Omikron je už u susedov Slovenska. Česi budú testovať aj zaočkovaných

V Holandsku, kde objavili až u 13 ľudí variant koronavírusu omikron, pozorne strážia ľudí v karanténe, ktorí prileteli z Juhoafrickej republiky.

29.11.2021 05:52 , aktualizované: 23:30
Rakúsko, koronavírus, lockdown Foto: ,
Zatvorené stánky na Vianočných trhoch v prázdnom starom meste Innsbrucku 28. novembra 2021 počas silného sneženia. Rakúsko od pondelka zaviedlo celoštátny lockdown a od februára bude vyžadovať povinné očkovanie proti COVID-19. Lockdown by mal trvať maximálne 20 dní s prehodnotením situácie po desiatich dňoch.
debata (178)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:30 Francúzsko zaznamenalo najväčší denný nárast v počte pacientov hospitalizovaných s covidom od jari. Vyplýva to z pondelkových údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných 470 covidových pacientov – najviac od 29. marca. Oproti minulému týždňu je na covidových oddeleniach o 18 percent viac pacientov, čo je najväčší týždenný nárast tento rok.

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa zvýšil o 117 na 1749. Podobne prudký nárast zaznamenali nemocnice naposledy v marci a apríli, keď počet pacientov na JIS počas viacerých dní stúpol o viac než stovku.

Podľa francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana sa krajinou šíri piata vlna koronavírusovej pandémie. Úrady evidujú v priemere takmer 30-tisíc novoinfikovaných denne. Francúzke úrady v pondelok ráno informovali, že čakajú na laboratórne potvrdenie ôsmich prípadov pravdepodobnej nákazy novým variantom omikron, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný na juhu Afriky.

O variante omikron prvýkrát informovala Svetová zdravotnícka organizácia 24. novembra z južnej časti Afriky, kde počet prípadov nákazy náhle prudko stúpol. Odvtedy sa rozšíril po svete a nové prípady sa objavili v Česku, Rakúsku, Španielsku, Holandsku, Dánsku, Austrálii a ďalších štátoch sveta. (reuters, tasr)

22:12 Vo Švédsku zaznamenali prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Oznámil to v pondelok tamojší úrad verejného zdravotníctva.

Variant omikron detegovali vo vzorke odobratej pred niečo vyše týždňom cestovateľovi z juhošvédskeho regiónu Skane, ktorý sa nedávno vrátil z Juhoafrickej republiky. Podľa vyjadrenia švédskeho úradu verejného zdravotníctva sa objavenie variantu omikron v krajine očakávalo.

O variante omikron prvýkrát informovala Svetová zdravotnícka organizácia 24. novembra z južnej časti Afriky, kde počet prípadov nákazy náhle prudko stúpol. Odvtedy sa rozšíril po svete a nové prípady sa objavili už aj v Česku, Španielsku, Holandsku, Dánsku, Nemecku, Taliansku, Británii, Austrálii a ďalších štátov sveta. Podozrenia na omikron hlásilo v pondelok aj Francúzsko.

WHO zaradila omikron medzi „varianty vyvolávajúce znepokojenie“, kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta. (dpa, afp, tasr)

21:20 Juhoafrická republika eviduje v rámci súčasnej vlny koronavírusovej nákazy spôsobenej variantom omikron zatiaľ najmä pacientov s miernym priebehom ochorenia. Väčšina novoinfikovaných v krajine sú ľudia vo veku medzi 20 až 40 rokov, ktorí majú podľa lekárov vo všeobecnosti miernejšie príznaky ochorenia. Preto varujú, že starší ľudia nakazení omikronom by mohli mať vážnejší priebeh ochorenia.

Omikron Čítajte viac Juhoafrická republika eviduje u pacientov s omikronom zatiaľ prevažne mierne príznaky

20:42 Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že v súvislosti so šírením nového variantu koronavírusu omikron neočakáva zavedenie ďalších cestovných obmedzení okrem tých, ktoré od tohto týždňa platia pre osem afrických krajín.

„Úroveň šírenia (vírusu) má vplyv na to, či sú alebo nie sú potrebné nejaké cestovné obmedzenia. V tomto momente to ale neočakávam,“ povedal Biden. Nový variant omikron je „dôvodom na obavy, ale nie je dôvodom na paniku“, uviedol v televíznom prejave z Bieleho domu.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Nový variant omikron nie je dôvodom na paniku

19:37 Britská vláda v pondelok oznámila, že schválila podávanie tretej dávky vakcíny proti koronavírusu pre všetkých dospelých od 18 rokov. Dosiaľ mohli posilňujúcu dávku po šiestich mesiacoch od kompletného zaočkovania dostať osoby od 40 rokov.

Po novom sa skráti aj interval medzi druhou a treťou dávkou zo šiestich na tri mesiace a prioritu pri vakcinácii podpornou dávkou budú mať starší ľudia. „Tieto opatrenia budú chrániť viac ľudí, a to rýchlejšie a budeme i lepšie chránení ako národ,“ povedal poslancom britského parlamentu minister zdravotníctva Sajid Javid. Poznamenal, že ide o „obrovský krok“ vo vakcinačnej kampani, ktorú Londýn spustil vlani v decembri. Počet ľudí, ktorí budú mať nárok na tretiu dávku, sa totiž teraz takmer zdvojnásobí.

Javid dodal, že vzhľadom na šírenie variantu omikron je novou stratégiou získať čas a posilniť obranné mechanizmy proti pandémii. V pondelok hlásili šesť prípadov nákazy variantom omikron v Škótsku, pričom päť ďalších prípadov bolo potvrdených v Anglicku. Oznámil to Javid, ktorý očakáva, že počet „prípadov v nasledujúcich dňoch ešte vzrastie“.

