pustili do spolupráce Hlas, Smer a Republika – teda terajšie opozičné strany, mali by 77 poslancov. Ak by sa pridalo Sme rodina, koalícia by mala 88 hlasov. Ak by sa Pellegrini chcel vyhnúť Smeru, mohol by uzavrieť koalíciu so SaS, PS a KDH, čo by bola koalícia so silou 83 poslancov.

© Autorské práva vyhradené

323 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #prieskum volebných preferencií