V Košiciach liečia aj pacientov po predávkovaní ivermektínom

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach je voľných už iba 19 kovidových lôžok. Na sto percent sú obsadené lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou. Lekári však musia pomáhať aj pacientom, ktorí sa predávkovali ivermektínom.

29.11.2021 14:20
ivermektín ivermectin Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (673)

„V tejto chvíli sme už museli obmedziť aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pracovisku na Triede SNP. Aj tam už môžeme poskytovať len akútnu a urgentnú zdravotnú starostlivosť pre necovidových pacientov,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Za posledný mesiac hospitalizovali v univerzitnej nemocnici dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi. „U uvedených pacientov sme zaznamenali viac ako tisícnásobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi,“ povedal Marek Varga, primár Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie.

Lekári košickej nemocnice neodporúčajú užívanie ivermektínu „Neodporúčam užívanie akéhokoľvek lieku bez odporúčania a kontroly lekára,“ hovorí primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný. „V prípade ivermektínu máme na trhu aj veterinárne prípravky rôznej sily a spôsobu užívania. V praxi sme zaznamenali užívanie kvapiek na vonkajšie použitie na liečbu operencov, ktoré pacienti užívali perorálne. O konských pastách ani nehovoriac. Na základe laického užívania môže veľmi rýchlo dôjsť k predávkovaniu ivermektínom,“ dodáva Novotný.

Ivermektín nie je liekom na covid

Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky. Príznaky majú rôzny stupeň závažnosti, od únavy, cez ľahšiu malátnosť, až po agresivitu a poruchy vedomia. Odborníci z nemocnice zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na COVID-19. „Nie je a nebude. Žiadne odborné štúdie to nepotvrdili. Pôvodné indície, žeby mohol byť nápomocný, boli vyvrátené. Potvrdzuje to aj naša prax, ktorá ukazuje, že opakovane prijímame na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Aj u nášho ivermektínom intoxikovaného pacienta došlo k rozvoju vážneho covidového zápalu pľúc, ktorý si sám osebe vyžaduje hospitalizáciu. Takto sme museli pacienta hospitalizovať pre intoxikáciu,“ uzatvára infektológ Novotný.

Pracovisko na Rastislavovej ulici tzv. červená nemocnica slúži už niekoľko týždňov výlučne pre covidových pacientov. Ich vekový priemer je 60 rokov. „Na umelej pľúcnej ventilácii máme aj mladších pacientov, väčšina má od 45 – 60 rokov, ale v kritickom stave sú aj 23 či 30 roční pacienti,“ dodáva výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. „Až 80 percent pacientov nie je očkovaných, na umelej pľúcnej ventilácii sme doposiaľ mali len jedného plne očkovaného pacienta,“ dodáva Beňa.

očkovanie Čítajte aj Opäť rekord za nedeľu: Vyše 5-tisíc nakazených a až 67 obetí

© Autorské práva vyhradené

673 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #koronavírus #ivermektín