Británia pre obavy z variantu omikron, ktorý po prvý raz hlásili minulý týždeň z Juhoafrickej republiky, umiestnila na tzv. červený zoznam celkovo už desať juhoafrických krajín, a to JAR, Namíbiu, Zimbabwe, Botswanu, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Angolu, Mozambik, Malawi a Zambiu. Takéto zaradenie znamená, že všetci cestujúci z týchto krajín sa budú musieť izolovať po príchode do Británie desať dní v hoteli.

V Anglicku sa tiež znovu zaviedli povinné rúška v obchodoch a verejnej hromadnej doprave a povinnú karanténu pre osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s nakazenými. (afp, tasr)

19:32 Ministri zdravotníctva siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) sa v pondelok zhodli, že vysoká infekčnosť omikron variantu koronavírusu SARS-CoV-2 si vyžaduje „rýchly zásah“.

Zoznam krajín, v ktorých bol zistený variant omikron, sa po prvých prípadoch odhalených v južnej Afrike v novembri neustále rozrastá, najmä v Európe, čo viedlo mnohé štáty k pozastaveniu leteckého spojenia s regiónom južnej Afriky a k zavedeniu preventívnych obmedzení.

Juhoafrická republika, kde bol nový variant detegovaný prvýkrát, odhaduje, že do konca tohto týždňa dosiahne hranicu, keď testmi denne odhalí 10-tisíc novonakazených.

Pred týmto scenárom varoval v pondelok juhoafrický epidemiológ Salim Abdool Karim. Na tlačovej konferencii vyslovil v súvislosti s tým predpoklad, že táto situácia bude mať o dva až tri týždne následok v podobe enormného tlaku na nemocnice.

Korona / B.1.1.529 / Čítajte viac Čo zatiaľ vieme o novej mutácii B.1.1.529

Na fakt, že variant omikron predstavuje veľmi veľké riziko, upozornila v pondelok vo svojom vyhlásení aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá predpokladá, že variant omikron sa pravdepodobne medzinárodne rozšíri a predstavuje „veľmi vysoké“ globálne riziko nárastu infekcií, ktoré môže mať „závažné následky“ pre niektoré oblasti.

Doteraz podľa WHO neboli hlásené žiadne úmrtia súvisiace s omikronom, je však potrebný ďalší výskum na posúdenie potenciálu tejto mutácie obísť imunitnú ochranu vyvolanú vakcínami a predchádzajúcimi infekciami.

"Narastajúci počet prípadov môže bez ohľadu na zmenu závažnosti predstavovať enormné požiadavky na systémy zdravotnej starostlivosti a môže viesť k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti. Následok na zraniteľné skupiny obyvateľstva by bol značný, najmä v krajinách s nízkou mierou zaočkovanosti,“ uvádza sa v správe.

O variante omikron prvýkrát informovala WHO 24. novembra z južnej časti Afriky, kde počet prípadov nákazy náhle prudko stúpol. Odvtedy sa rozšíril po svete a nové prípady sa objavili v Česku, Španielsku, Holandsku, Dánsku a Austrálii či ďalších štátov sveta. Podozrenia na omikron hlásilo v pondelok aj Francúzsko. (afp, tasr)

19:00 Ak očkovanie nedostaneme aspoň na požadovanú úroveň, nevyhneme sa vážnej úvahe, či by pre určité skupiny nemalo byť povinné. Všetci sa tejto otázky boja, spoločnosť je rozdelená.

Český prezident Miloš Zeman ukázal odvahu a podporil ho. S dodatkom, že si to môže dovoliť, lebo už nebude kandidovať na žiadnu funkciu. Trafil klinec po hlavičke. Jeho slová by si mali vziať k srdcu naši koaliční a opoziční politici, píše v komentári Igor Daniš.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Omikron sa šíri ako blesk. Povedie k povinnému očkovaniu?

18:49 Americko-nemecké konzorcium Pfizer/BioNTech aj vývojári ruskej vakcíny Sputnik V v pondelok oznámili, že začali pracovať na nových verziách svojich očkovacích látok proti koronavírusu, ktoré by boli účinné aj voči novému variantu omikron. Použili by sa v prípade, že by doterajšie očkovacie látky dostatočne nezaberali.

Biontech  / Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Pfizer a vývojári Sputnika začali upravovať svoje vakcíny na variant omikron

Experti už podnikli prvé kroky na ceste k možnej modifikácii vakcíny. Výsledky, ktoré ukážu, či je takáto modifikácia možná, majú byť známe do dvoch týždňov.

18:31 Karikatúra 29.11.2021 (Kamenský)

KAMENSKÝ, 29.11.2021

18:23 K plošnému zatváraniu škôl pre pandemickú situáciu nateraz pristúpili regionálne úrady verejného zdravotníctva v Rožňave, Vranove nad Topľou, Lučenci, Dolnom Kubíne a Banskej Bystrici, uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Regionálni hygienici v Rožňave a vo Vranove nad Topľou pristúpili k plošnému prerušeniu vyučovania od pondelka. V Lučenci a Dolnom Kubíne k nemu pristúpia od utorka (30.11.) a v Banskej Bystrici od stredy (1.12.). „Konkrétne o aké druhy škôl ide a ktorých okresov sa to týka, je možné priamo nájsť vo vyhláškach týchto regionálnych úradov, ktoré sú už zverejnené vo Vestníku vlády SR,“ podotkla Račková.

Hlavný hygienik Ján Mikas už koncom minulého týždňa vyzval všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva, aby v prípade alarmujúcej situácie v regióne uzatvárali školy. Regionálne úrady už v súčasnosti v okresoch pristupujú k zatváraniu jednotlivých škôl, kde sa nákaza šíri.

