Remišová: O vyšších platoch pre zdravotníkov sa bude diskutovať

V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to uviedla vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. O koľko by sa mali zvýšiť, nepovedala. Strana je podľa nej zároveň otvorená diskusii o povinnom očkovaní. Šéf Hlasu Peter Pellegrini takýto krok odmieta, vakcínu však odporúča každému.

28.11.2021 16:00
Na telo, Veronika Remišová, Peter Pellegrini,... Foto:
V dueli v relácii Michala Kovačiča Na telo v TV Markíza sa stretli Veronika Remišová (Za ľudí) a Peter Pellegrini (Hlas).
debata (64)

„Budeme podporovať zvyšovanie platov zdravotných sestier, ale aj všeobecne pre všetkých zdravotníkov,“ povedala Remišová. Konkrétnu sumu prezradiť nechcela, budú sa o tom baviť v koalícii. Otázku tiež treba podľa nej smerovať aj na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Podotkla, že má ísť o značné zvýšenie.

Je podľa nej tiež iluzórne myslieť si, že aktuálnu pandemickú situáciu súčasný lockdown vyrieši, pomôže len „zmierniť utrpenie“. Jedinou cestou, ako sa dostať z pandémie, je očkovanie, najmä starších ľudí. Prosí ich, aby sa vakcíny nebáli. V prípade, že sa otvorí téma povinného očkovania, je strana otvorená diskusii. Kedy by sa mohli uvoľniť opatrenia, musia podľa nej povedať odborníci. Zopakovala, že očkovaní by mali mať výhody, neočkovaných treba motivovať. Uprostred pandémie odmieta hodnotiť, kto je lepším ministrom zdravotníctva, rovnako tak aj otázku prípadného spojenia s OĽANO. „Budeme to riešiť pred voľbami,“ poznamenala.

matovič Čítajte viac Situácia sa nezlepší a lockdown sa predĺži, myslí si Matovič

Pellegrini je presvedčený, že k sprísneniu opatrení dôjde a školy sa zatvoria. „Tak, ako je lockdown spravený, nezapôsobí tak, ako by si epidemiológovia predstavovali. Myslím si, že bude trvať do nového roku. Treba kompletný a tvrdý lockdown,“ povedal. Mrzí ho, že vláda situáciu nezvláda a že zdravotníctvo kolabuje pri nižších číslach v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami pandémie. Kritizuje vládu, že na zlepšenie situácie v tomto rezorte urobila málo, respektíve nič. Poukázal, že sa abstrahovalo od spolupráce s ambulantným sektorom, zdôraznil, že netreba len očkovať, ale aj liečiť.

Povinné očkovanie nepodporuje, každému však vakcínu odporúča. Sám očkovaný nie je, keďže ochorenie prekonal, keď sa zhorší situácia, očkovanie zváži aj on. Strana tiež podľa neho podporí motiváciu na očkovanie pre ľudí nad 55 rokov. Ako podotkol, celé vedenie strany Hlas je zaočkované.

Na margo navrhnutého 500-eurového bonusu pre seniorov síce nevie, či sa snaha neminie účinku a ako to bude fungovať, pomoc seniorom je pripravený podporiť. Nevylúčil, že Hlas zahlasuje za 500-eurový bonus pre zaočkovaných seniorov. Lockdown pre očkovaných a prekonaných by sa podľa neho mal uvoľňovať, ale len ak bude zvyšok verejnosti rozumieť tomu, prečo to tak je. „Ak to bude len tlak na očkovanie, tak nie,“ dodal Pellegrini.

šipoš tomáš Čítajte viac Lockdown sa zrejme bude musieť predlžovať, zhodli sa Šipoš a Tomáš
64 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Peter Pellegrini #Veronika Remišová #koronavírus