Viaceré z nich požiadali o zvolanie regionálnych krízových štábov, pandemických komisií či bezpečnostných rád, na ktorých bude podrobne preberaná epidemická situácia. „Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú pri plošnom zatváraní škôl vo svojich územných obvodoch plnú podporu hlavného hygienika,“ zdôraznila Račková. (tasr)

18:15 Koaličná rada by sa mala v pondelok večer zaoberať 500-eurovým bonusom pre seniorov, ktorý navrhuje minister financií Igor Matovič. Hovoriť by sa malo aj o plošnom zatváraní škôl, či o novom koronavírusovom variante omikron. Povedal to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš pred rokovaním.

Škola / Žiak / Žiaci / Čítajte viac Koaličná rada rokovala aj o plošnom zatváraní škôl

18:03 Košický samosprávny kraj zaznamenáva počas novembra zvýšený záujem o očkovanie, a to najmä prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby. Len za minulý týždeň kraj v teréne podal viac ako 5 400 vakcín proti covidu. Spolu s očkovacími centrami zaočkoval 9 890 ľudí. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa predsedu košickej samosprávy Anna Terezková.

V aktuálnom týždni bude samospráva očkovať na viac ako 50 miestach. Ide hlavne o mestá a obce, ktoré nahlásili záujem o očkovanie svojich obyvateľov, no vakcínu dostanú aj zamestnanci v jednej z košických spoločností. Každý deň bude k dispozícii očkovacia kója v jednom z nákupných centier, do ktorého sa nezaočkovaní záujemcovia dostanú na základe výnimky.

V rámci výjazdovej služby, očkovacieho autobusu aj simulovanej očkovacej kóje zdravotníci zaočkujú každého obyvateľa nad 18 rokov. Mladším východniarom kraj podá vakcínu iba vo veľkokapacitnom očkovacom centre za prítomnosti pediatra.

Mobilné očkovanie pred obchodným centrom v... Foto: TASR
Očkovanie / mobilné očkovanie / Mobilné očkovanie pred obchodným centrom v mestskej časti Košice Západ 9. novembra 2021.

V teréne bude tradične na výber z jednodávkového Janssenu od spoločnosti Johnson&Johnson, ako aj z dvojdávkovej Pfizer/BioNTech. Výjazdové očkovanie sa presunie aj do zariadení sociálnych služieb, dávky vakcíny dostanú klienti aj personál.

„Košický samosprávny kraj sa snaží zaočkovať každého záujemcu o prvú, druhú aj tretiu dávku vakcíny. Tých najzraniteľnejších naďalej očkujeme priamo v zariadeniach sociálnych služieb verejných aj neverejných poskytovateľov. V rámci 13 župných zariadení je plne zaočkovaných 88 percent klientov, tretiu dávku vakcíny už dostalo viac ako 630 klientov z celkového počtu vyše 1700,“ uviedol predseda košickej samosprávy Rastislav Trnka.

Aj vďaka očkovaniu je podľa neho situácia v zariadeniach sociálnych služieb ustálená, nový koronavírus má aktuálne 22 klientov. „V súčasnosti neevidujeme väčšie ohnisko nákazy v žiadnom zo zariadení,“ dodal.

Očkovací autobus nájdu obyvatelia počas týždňa napríklad v Košiciach, Sobranciach, Sečovciach, Krompachoch, Strážskom, Gelnici či Michalovciach. Očkovať sa bude i v nákupných centrách v rámci Košíc, na košickej železničnej stanici i v nákupnom stredisku v Spišskej novej Vsi. Zdravotníci vyrazia zaočkovať obyvateľov obcí Kravany, Košická Polianka, Pozdišovce, Porúbka, Tibava, Čižatice, Hrčeľ, Nový Salaš a ďalších. Počas víkendu bude opäť v prevádzke veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach. K dispozícii bude v sobotu aj centrum v Michalovciach. Spolu s veľkokapacitnými centrami kraj podal spolu už viac ako 300-tisíc vakcín, z toho v teréne viac ako 57-tisíc.

Vozidlo mobilnej očkovacej jednotky Košického... Foto: TASR
Mobilná očkovacia služba Vozidlo mobilnej očkovacej jednotky Košického samosprávneho kraja v Krompachoch

17:51 Povinné očkovanie proti koronavírusu pre vybrané profesie a ľudí starších ako 60 rokov v Českej republike navrhne tamojšie ministerstvo zdravotníctva od 1. marca 2022. Uviedol to v pondelok na online tlačovej konferencii šéf rezortu zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch.

Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Povinné očkovanie pre niektoré skupiny ľudí navrhuje český rezort zdravotníctva od marca

17:38 Počas uplynulého víkendu sa prišlo do očkovacích centier Trnavského samosprávneho kraja zaočkovať proti covidu spolu 5 677 ľudí. Zdravotníci podali 2 626 prvých dávok vakcín, 75 druhých dávok a tretiu dávku dostalo 2 976 osôb. Informoval o tom komunikačný odbor samosprávy. Očkovali vakcínami Pfizer, Moderna a Janssen registrovaných aj neregistrovaných záujemcov vo veku od 12 rokov.

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom išlo o pokles zhruba o 1 500 záujemcov. Očkovalo sa už aj v piatok (26. 11.), keď v Trnave, Piešťanoch a Galante podali 320 dávok vakcíny Janssen. V sobotu zaočkovali vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Trnave 689 ľudí vakcínou Moderna, z toho 202 prvou a 454 treťou dávkou. Vakcínu Pfizer/BionTech dostalo 1 324 ľudí, z toho prvú dávku 138 a tretiu 1 170.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Dunajskej Strede podali 911 dávok Pfizer/BionTech, 139 prvých a 760 tretích. Jednorazovou vakcínou Janssen zaočkovali v sobotu v Dunajskej Strede 155 záujemcov, v Galante 110, v Hlohovci 131, v Piešťanoch a Senici po 105, v Skalici 150 a v Trnave 168. V nedeľu bolo vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Trnave zaočkovaných 1 509 ľudí, z nich 695 vakcínou Pfizer/BionTech, prvú dávku dostalo 89 a tretiu 592. Vakcínu Janssen dostalo 814 záujemcov­. (tasr)

17:26 Od utorka do odvolania obmedzí dopravca Arriva Trnava viaceré spoje na linkách prímestskej autobusovej dopravy v oblasti Hlohovec a Piešťany. Dôvodom je zvýšený výskyt nákazy koronavírusom a karantény medzi zamestnancami. Informuje o tom komunikačný odbor Trnavského samosprávneho kraja.

Zrušenie sa týka ranných spojov Hlohovec – Červeník a v opačnom smere pred školským vyučovaním. Dočasne je zrušený večerný spoj Piešťany – Modrová o 22.25 h, dva obedňajšie Piešťany – Vrbové – Krajné. Tiež spoj Piešťany – Vrbové – Dechtice popoludní.

Vypadávajú aj tri spoje ráno a popoludní na trase Vrbové – Chtelnica a ranný v opačnom smere, tiež popoludní na trase Chtelnica – Piešťany. Všetky spoje sú zrušené na linke Piešťany – Beckov – Trenčín.

K obmedzeniam od utorka prichádza na dvoch ranných spojoch linky Leopoldov – Hlohovec, v opačnom smere na jednom aj popoludní. Popoludní nebude jazdiť ani spoj Hlohovec – Šúrovce, vrátane opačného smeru a ranný spoj Trnava – Hlohovec.

Upravené cestovné poriadky možno nájsť aj na webovej stránke Arriva Trnava. Niektoré ďalšie linky dočasne zrušila Arriva už od pondelka. (arriva.sk, trnava-vuc.sk)

Arriva Čítajte viac Arriva naberá ďalších vodičov, župan Droba chce riešenie kritickej situácie predstaviť v utorok

17:08 V okresoch Banská Bystrica a Brezno bude z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 platiť od 1. decembra zákaz prezenčného vzdelávania. Informuje o tom vyhláška, ktorá v pondelok vyšla vo vestníku vlády.

Podľa regionálnej hygieničky Zory Kľocovej Adamčákovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici sa to týka druhého stupňa základných škôl vrátane detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Rovnako aj gymnázií, stredných odborných alebo športových škôl, konzervatórií, základných umeleckých škôl, jazykových škôl a tiež prevádzkarní, kde sa prevádzkuje živnosť výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže.

17:00 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom. Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii.

„Ja osobne sa prihováram za povinné očkovanie. Myslím si, že postupne nastal čas. Je úplne legitímne sa rozprávať nielen o skupinách profesií, ktoré sú dôležité pre chod štátu,“ povedala Kolíková. V prípade zavedenie plošného očkovania hovorí tiež o potrebe jednoduchého a zrozumiteľného odškodňovacieho procesu.

Pri zavedení povinného očkovania pre určitú vekovú skupinu by bolo podľa Kolíkovej nutné dôsledne zvážiť vekovú hranicu. Myslí si, že plošné očkovanie pre osoby nad 12 rokov by bolo v niečom právne jednoduchšie. Dodala, že ide o jej osobný názor a v strane SaS ešte o tejto otázke prebieha diskusia.

16:42 Česko bude testovať aj zaočkovaných ľudí, ak budú v bezprostrednom kontakte s osobou s pozitívnym testom. Týka sa to napríklad blízkych rodinných príslušníkov v jednej domácnosti. Nepôjdu však do karantény pred výsledkom svojho testovania. Mali by však nosiť rúško a pozorovať svoj zdravotný stav. Uviedol to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Testovanie bude hradiť štát.

16:07 Aj V okrese Lučenec sa od utorka pre pandémiu nového koronavírusu zatvoria všetky stredné odborné školy, gymnáziá i druhý stupeň základných škôl. Pre TASR to potvrdila regionálna hygienička Nadežda Andóová.

„Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť na COVID-19 aktuálne zaznamenávame vo vekových skupinách od 10 do 14 a od 15 do 19 rokov. V okrese máme tiež veľmi nízku zaočkovanosť, nízku zaočkovanosť evidujeme aj vo vekovej kategórii nad 50 rokov,“ uviedla Andóová. Ako dodala, alarmujúca je aj situácia v lučeneckej nemocnici, kde počet pacientov hospitalizovaných s novým koronavírusom prevyšuje kapacity tretej fázy reprofilizáci­e lôžok.

16:00 Stredné školy aj druhý stupeň základných škôl na Orave budú od utorka zatvorené. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Dolnom Kubíne v pondelok vydal vyhlášku, ktorá zakazuje prezenčnú výučbu vo všetkých troch okresoch na Orave. Cieľom je zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Zákaz sa týka druhého stupňa ZŠ, základných umeleckých škôl, gymnázií aj stredných odborných škôl. Rovnako platí aj pre prevádzkarne mimoškolského vzdelávania detí a mládeže. Vyhláška je platná aj pre tie zariadenia, v ktorých sa poskytuje služba výchovy a starostlivosti o deti a mládež. Výnimku majú zariadenia sociálnych služieb alebo sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Vyhláška sa týka okresov Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a nadobúda účinnosť 30. novembra 2021.

14:31 Počet mŕtvych v súvislosti s chorobou COVID-19 na celom svete podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) prekročil 5,2 milióna. Od augusta pribudlo 100 000 mŕtvych za 11 dní, trikrát za desať dní, dvakrát za 12 dní, potom za 15 dní a naposledy trikrát za 14 dní. Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú v absolútnych číslach Spojené štáty, kde podľa údajov JHU zomrelo vyše 776-tisíc ľudí. Nasledujú Brazília (614 000 mŕtvych), India (469 000), Mexiko (294 000) a Rusko (268 000).

Najviac obetí koronavírusu na jeden milión obyvateľov vykazuje Peru (6 028), nasledujú Bulharsko (4 074), Bosna a Hercegovina (3 816), Čierna Hora (3 638), Severné Macedónsko (3 623), Maďarsko (3 515) a Česko (3 070). Slovensko je na 14. mieste (2 613).

14:24 V košickej univerzitnej nemocnici za ostatný mesiac hospitalizovali dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi. Odborníci z nemocnice zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na COVID-19.

ivermektín ivermectin Čítajte viac V Košiciach liečia aj pacientov po predávkovaní ivermektínom

13:35 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice poskytuje pacientom už len akútnu a urgentnú zdravotnú starostlivosť. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Monika Krišková s tým, že všetky lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou (UPV) v UNLP sú obsadené. Pracovisko na Rastislavovej ulici je takzvanou červenou nemocnicou, už niekoľko týždňov slúži výlučne pre pacientov s ochorením COVID-19.

V tejto nemocnici je momentálne hospitalizovaných 271 pacientov s ochorením COVID-19, ostáva posledných 19 voľných lôžok. Lôžka s UPV sú obsadené na 100 percent, čo predstavuje 15 pacientov.

Vekový priemer hospitalizovaných v UNLP s COVID-19 je 60 rokov. „Na UPV máme aj mladších pacientov, väčšina má od 45 do 60 rokov, ale v kritickom stave sú aj 23– či 30-roční pacienti,“ spresnil výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. Podľa jeho slov 80 percent pacientov nie je očkovaných, pričom na UPV mali doposiaľ len jedného plne očkovaného pacienta.

13:11 Hlavná česká hygienička Pavla Svrčinová mala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Webovému spravodajskému portálu iDNES.cz to potvrdil hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Köppl. Podľa neho zostane Svrčinová dva týždne v izolácii, príznaky ochorenia COVID-19 nemá. Ďalšiu nákazu na ministerstve v súvislosti s prípadom hlavnej hygieničky testy zatiaľ nepotvrdili. Na výsledky niektorých sa ešte čaká. Už v nedeľu však oznámil pozitívny výsledok testu na covid minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch, ktorý má mierny priebeh ochorenia; chce pracovať z domu.

S covidom už mali skúsenosti aj minister obrany Lubomír Metnar, niekdajší minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, minister poľnohospodárstva Miroslav Toman alebo ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová. Momentálne je pozitívny aj prezident ČR Miloš Zeman, ktorý ale nemá podľa lekárov príznaky ochorenia.

12:35 Výskyt koronavírusového variantu omikron oficiálne potvrdili aj v Rakúsku. V prípade z Tirolska „s istotou“ ide o variant s vedeckým označením B.1.1.529, uviedlo podľa TASR rakúske ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra APA.

Tirolské úrady podozrivý prípad ohlásili ešte v sobotu večer. Infekciu zistili u osoby, ktorá bola po príchode z cesty v južnej Afrike pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19 a v tom čase nepreukazovala žiadne príznaky.

12:30 V Českej republike potvrdili prvý prípad nákazy novým variantom omikron. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to podľa TASR oznámil dosluhujúci minister vnútra Jan Hamáček. „Liberecká nemocnica potvrdila, že paní – ktorá sa vrátila z Afriky – sa nakazila variantom omikron. Hygienici nás informovali o tom, že kontaktovali všetkých, ktorí s ňou boli v zahraničí,“ povedal Hamáček.

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa u ďalších spolucestujúcich nákaza novým variantom nepotvrdila. „Všetky štyri testy boli negatívne,“ potvrdil hovorca pražskej hygienickej stanice Zbyněk Boublík. Infikovaná žena je momentálne v izolácii. To isté od soboty platí pre všetkých občanov, ktorí do Česka pricestujú z juhoafrických krajín.

12:20 Slovenská lekárska komora (SLK) odsudzuje falšovanie potvrdení súvisiacich s ochorením COVID-19. Súčasne však v záujme lekárov žiada kompetentné úrady o odpoveď či upresnenie niektorých otázok, ktoré sa týkajú testovania na prítomnosť koronavírusovej infekcie. Informoval o tom v tlačovej správe prezident komory Pavel Oravec. Podľa jeho slov sa falšujú najmä lekárske správy o prekonaní choroby, potvrdenia o negatívnych alebo pozitívnych testoch, o dodržiavaní karantény, o výnimke z nosenia rúšok či potvrdenia súvisiace so školskou dochádzkou a prípadnou OČR rodiča.

Práve v súvislosti s týmito potvrdeniami komora žiada Úrad verejného zdravotníctva, aby zverejnil, či izolovaný pozitívny antigénový test bude trvale zaznamenaný v databáze NCZI ako asymptomatická choroba bez ohľadu na pracovisko, ktoré realizuje test a bez ohľadu na pravosť dokumentácie. Ďalej tiež žiadajú jednoznačné spresnenie, či neoprávnené uskutočnenie testov je trestný čin alebo priestupok, a tiež či jeho skutočne prítomná pozitivita alebo negativita je akceptovateľná pre vystavenie rôznych potvrdení. Je to dôležité vedieť vzhľadom na to, že niektorí lekári robia sériové testovanie bez odsúhlasenia Úradom verejného zdravotníctva a odsúhlaseným výrobcom testu. SLK zároveň žiada o upresnenie toho, dokedy je oprávnená práceneschopnosť či OČR vydaná lekárom na základe falošného potvrdenia testu.

11:28 Variant koronavírusu omikron sa pravdepodobne medzinárodne rozšíri a predstavuje „veľmi vysoké“ globálne riziko nárastu infekcií, ktoré môže mať „závažné následky“ pre niektoré oblasti, vyhlásila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia vyzvala svojich 194 členských štátov, aby urýchlili vakcináciu pre skupiny s vysokou prioritou a v očakávaní zvýšeného počtu prípadov „zabezpečili zavedenie plánov na zmiernenie“ následkov s cieľom zachovať základné zdravotnícke služby. „Omikron má bezprecedentné množstvo vrcholových mutácií, z ktorých niektoré sú znepokojujúce pre ich potenciálny vplyv na trajektóriu pandémie,“ uviedla WHO.

Doteraz podľa WHO neboli hlásené žiadne úmrtia súvisiace s omikronom, je však potrebný ďalší výskum na posúdenie potenciálu tejto mutácie uniknúť ochrane imunity vyvolanej vakcínami a predchádzajúcimi infekciami, píše AFP.

"Narastajúci počet prípadov môže bez ohľadu na zmenu závažnosti predstavovať enormné požiadavky na systémy zdravotnej starostlivosti a môže viesť k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti. Následok na zraniteľné skupiny obyvateľstva by bol značný, najmä v krajinách s nízkou mierou zaočkovanosti,“ uvádza sa v správe.

11:00 Portugalsko v pondelok potvrdilo 13 prípadov nového koronavírusového variantu omikron. Všetci pozitívne testovaní sú hráčmi alebo zamestnancami lisabonského futbalového tímu Belenenses. Podľa agentúry Reuters to uviedoltamojší úrad verejného zdravotníctva (DGS).

Podľa portugalského Národného inštitútu zdravia (INSA) sa jedna z pozitívne testovaných osôb nedávno vrátila z Juhoafrickej republiky.

"Predbežné testy vykonané v INSA silne naznačujú, že všetkých 13 prípadov spojených s hráčmi Belenenses SAD súvisí s variantom omikron,“ uviedol inštitút vo vyhlásení, z ktorého citoval portugalský denník Jornal de Notícias.

10:10 Pandémia COVID-19 postupuje podľa najrizikovejšieho scenára, vrchol by mohla dosiahnuť v decembri. Pre český denník Právo to v pondelok potvrdil riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Šírenie epidémie stále sleduje najrizikovejší variant nášho scenára… Trikrát by som podčiarkol, že nemá cenu sledovať nové denné nárasty pozitívnych. Nie je to relevantný údaj, súvisí to s logistikou testovania, výkyvy robí napríklad testovanie v školách,“ odpovedal Dušek na margo rekordných čísiel z minulého týždňa.

Podľa šéfa ÚZIS by sa mal skôr sledovať „sedemdňový profil, ktorý jednoznačne zodpovedá reprodukčnému číslu 1,3“. To ukazuje, koľko ďalších ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný. Dôležitá je podľa neho aj relatívna pozitivita testov a priemerný denný počet nakazených rizikových pacientov.

Domnieva sa, že epidémia sa určite „vyčerpá a zastaví“, avšak presne odhadnúť, kedy sa tak stane, nie je podľa neho možné.

„Celkom určite bude ďalších sedem až desať dní v populácii oscilovať. V decembri zrejme dosiahne vrchol, ale aj tak sa potom jej brzdná dráha ešte prejaví v nemocniciach,“ skonštatoval Dušek s tým, že nárast nakazených bude pokračovať aj nasledujúce dni.

Pripomenul, že aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) odhaduje, že v Európe by sa epidémia mala začať lámať až v polovici decembra.

Dušek pripustil, že prírastky na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Česku rastú zatiaľ menším tempom než vlani. V súvislosti s tým však dodal, že pokiaľ by nebola väčšina populácie zaočkovaná, nemocnice sú už dnes „úplne zahltené“.

10:01 Za nedeľu na Slovensku pribudlo 5 054 nakazených koronavírusom z 13 582 labo­ratórne vykonaných PCR testov. Pozitivita tak dosiahla 37,2 percenta.

očkovanie Čítajte viac Opäť rekord za nedeľu: Vyše 5-tisíc nakazených a až 67 obetí

9:41 Francúzsky prezident Emmanuel Macron na sociálnej sieti Twitter informoval o tom, že dostal posilňujúcu tretiu dávku vakcíny proti COVID-19. Hlavu štátu pri tejto príležitosti zaočkovali aj proti chrípke. Správu priniesla agentúra Reuters.

Francúzska televízia BFM TV uviedla, že od soboty majú nárok na tretiu dávku všetci dospelí v krajine galského kohúta. Ide o zhruba 19 miliónov ľudí. Denník Le Monde spresnil, že 43-ročný šéf Elyzejského paláca využiť možnosť dostať ďalšiu dávku očkovacej látky v snahe povzbudiť občanov k rovnakému kroku.

Macron bol zaočkovaný druhou dávkou koncom mája. Ešte minulý rok prekonal COVID-19. Pozitívne testovaný bol v polovici decembra po summite európskych lídrov v Bruseli.

9:28 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) po troch mesiacoch opäť sprevádzkoval veľkokapacitné očkovacie centrum na trenčianskom výstavisku Expo Center. Ako informoval Matej Plánek z tlačového oddelenia Úradu TSK, počas poslednej novembrovej soboty sa tu nechalo zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 spolu 936 ľudí, z toho 271 bez registrácie.

Od marca do augusta mal TSK v prevádzke dve veľkokapacitné očkovacie centrá v Trenčíne a Prievidzi, kde súhrnne podali približne 110-tisíc vakcín. Opätovným otvorením vakcinačného centra na trenčianskom výstavisku reagoval kraj na zvýšený záujem o očkovanie. „Vakcinačné centrum chceme využívať do konca roka v piatky a soboty a v prípade pokračujúceho záujmu o očkovanie bude otvorené aj budúci rok," skonštatoval predseda TSK Jaroslav Baška.

V sobotu očkovali vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Trenčianske veľkokapacitné očkovacie centrum doplnilo sieť súčasných vakcinačných centier, ktorých je v TSK 11, z toho sedem v nemocniciach a štyri v poliklinikách.

9:01 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala krajiny na celom svete, aby sa pre obavy z nového omikron variantu koronavírusu **neuchyľovali k zákazom letov súvisiacich so štátmi na juhu Afriky.

Šéfka africkej kancelárie WHO Matshidiso Moeti apelovala na krajiny, aby dodržiavali vedecké a medzinárodné zdravotné predpisy v snahe vyhnúť sa cestovným obmedzeniam. „Cestovné obmedzenia môžu zohrávať úlohu pri miernom znížení šírenia ochorenia COVID-19, ale predstavujú veľkú záťaž pre životy a živobytie,“ uviedla Moeti vo vyhlásení.

Ako ďalej dodala, implementácia obmedzení by nemala byť prehnane invazívna a mala by byť vedecky podložená medzinárodnými zdravotnými predpismi. Moeti si taktiež myslí, že zavedenie zákazov cestovania zameraných na Afriku predstavuje „útok na globálnu solidaritu“. Zároveň pochválila Juhoafrickú republiku za ich dodržiavanie a informovanie WHO hneď, ako jej národné laboratórium identifikovalo nový omikron variant.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa označil obmedzenia za „úplne neopodstatnené“. „Zákaz cestovania sa neriadi vedou a ani nebude účinný pri predchádzaní šírenia tohto variantu. Jediná vec, ktorú zákaz cestovania spôsobí, je ďalšie poškodenie ekonomík postihnutých krajín, podkopanie schopnosti reagovať na pandémiu a tiež schopnosti sa z nej zotaviť,“ skonštatoval prezident JAR.

8:27 Prekvapivo vysoký počet mutácií na novom koronavírusovom variante omikron môže naznačovať, že tento variant sa vyvinul u pacientov s HIV alebo s inými poruchami imunitného systému. Uviedol to popredný nemecký imunológ Carsten Watzl, ktorého citovala agentúra DPA.

Generálny tajomník Nemeckej imunologickej spoločnosti (DGfI) Watzl sa pri tomto tvrdení odvoláva na podobné zistenia, ku ktorým vedci prišli pri iných prípadoch. V tele človeka s oslabenou imunitou sa totiž vírus môže opakovane duplikovať.

„Počas tohto procesu sa môžu opakovane vyskytnúť izolované mutácie, ktoré nemusia dať vírusu nijakú výhodu, ale v dôsledku zlyhania imunitného systému sa môžu opakovane množiť,“ uviedol Watzl. Reduplikovanie vírusu tak môže podľa Watzla napokon viesť k vzniku ďalších mutácií, ktoré ak sa spoja, poskytnú vírusu výhodu.

Mnoho pacientov s HIV nedostáva v Afrike adekvátnu liečbu, a preto má výrazne oslabený imunitný systém, uviedol Watzl. Na to, aby sa predišlo šíreniu variantov s takým veľkým množstvom mutácií, aké má omikron, je potrebné identifikovať ľudí s oslabenou imunitou nakazených koronavírusom a izolovať ich až dovtedy, kým neprestanú byť infekční.

„Ak vírus aj v nejakom človeku výrazne zmutuje, skutočne nebezpečné je odovzdanie zmutovaného vírusu ďalej,“ uviedol Watzl.

V porovnaní s pôvodnými koronavírusovým variantom, ktorý sa prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan, má variant omikron nezvyčajné množstvo mutácií – len na samotnej hrotovej bielkovine (takzvanom „spike proteíne“) ich má viac ako 30. Niektoré z týchto mutácií sú spojené s väčšou prenosnosťou vírusu a so schopnosťou obísť časť imunitného systému človeka. Podľa Watzla však zatiaľ nemožno určiť, aký vplyv na vírus bude mať táto konkrétna kombinácia mutácií.

7:38 Nemecko za uplynulý deň zaznamenalo 29 364 novo potvrdených prípadov koronavírusovej nákazy a 73 s ňou spojených úmrtí. Sedemdňová incidencia vystúpila na 452,4 nakazených na 100 000 obyvateľov, čo je doterajšie maximum. Dnes skoro ráno o tom informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Presne pred týždňom Nemecko hlásilo 30 643 novo nakazených a 62 úmrtí spojených s chorobou covid-19. V ten istý deň bola sedemdňová incidencia 386,5 nakazených na 100 000 obyvateľov.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom skoro 5,8 milióna ľudí a 100 956 infiko­vaných zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo vyše takmer 4,8 milióna ľudí.

Rovnako ako v niekoľkých ďalších krajinách Európy aj v Nemecku sa cez víkend objavil nový variant koronavírusu označovaný ako omikron. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nový variant, ktorý ako prvý zaznamenali v Juhoafrickej republike, v piatok označila za znepokojujúci. Mnohé krajiny sveta kvôli tejto mutácii obmedzujú cestovanie do niektorých afrických krajín či vstup ľudí z týchto štátov na svoje územia.

7:11 V Českej republike pribudlo v nedeľu 9 292 prípadov nákazy koronavírusom. Je to o približne 1 000 viac ako pred týždňom a najviac za druhý víkendový deň od začiatku pandémie. Vyplynulo to v pondelok ráno z údajov českého ministerstva zdravotníctva, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Nárast prišiel po tom, ako české zdravotnícke úrady hlásili v posledných dvoch dňoch pokles nových infekcií v porovnaní s údajmi spred týždňa.

Po poklese z predošlého dňa sa znova zvýšila aj týždňová incidencia, keď v nedeľu pripadalo na 100 000 obyvateľov Česka za uplynulých sedem dní 1 201 nakazených. Najhoršia situácia je stále v Olomouckom kraji, kde incidenčné číslo dosahuje 1 641. Nasleduje Zlínsky kraj (1 557), pričom najnižšiu hodnotu evidujú v Karlovarskom kraji (469).

Počet pacientov hospitalizovaných v českých nemocniciach s ochorením COVID-19 dosiahol 5 804, z nich je 947 vo vážnom stave. Oproti minulej nedeli je to nárast o vyše 400 hospitali­zovaných a 165 ťažkých prípadov, uvádza server Seznam Zprávy.

Od začiatku pandémie potvrdili v ČR viac ako 2,1 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 32 929 úmrtí súvisiacich s covidom.

Plne zaočkovaných je v Česku 6 341 799 ľudí. Tretiu posilňujúcu dávku vakcíny dostalo 788 292 z nich.

Končiaci český premiér Andrej Babiš v nedeľu oznámil, že ľudia vo veku viac ako 60 rokov a chronicky chorí sa budú môcť registrovať na tretiu dávku vakcíny od pondelka, ak u nich od druhého očkovania uplynulo päť mesiacov. Túto možnosť mali pre nich pôvodne otvoriť 1. decembra.

6:46 Japonsko opätovne zavedie prísne opatrenia na svojej hranici a zakáže vstup do krajiny všetkým cestujúcim zo zahraničia, a to v súvislosti s novým variantom koronavírusu, ktorý dostal označenie omikron. Rozhodnutie bude v platnosti od utorka, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida.

Správa prišla len niekoľko týždňov po tom, ako vláda v Tokiu zmiernila predpisy týkajúce sa vstupu do Japonska, píše agentúra AFP.

„Od 30. novembra zakážeme vstup (novoprichádza­júcich) cudzincov z celého sveta,“ povedal Kišida novinárom o rozhodnutí, ktoré zruší opatrenie umožňujúce niektorým obchodným cestujúcim, zahraničným študentom a pracovníkom pricestovať do krajiny.

Počas uplynulého víkendu už Japonsko sprísnilo obmedzenia vstupu pre ľudí prichádzajúcich z Juhoafrickej republiky a ďalších ôsmich krajín. Títo cestujúci musia podstúpiť desaťdňovú izoláciu v zariadeniach, ktoré určí japonská vláda, uviedla agentúra AP.

Kišida v pondelok povedal, že karanténne obmedzenia budú zavedené pre prichádzajúcich z ďalších 14 krajín, kde bol variant omikron zistený. Bližšie detaily však neposkytol.

Japonské hranice boli počas väčšiny pandémie úplne uzavreté pre všetkých návštevníkov zo zahraničia a uvoľnenie vstupu zo začiatku tohto novembra sa stále netýkalo turistov. Krajina zaznamenala celkovo vyše 18.300 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, pričom nezavádzala prísne lockdowny. Očkovací program po pomalom začiatku nabral na rýchlosti a v súčasnosti je proti covidu plne zaočkovaných 76,5 percenta japonskej populácie, približuje AFP.

5:55 Holandská pohraničná polícia v nedeľu oznámila, že zadržala na palube lietadla pár, ktorý utiekol z hotela, kde umiestnili do karantény pasažierov z Juhoafrickej republiky (JAR) nakazených koronavírusom.

Holandské úrady predtým uviedli, že zo 61 pasažierov dvoch letov, ktorých po piatkovom prílete z JAR na letisko Schiphol pri Amsterdame pozitívne testovali na koronavírus, je najmenej 13 infikovaných novým variantom omikron.

Hovorca polície na letisku pre AFP povedal, že jej príslušníci zadržali dvojicu ľudí po úteku z karanténneho hotela v nedeľu večer, a to v lietadle, ktoré malo zakrátko odštartovať do Španielska. Pár odovzdali úradu verejného zdravotníctva, ktorý ho umiestnil znova do izolácie, avšak nie v tom istom hoteli.

Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge niekoľko hodín pred incidentom zdôraznil, že úrady v krajine sa postarajú o to, aby ľudia dodržiavali karanténne predpisy.

Takmer všetkých pasažierov s pozitívnymi výsledkami testov umiestnili do zmieneného hotela neďaleko Schipholu, ktorý strážia policajti a bezpečnostná služba. Niekoľkým povolili domácu izoláciu, v ktorej musia zostať do ďalšieho testovania o päť dní aj cestujúci s negatívnymi výsledkami.

Holandská vláda v súvislosti s novým variantom omikron zakázala od piatkového poludnia lety z JAR, Botswany a ďalších štátov južnej Afriky. V tom čase smerovali do Holandska dve lietadlá z JAR. Viac ako 600 pasažierov a členov posádky nesmelo niekoľko hodín opustiť lietadlá a absolvovali testy.

V Holandsku vzhľadom na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu začali od nedeľňajšieho večera platiť sprísnené opatrenia, spočiatku na tri týždne. Obchody, kultúrne zariadenia, reštaurácie a športové kluby musia zatvoriť o 17.00 h. Výnimku majú supermarkety. Školy zostávajú otvorené, no žiaci nad desať rokov musia nosiť po opustení svojho miesta rúško. Pravidlo rozstupu 1,5 metra rozšírili na kiná, divadlá a reštaurácie, kde opäť zaviedli povinnosť nosiť rúška.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus